Rămâi conectat

Politică Administrație

Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Azi: Roşia de Secaş

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Sunt aproape 5 luni de când am iniţiat proiectul Alba Iulia Capitală Culturală Europeană 2020 alături de colegi liberali, colegi de politică sau personalităţi foarte diverse ale oraşului Alba Iulia şi ale judeţului Alba. Între ei nu s-au aflat niciun moment, niciodată, domnul Dumitrel, domnul Hava sau alţi membri de partid de la PDL. Sunt două luni de zile de când promovez destinaţii turistice pentru proiectul Capitală Culturală Europeană 2020. Fac asta din convingere, ca şi alţi oameni care se dăruiesc realmente pentru proiect. Lucrăm împreună, deschis, fiecare pe banii şi timpul lui.
Unde sunt însă Hava şi Dumitrel? Nu sunt! Nu există. Ei dau declaraţii şi comunicate de presă. Jignesc, ne aruncă vorbe sfidătoare, iau la mişto prin ziare pe toată lumea, spun oamenilor de vază ai oraşului că nu au treabă „cu cultura”. Atenţie, asta vine de la nişte indivizi care văd sala de teatru doar prin campanii electorale şi care înţeleg prin muzică doar ce aud pe la radio în jeep. Tot ei nu vin la nicio întâlnire a Comitetului de Iniţiativă însă dau anunţuri că s-au văzut ascuns, în secret cu tot felul de persoane. Dar nimeni nu ştie nimic. Cum ar veni, pe lângă poveşti cu Săli Polivalente şi „investitori” ne mai aruncă una acum: că ei se ocupă de proiectul Capitală Culturală, în secret! Pe ascuns, să nu ştie nimeni.
Ce mai fac aceşti domni? Se folosesc cu cea mai mare josnicie de bugetele municipiului şi ale judeţului şi de ideea de Capitală Culturală ca să îşi organizeze evenimente de campanie! Nimic care să aibă legătură cu proiectul, cu strategia culturală pe care noi o promovăm! Spectacole scumpe unde, în numele cică al culturii, se toacă banii dvs! Domnilor, opriţi-vă din batjocura asta faţă de oraş! Cereţi-vă scuze! Aţi devenit penibili. Veniţi să munciţi pe bune şi cot la cot cu elita oraşului, nu cu oamenii dvs de afaceri. Lăsaţi aşa-zisele întâlniri secrete şi mai ales lăsaţi bugetul oraşului în pace, nu mai furaţi de la oameni!
Chiar dacă PDL, Dumitrel şi Hava se pregătesc să plece de la putere după alegerile din 2012 îi rugăm să nu îşi bată totuşi joc de ideile bune venite dinspre alţii decât sponsorii lor pentru care fac bani. Mai existăm şi noi, oamenii din Alba, pentru care se strâng acele taxe, nu doar camarila de partid. Chiar dacă nu au găsit în aceste 5 luni o modalitate să ne fure ideea şi să tragă pe partea lor beneficiile electorale, îi rugăm să ridice mâna şi să se pună la treabă: pentru albaiulieni, nu pentru altcineva, că de aia sunt aleşi.
Continuăm ideile pozitive şi generoase. Al şaselea „episod” al serialului nostru e dedicat zonei Roşia de Secaş. Iată în continuare o prezentare şi o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană.
– Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”: unul din cele mai spectaculoase şi bogate în cultură populară din Ardeal, o bijuterie făcută de 50 de ani de oameni inimoşi – o destinaţie obligatorie. Tradiţiile de aici, reunite în acest spaţiu, sunt cunoscute de zeci de ani.
– Expoziţia Etnografică, înfiinţată în anul 2006, ne introduce în atmosfera arhaică şi autentică a satului tradiţional prin exponatele sale bine conservate: icoane, covoare, perne, ţesături, cusături, mobilier, unelte de lucru etc.
– Un alt reper turistic este un impunător conac, construit în anul 1816 de către văduva consilierului imperial Turi Laslo, transformat actualmente în şcoală.
– Biserica Ortodoxă (fostă greco-catolică), construită între anii 1896-1903 şi Biserica „Sf. Gheorghe” din Tău, sat component al comunei Roşia de Secaş, biserică strămutată din satul Spătac la Tău, în anul 1737.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi Consiliul Local Alba Iulia este convocat în ședință ordinară, pe data de 29 aprilie 2024. Între proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea