Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Situația negocierilor colective de la Star Transmission. Lider de sindicat: ,,Tribunalul Alba ne-a luat dreptul la apărare!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În data de 29 septembrie 2020 trebuia aibă loc greva de avertisment Star Transmission SRL .Această acțiune a salariaților STC a fost blocată de Tribunalul Albă, la solicitarea conducerii Star Transmission SRL.Art.198-200 din Legea dialogului social, precizează ce se întâmpla dacă conducerea societății consideră greva este ilegală.

 

Art.198 zice că dacă conducerea societății consideră că greva este ilegală, fuge repede la tribunal și solicită ÎNCETAREA GREVEI!Nu se poate solicită altceva pe procedura de urgență!Art.199spune că tribunalul are termen de maxim două zile lucratoarepentru a judecă solicitarea angajatorului de ÎNCETARE A GREVEI!Termenul de maxim două zile nu este valabil pentru alte reclamații ale angajatorului.

Ori conducerea STC a cerut două lucruri:a.constatarea nelegalitatii grevei de avertismentdin 29 septembrie(nu se încadreaza la urgență);b.încetarea grevei nelegale(se încadreaza la urgență).Conducerea societății a înregistratreclamatia în dată de 25 septembrie 2020. Tribunalul Albă a fost extrem de harnic și a fixat termen imediat, având în vedere că prima și ultima zi, nu se numără.Procesul a avut loc în dată de 28 septembrie la ora 14:00.

Pe noi ne-au anunțat telefonic, petelefonul fix al sindicatului(din Brașov)la ora 11:30.La ora 11:49 ne-au trimis pe e-mail documentele (aproximativ 400 pagini) depuse vineri la tribunal, de conducerea STC.În 131 de minute ar fi trebuit să citim,să ne facem un punct de vedere asupra acuzațiilor conținute în cele aproximativ 400 de pagini, să răspundem la toate aceste acuzații (în scris) și tot în acest timp, să ajungem și la Tribunalul Albă.

În fapt, prin ceea ce a făcut, noi considerăm că Tribunalul Albă ne-a luat dreptul la apărare!Art.200zice ce poate să facă tribunalul:-Să respingă cererea angajatorului

-Să admită cererea angajatorului și să dispună încetarea grevei că fiind ilegală.Ce a făcut Tribunalul Albă?A admis în parte cererea angajatoruluisi a constatat nelegalitatea grevei de avertisment.Adică a judecat pe procedura de urgență, exact solicitarea care nu se încadra la urgență!De ce au pusun termen de zero zile, când legea le permitea să pună un termen de două zile?Unde era urgență extraordinară, în condițiile în care greva nici nu se declanșase?

Tribunalul Albane da 10 zile pentru apel. Problema este că dacă facem apel și câștigăm, este doar pentru palmares. Nu vom mai putea face greva în dată de 29 septembrie 2020. Prin apel, doar o să pierdem timp, lucru care arfi doar pe placul conducerii STC.

Punctul nostru de vedere? Dorim să continuăm negocierile și, în cazul în care nu vom ajunge la o întelegere, vom relua procedura de declarare a conflictului de muncă.Precizăm (inclusiv pentruconducerea STC) că greva de avertisment face parte din dialogul social care are loc între partenerii sociali (sindicat –patronat).În acest caz, dialogul socială fost întrerupt în mod brutal, prinactiuneaintrodusa de conducereaSTClaTribunalul Alba.

Noi considerăm (până la proba contrarie) că afirmatiaconducerii STC, că dorește continuarea dialogului social, este cel puțîn neadevărată!Pe cei care mai au dubii în ceea ce privește „dorința conducerii STC de a continuă dialogul social”, îi anunțăm că în dată de 25.09ne-au invitat, în scris,la o ședința de negociere pentru dată de 30.09.

După soluția dată de tribunal, în dată de 29.09 ne-au anunțat, tot în scris,că „având în vedere decizia Tribunalului Albade ieri, 28.09.2020, ședința de mâine (30.09) se anulează.

”Sindicatul Liber Independent ICA,Lider ICA-STC, Calin-Iosif Giurgiu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea