Rămâi conectat

Curier Județean

Slujba de sfințire a apei de Bobotează: Credincioșii sunt așteptați sâmbătă la Catedrala din Alba Iulia să ia Agheasma Mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Credincioșii sunt așteptați, sâmbătă, la slujba de Bobotează la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia și la Sfințirea cea Mare a Apei. La final, ca în fiecare an, oamenii vor duce Aghiasma în casele lor.

Sfințirea cea Mare a Apei va începe în jurul orei 12.30 după Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Până la ora transmiterii acestei știri, Arhiepiscopia de Alba Iulia nu a publicat programul zilei de sâmbătă. Revenim cu detalii pe măsură ce le avem.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Ca în fiecare an, sfințirea apei va avea loc în fața Catedralei, iar slujba va fi oficiată de un sobor de preoți.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

Citește și: mesaje de Sfântul Ioan

Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si înseamnă „arătare”, „descoperire”.

Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să ia apă sfințită

Aghiasma mare se poate consuma în fiecare zi, pe nemâncate, înainte de Anafură, până în data de 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Agheasma mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, iar credincioşii o păstrează la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alocații 2024: Guvernul a redus termenul de soluționare a cererilor de alocații pentru copii la cinci zile

Bera Larisa

Publicat

în

Alocații 2024: Guvernul a redus termenul de soluționare a cererilor de alocații pentru copii la cinci zile Guvernul a adoptat o lege care scurtează termenul pentru soluționarea cererilor de alocații pentru copii. Timpul se reduce de la 15 zile la cinci zile. Iulian-Alexandru Badea a propus un proiect la Senat pentru modificarea Ordonanței de urgență […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea