Sindicatul Învăţământ Alba se duce cu scandalul cotizaţiei la Bruxelles
Dacă FSLI nu reuşeşte anularea ordinului MECTS în contencios – Sindicatul Învăţământ Alba se duce cu scandalul cotizaţiei la Bruxelles – De ce nu vor liderii FSLI să vorbească despre cotizaţiile sindicaliştilor?
La sediul Sindicatului Învăţământ Alba a avut loc şedinţa Colegiului Liderilor SIA, pe ordinea de zi aflându-se informarea cu privire la acţiunile Biroului Operativ privind Ordinul MECTS nr. 4576/2011, intrat în vigoare la 1 noiembrie, prezentarea stadiului proceselor aflate pe rolul instanţelor (reducerea cu 25 la sută a indemnizaţiei de concediu şi suma de 100 de euro).
Preşedintele SIA, prof. Ioan Stanca, a menţionat că ordinul MECTS încalcă prevederile mai multor acte normative. Astfel, conform Legii. 62/2011, cotizaţia plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, iar impozitul datorat se reţine lunar şi se determină inclusiv din deducerea personală şi deducerea cotizaţiei la sindicat. În plus, deşi a intrat în vigoare la 1 noiembrie, prevederile acestuia se aplică retroactiv, producând efecte asupra veniturilor angajaţilor din învăţământ aferente lunii octombrie a.c. Mai mult, Codul Muncii stipulează că este interzisă orice intervenţie a autorităţilor publice de natură a limita drepturile sindicale sau a împiedica exercitarea lor legală. „Din punct de vedere legal, cotizaţia către sindicat trebuie reţinută obligatoriu pe statul de plată de către angajator, având în vedere deducerea lunară de impozit. În acest moment, cotizaţia către sindicat nu poate fi colectată în niciun mod legal. SIA a cerit intervenţia de urgenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care este afiliat, privind suspendarea ordinului, acţiune care poate fi realizată în instanţa de contencios administrativ”, a declarat prof. Ioan Stanca. La rândul său, prof. Petru Damo, vicepreşedinte al SIA şi preşedinte al SIZ Aiud, a spus că SIZ Aiud a transmis o scrisoare deschisă către FSLI, care conţine 14 propuneri concrete de acţiune, reacţia FSLI fiind însă una de „ignorare şi non-combat”.
De altfel, prof. Ioan Stanca a spus că liderii FSLI ar fi reproşat SIA că a reacţionat imediat prin presă despre problema cotizaţiei şi cu mare întârziere a trimis plângerile prealabile către cele 3 ministere responsabile, în vederea retragerii ordinului sau modificării lui, fără a acţiona atunci în instanţa de contencios Ministerul Educaţiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. În 9 noiembrie, a fost convocat de urgenţă Consiliul Naţional al Liderilor FSLI, care a decis cu unanimitate de voturi depunerea unui plângeri penale împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, abia după finalizarea procesului la instanţa de contencios administrativ, pentru a nu bloca anularea ordinului, SIA cerând urgentarea introducerii acţiunii în contencios. „Din cauza frustrărilor, conducerea FSLI a hotărât să picheteze zilnic sediul MECTS începând din 15 noiembrie, dar din cu totul alte motive decât ordinul respectiv, Alba fiind singurul judeţ care s-a opus pichetării, deoarece activitatea sindicală este acum aproape blocată din cauza ordinului. Statutul sindicatului prevede că orice membru care nu îşi achită cotizaţia îşi pierde calitatea de membru, în contextul actual îi asigur pe membrii de sindicat că cel puţin în următoarele 3 luni nu se va întâmpla acest lucru, iar SIA va continua procesele, având calitate procesuală pasivă”, a declarat preşedintele SIA.
Ne întrebăm de ce nu vor liderii FSLI să vorbească despre cotizaţiile sindicaliştilor? Au ceva de ascuns?
În cadrul şedinţei, Colegiul Liderilor SIA a hotărât trimiterea unor împuterniciri, în nume propriu, prin care FSLI să acţioneze în contencios administrativ cele 3 ministere, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla până marţi, 15 noiembrie, SIA va acţiona în nume propriu în contencios administrativ, fapt pe care-l poate face chiar orice persoană fizică lezată în dreptul său de o instituţie publică. De asemenea, a decis strângerea de semnături din partea membrilor SIA pentru a acţiona apoi ca intervenient în interes propriu, ca entitate şi reînnoirea adreselor către şcoli din partea sindicaliştilor cu privire la faptul că sunt de acord şi solicită reţinerea pe statul de plată a cotizaţiei lunare către sindicat.
La propunerea preşedintelui SIZ Aiud, prof. Petru Damo, liderii sindicali au hotărât, de asemenea, să îl împuternicească pe acesta să întocmească adrese către principalele confederaţii sindicale europene şi internaţionale (ETUC, ITUC, PERC, CESE), pe care să le prezinte la Bruxelles, la şedinţa din 26 – 30 noiembrie, unde acesta va participa la reuniunea ITUC. Totodată, el va face demersuri pentru solicitarea unei audieri la Parlamentul European (P.E.) şi Comisia pentru drepturi şi libertăţi fundamentale a P.E., prin care Parlamentul European să ceară Guvernului României să-şi exprime poziţia.
De asemenea, prof. Petru Damo va depune o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva celor 3 miniştri şi a conducerii firmei SIVECO, care a realizat programul informatic EDUSAL, pe care-i acuză de discriminare profesională faţă de alte categorii bugetare, deoarece numai în învăţământ cotizaţia nu mai poate fi reţinută pe statul de plată.
Un alt demers propus de prof. Petru Damo este apelarea la parlamentarii USL Alba, cu care SIA a încheiat un acord de parteneriat, ca aceştia să facă o interpelare în Parlamentul României pentru anularea ordinului. Nu în ultimul rând, SIA va solicita specialiştilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice să comunice oficial dacă există o altă posbilitate de reţinere a cotizaţiei, ţinând cont de deducerile de impozit, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
FSLI, FSI „Spiru Haret” şi FEN au înregistrat vineri, 11 noiembrie, la Secţia VIII Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti cererea de suspendare a executării ordinului respectiv.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată