Rămâi conectat

Cultură Educație

Sinistraţii îşi refac casele cu materialele de construcţii primite de la Guvern

Publicat

în

Recent, i-am însoţit pe prefectul Ştefan Bardan şi consilierul prefectural Cosmin Lupu în localităţile Ocna Mureş şi Lopadea Nouă pentru a vedea la faţa locului dacă materialele de construcţie trimise de Guvern sunt folosite de persoanele care au avut casele distruse sau avariate de inundaţiile din luna iunie pentru reclădirea locuinţelor sau repararea lor. Potrivit programului guvernamental, Executivul a asigurat doar materialele de construcţie, reparaţiile sau reconstrucţia efectivă fiind executate de către locatari, fie în regie proprie, fie prin angajarea unor firme de profil. Locuinţele care trebuie reconstruite sunt edificate după un proiect comun, care prevede două camere, o bucătărie şi o baie, iar în judeţul Alba toate cele 10 case care trebuie reclădite au deja realizate branşamentele la electricitate, două la apă şi canalizare, iar 6 şi la gaz.
După ce, la Primăria Ocna Mureş, prefectul a fost pus în temă de către primarul Augustin Mândruţ despre stadiul execuţiei lucrărilor la cele 6 case aflate în reconstrucţie, împreună cu viceprimarul Marin Aron şi un inginer de la Primăria Ocna Mureş ne-am deplasat la o casă calamitată din oraş, apoi la una din Ciunga şi la altă casă din Cisteiul de Mureş, localităţi aparţinătoare oraşului.
Prima dintre case, aflate la doar câteva sute de metri de sediul primăriei, a fost refăcută de către proprietar pe vechea structură de rezistenţă, înainte ca Executivul să trimită toate materialele de construcţii. Casa din Ciunga este ridicată „în roşu”, la câţiva metri de vechiul amplasament. Este vorba despre imobilul unde o femeie a fost luată de ape cu tot cu casa în care locuise. De reconstrucţie se ocupă socrul unuia dintre urmaşii femeii răposate, ginerele său fiind plecat la muncă în Spania. Bărbatul s-a plâns că şi-a investit toate economiile şi a fost nevoit să se împrumute de la bancă pentru a începe lucrul, până acum cheltuind circa 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi). El a fost necăjit şi pentru că materialele de construcţie nu au sosit în ordinea firească, astfel că a fost nevoit să cumpere singur nisipul sau lemnul, cel venit de la guvern ajungând la Ocna Mureş abia în ziua vizitei noastre. Omul s-a arătat supărat şi pentru că noua construcţie nu este prevăzută cu… cămară şi susţine că pentru a se putea locui va avea nevoie de aproximativ 50 – 60.000 de lei, iar el nu mai are bani, fiind pensionar.
lDistribuirea materialelor de construcţii a creat discordie la Ocna Mureş
Aşa cum se întâmplă de fiecare dată în situaţia distribuirii oricărui tip de ajutoare, şi în acest caz au apărut nemulţumiţi.
Profitând de vizita prefectului Ştefan Bardan, alţi 5 – 6 locatari cărora apele le-au intrat în case şi-au exprimat nemulţumirea pentru faptul că nu au primit nici măcar un sac de ciment. Ei sunt revoltaţi că nu au fost trecuţi pe listele cu persoanele afectate de inundaţii, deşi podelele le sunt umflate de apă, iar pereţii sunt şi acum plini de igrasie. În condiţiile în care unii sunt şomeri, iar alţii abia trăiesc din salariile de mizerie, un ajutor constând în materiale de construcţie era binevenit, deoarece n-ar mai fi fost nevoiţi să scoată bani din propriile buzunare şi pentru acestea. „Parcă nu suntem toţi din ţara asta. Parcă Ciunga nu e tot din România”, şi-a exprimat supărarea un localnic. