Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Sfânta Maria Mică: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sfânta Maria Mică 2023: Ce nume sunt sărbătorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului. Nume derivate sărbătorite de Sf Mărie Mică

Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, an început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormiea Maicii Domnului?

Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica în data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. Dintre aceștia, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela. Cele mai răspândite nume care sunt aniversate de Sfânta Maria Mică sunt următoarele: 25.947 de persoane cu numele Marina, 25.447 cu numele de Marilena, 10.834 cu numele Mărioara, 1.685 care se numesc Măriuca şi 162 care se numesc Măria.

De Sfânta Maria, atât de Sfânta Maria Mare, cât și de Sfânta Maria Mică îşi mai serbează onomastica şi circa 400.000 de bărbați. Dintre aceștia, 310.751 poartă numele de Marian, 102.620 se numesc Marin şi 3.332 se numesc Marinică.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Alte nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria Mică și Mare sunt: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinel.

În limba ebraică, de unde provine, numele Maria înseamnă: cea iubită, sau cea îndrăgită. Maryam în aramaică înseamnă: stăpână sau doamnă. Fericitul Ieronim, afirma că, în ebraică numele Maria ar fi compus din:

– mar, care înseamnă: picătură plus
– yam ce înseamnă: mare, legate aceste două silabe însemnând: „picătura de apă de mare”. Cu posibile origini egiptene, numele evreiesc Maryam sau Miryam, s-ar putea trage din:â
– verbul mri, care înseamnă a iubi și
– sufixul afectiv ebraic – am, care înseamnă: cea dragă, cea iubită.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea