Rămâi conectat

Ştirea zilei

Situație tensionată la Cupru Min Abrud: Minerii ameninţă cu greva deoarece le-au fost îngheţate salariile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Din cauza faptului că le-au fost îngheţate salariile în vreme ce conducerea societăţii de stat a obţinut majorări considerabile, minerii de la exploatarea minieră Cupru Min SA din Apuseni se pregătesc de protest.
Vineri, 28 august 2020, a avut loc întâlnire la uzina din Dealul Piciorului, la care au participat directorul general Tiberiu Raţiu şi liderul sindical. Directorul este în funcţie din 3 august şi le-a spus muncitorilor că nu a avut ce să facă în acest timp scurt. La cum a fost întocmit şi aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei miniere, practic nu se poate face nimic în acest an în ceea ce priveşte salariile angajaţilor.
Un miner de la Cupru Min, angajat recent, câştigă între 2.300 – 2.500 lei lunar. Cei cu vechime au un salariu ceva mai mare având în vedere că beneficiază şi de sporuri. Angajaţii au solicitat majorarea salariilor cu 1.000 de lei, pentru a avea un venit rezonabil. Comparativ, personalul tesa şi cei din conducerea companiei au venituri lunare cuprinse între 6.000 şi 30.000 de lei.
Cei peste 500 de muncitori sunt foarte nemulţumiţi pentru că veniturile companiei sunt mari şi ar permite majorarea salariilor. În perioada august – septembrie, sunt programate vânzari de concentrat de cupru în valoare de peste 10 milioane de dolari. O analiză comparativă a hotărârilor de guvern din 2019 şi 2020, prin care s-au aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli de la Cupru Min arată sume similare în ceea ce priveşte cheltuielile salariale.
Şi în 2019, şi în 2020, societatea a prevăzut 50,75 de milioane de lei cheltuieli de natură salarială, dintre care 46,79 milioane de lei reprezintă cheltuieli cu salariile, iar 3,95 milioane de lei reprezintă bonusuri. Singura diferenţă în plus faţă de anul trecut este la capitolul ”cheltuieli aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitet”. Bugetul la acest capitol a fost majorat la 8 milioane de lei, în 2020, faţă de circa 7 milioane de lei, în 2019. Cu alte cuvinte, salariile şefilor şi membrilor consiliului de administraţie pot fi majorate, dar ale salariaţilor nu.
Surse din cadrul companiei susţin că bugetul a fost propus de fostul consiliu de administraţie, condus de Radu Coşarcă, care a sperat, astfel, să fie menţinut pentru un nou mandat de 4 ani. În iulie 2020, conducerea Ministerului Economiei a decis, însă, schimbarea tuturor membrilor consiliului de administraţie cu specialişti din cadrul ministerului.
Supărarea şi revolta angajaţilor este cu atât mai mare cu cât, la începutul lunii iulie 2020, reprezentanţii companiei au anunţat rezultate financiare record. Potrivit unui comunicat al Cupru Min Abrud, compania şi-a dublat principalii indicatori financiari în perioada 2016-2019. Astfel, compania care produce concentrat de cupru a înregistrat o creştere a veniturilor cu 93%, a cifrei de afaceri cu 120% si a profitului cu 117% în 2019, faţă de 2016.
Concentratul de cupru exploatat în Apuseni este vândut societăţii comerciale Ronefer SRL Voluntari, care îl revinde în China. Contractul în valoare de 56,4 milioane de dolari a fost încheiat în noiembrie 2019, pe o perioadă de 1 an. La sfârşitul anului 2020 ar urma să fie organizată o nouă licitaţie internaţională pentru contractarea concentratului de cupru exploatat în cariera de la Roşia Poieni şi prelucrat în uzina din Dealul Piciorului.
Sursa: adevarul.ro

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea