Simulare Evaluare Națională 2018, în Alba: 95% dintre elevii înscriși, prezenți la limba și literatura română

Un număr de 2.751 dintre cei 2.891 de elevi înscriși din Alba au fost prezenți, luni, la simularea Evaluării Naționale 2018 la limba și literatura română, ceea ce înseamnă un procent de 95%, anunță Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Alba.

Elevii de clasa a VIII-a au avut, luni, la simularea Evaluării Naționale, de motivat apartenența la specia literară fabulă a unui fragment din ”Stejarul și trestia” de Gheorghe Sion, să realizeze o compunere despre o întâmplare la grădina zoologică, să găsească sinonime, să precizeze rolul virgulei și să menționeze funcția sintactică a unor cuvinte.

La subiectul I, A, elevii au avut un fragment din fabula ”Stejarul și trestia” de Gheorghe Sion, iar în baza acestuia au avut de răspuns la șase cerințe: să găsească câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor ”să te mândrești” și ”iute”, să menționeze rolul virgulei în secvența ”Ce boală ai, vecine?”, să explice modul de formare a cuvintelor subliniate din secvențele: ”Te plâng pre legea mea!” și ”Eu cresc încet”.

De asemenea, ei au mai avut de formulat două idei principale și secundare din text, dar și să prezinte, într-un enunț, motivul pentru care stejarul afirmă ”Chiar trăsnete din ceruri sunt gata a-nfrunta”.

Citește și FOTO/ VIDEO: SUBIECTE simulare EVALUARE NAȚIONALĂ 2018, la limba și literatura română, pentru elevii de clasa a VIII-a

La subiectul I, B, elevii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la specia literară fabulă a textului.

La subiectul al II-lea, A, elevii au primit un text după ”Cartea junglei explicată. Fiarele Sălbatice”, apărut în Terra Magazin în anul 2017, iar în baza acestuia au avut de răspuns la șase cerințe: să formuleze un enunț în care să precizeze anul în care a fost publicată pentru prima dată Cartea Junglei și personajul creat de cineaști, în filmul de animație din 1967, să scrie titlul articolului din care a fost extras fragmentul și numele publicației în care a apărut acesta. Răspunsurile se regăseau în text.

De asemenea, ei au avut de menționat diateza și rolul unor verbe subliniate, de menționat funcția sintactică a unor cuvinte, menționând partea de vorbire prin care se exprimă, dar și de transcris propozițiile subordonate din fraza următoare, precizând felul acestora: ”Este un mediu în care ar fi ușor să ți-l imaginezi pe Regele Louise balansându-se printre copaci”.

De asemenea, ei au mai avut de construit o frază din două propoziții în care să existe o propoziție subordonată completivă directă introdusă prin adverbul relativ ”când”.

La punctul B, de la subiectul al doilea, elevii au avut de redactat o narațiune de 150 – 300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în grădina zoologică, respectând anumite condiții.

În perioada 5-7 martie, Ministerul Educaţiei Naţionale organizează simularea pentru examenul de evaluare naţională 2018, prima probă fiind cea de limba şi literatura română.

Pe 6 martie se desfăşoară proba de matematică, iar pe 7 martie proba limbă şi literatură maternă din cadrul simulării pentru evaluarea naţională 2018.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...