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vizitat una dintre case şi a inspectat exteriorul alteia, explicându-le proprietarilor că listele cu persoanele care ar trebui să primescă materiale de construcţie le-a întocmit comisia locală desemnată prin ordin al prefectului, nu de către Instituţia Prefectului. Prefectura doar a transmis datele către Guvern, iar Executivul a aprobat acordarea în totalitate a materialelor de construcţii cerute. Un bătrân a cărui locuinţă a fost avariată a spus că, din suma asigurată, de 20.000 de lei, a primit doar 4.160 de lei, în urma inundaţiilor, bani care nu-i ajung. Mai mult, a rămas cu o groapă imensă în apropierea casei, viceprimarul Marin Aron promiţându-i sprijin pentru astuparea acesteia cu câteva camioane de pământ.
lOamenii gospodari şi-au făcut case trainice cu sprijinul Guvernului
În schimb, la Cisteiul de Mureş, proprietarul – un gospodar de aproximativ 60 – 70 de ani, nu mai ştia cum să mulţumească prefectului Ştefan Bardan pentru sprijinul primit din partea Guvernului. Bătrânul şi-a construit o mândreţe de casă într-o zonă mai înaltă decât cea unde fusese locuinţa distrusă de ape. Pe lângă materialele de construcţie primite, care i-au ajuns „la fix”, a mai cumpărat BCA şi a mansardat casa prevăzută iniţial în proiect. La fel de gospodari s-au dovedit şi câţiva dintre locuitorii comunei Lopadea Nouă, care s-au apucat serios de lucru. Ne-am deplasat la gospodăriile acestora însoţiţi de primarul Cătălin Marian Indreiu, care i-a spus prefectului că oamenii nu au vândut materialele de construcţie primite de la Guvern, ci le folosesc pentru reconstrucţia celor 4 case şi repararea caselor avariate.
Pentru că şi aici unele materiale au sosit cu întârziere, iar mulţi dintre ei nici măcar nu au crezut că vor fi sprijiniţi de Guvern, s-au apucat
să-şi refacă locuinţele cu resurse proprii, urmând ca din materialele de construcţie primite să edifice alte acareturi. În cazul unui cetăţean maghiar care nici nu visase vreodată să aibă o asemenea casă, cimentul primit a stat la baza fundaţiei pe care parohia catolică i-a construit o locuinţă din PAL. Cetăţeanul a spus că la primăvară s-ar apuca de construcţia casei cu restul materialelor primite de la Guvern. Am vizitat însă şi o gospodărie în care familia respectivă nu a demarat încă lucrările de construcţie, imobilul fiind abia la nivel de fundaţie, din cauza sărăciei şi a lipsei resurselor financiare. La ieşire din Lopadea Nouă, prefectul s-a oprit şi la podul peste o vale, unde unul dintre maluri s-a surpat, maldărul de pământ angrenând cu el şi garajul unei familii riverane. „Nu avem nevoie de ajutoare, mai bine să le dea celor săraci care au casele afectate de inundaţii. Singura noastră dorinţă este să se rezolve problema cu malul”, ne-a declarat unul dintre tinerii locatari ai gospodăriei afectate de alunecarea de teren.
„Majoritatea celor afectaţi lucrează din greu la refacerea caselor. Unele dintre ele sunt aproape de finalizare iar altele se află în diferite stadii de execuţie, în funcţie de resursele financiare ale proprietarilor. Am vorbit cu oamenii şi sunt foarte mulţumiţi de calitatea materialelor trimise, mulţi dintre ei nu sperau, după ce comisia a făcut măsurătorile, să primească aşa ceva. Credeau că totul va rămâne la nivel de promisiune. Sunt mulţumit de stadiul actual al lucrărilor de reconstrucţie a caselor distruse şi de reparare a caselor afectate. Faptul că Guvernul a trimis cu promptitudine cantităţile solicitate este un lucru normal. Sper, încă o dată spun, ca vremea să ţină cu constructorii, astfel încât cei mai mulţi dintre cei afectaţi să-şi poată petrece sfârşitul de an în locuinţele reconstruite sau reparate. Referitor la pod, voi lua legătura cu cei de la SNIF şi SGA să vedem ce se poate face”, a declarat prefectul Ştefan Bardan.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare