Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană. Azi: Blaj.

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Am început acum o lună prezentarea a ceea ce are judeţul Alba mai bun şi ce poate fi pus pe o hartă turistică a acestui judeţ. E vorba în primul rând de proiectul Alba Iulia 2020 – Capitala Culturală Europeană care are nevoie de toate aceste locuri şi monumente pentru a stârni mai mult interes, pentru a aduce sutele de mii de turişti pe care ni-i dorim atât de mult. E nevoie de o colaborare între toţi cei care au ceva de spus în acest judeţ pentru un bine comun.
Colegii liberali şi alţi primari sufletişti au venit rapid, încă din septembrie 2011, lângă noi spunând că judeţul poate ajuta „capitala” Alba Iulia să obţină acest titlu. E la urma urmei şi interesul lor. Turiştii şi banii atraşi de turism îi vor ridica şi pe ei. Tot atunci din păcate, cei care conduc judeţul, Ion Dumitrel şi PDL-iştii săi din Consiliul Judeţean au luat peste picior atât organizatorii cât şi intenţiile generoase ale primarilor şi oamenilor din judeţ.
Tot din păcate de o lună de când am lansat această campanie simplă de promovare a obiectivelor turistice din judeţ nimeni de la Consiliul Judeţean nu a pus măcar mâna pe telefon să spună: „da, hai să colaborăm, avem şi noi idei”. Noi ştim că Dumitrel are interdicţie de la „partid” şi de la Hava să ridice vreun deget pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. Doar că îi reamintim şi pe această cale că el conduce pentru oamenii din judeţul Alba şi nu pentru Hava şi prietenii de la partid sau de la Consiliul Judeţean. Sperăm ca pe Dumitrel şi colegii săi să îi ducă mai mult capul pentru a nu lăsa asemenea ocazie să treacă. Chiar dacă ei probabil vor fi schimbaţi, majoritatea, la alegerile din toamna asta. E totuşi un an, 2012, care nu trebuie pierdut!
Chiar dacă PDL, Dumitrel şi Hava se pregătesc să plece de la putere după alegeri îi rugăm să nu îşi bată joc de ideile bune venite dinspre alţii decât sponsorii lor pentru care fac bani. Mai existăm şi noi, oamenii din Alba, pentru care se strâng acele taxe, nu doar camarila de partid. Chiar dacă nu au găsit în aceste 4 luni o modalitate să ne fure ideea şi să tragă pe partea lor beneficiile electorale, îi rugăm să ridice mâna şi să se pună la treabă: pentru albaiulieni, nu pentru altcineva, că de aia sunt aleşi.
Continuăm ideile pozitive şi generoase. Al patrulea „episod” al serialului nostru e dedicat zonei Blaj. Iată în continuare o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană.
1. Monumente istorice şi obiective culturale în zona Blaj: castelul din sec. XVI, Monumentul Gloria de pe Câmpia Libertăţii, Casa „Iacob Mureşianu”, fosta Bibliotecă Centrală Arhidiecezană, Grădina Botanică înfiinţată în secolul XIX, clădirea gimnaziului superior din secolul XVIII, Castelul Bethlen-Haller (sec. XVII).
2. Popasuri turistice: în mod deosebit zona Blajului oferă regiunea viticolă Jidvei, unul din brandurile vechi şi centrale pentru identitate judeţului.
3.  Evenimente culturale anuale: „Sărbătoarea Mierii”  (martie), „Sărbătoarea Libertăţii” (mai), Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” (septembrie), Târgul Căciulilor (o tradiţie de 300 de ani).

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Aurelian 23 ianuarie 2012 at 15:52

Rau a mai ajuns PeNaLi, ca „marele proiect”, Alba-Iulia, Capitala Cultural Europeana in 2020, sa fie sustinut doar de un mafiot fugitiv de carabinieri din Cisma. Unde ii Piticul Atomic, ii prea ocupat cu recrutarea epilepticilor de la Galda de Jos, ca sa-i transforme in „mari” manifestanti, si nu se mai poate ocupa de Alba-Iulia? Cred ca ii „mare bucurie” in Sediul PeNaL DIN Alba-Iulia, mai ales la Eutanasiu si Potorina, ca Cr(et)in Antonescu ii pune sa dimisioneze din Parlament, mai ales ca au fost Parlamentari de mana a doua.

apoliticul 23 ianuarie 2012 at 23:55

Ba macaronarule da tu ai abonament in ziarul Unirea?Cat le dai pe saptamina?

Florin Roman 23 ianuarie 2012 at 23:58

Apoliticule vezi ca îți da pe afara culoarea portocalie. Ai soluții, ceva constructiv sau ești plătit doar sa injuri?

Aurelian 24 ianuarie 2012 at 13:23

Asteptam Florinel sa ne prezinti tu „solutiile tale constructive”, ca pana acum ai facut doar „opozitie distructiva”!

jean 24 ianuarie 2012 at 8:59

D-le Roman ! Ce se-ntîmplă cu LIGA SUPORTERILOR? ? Se tot vorbeşti prin tîrg cum că s-ar desfinţa această minunată echipă ! !

Comentariile sunt oprite