Rămâi conectat

Politică Administrație

Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Azi: Roşia de Secaş

Publicat

în

    Sunt aproape 5 luni de când am iniţiat proiectul Alba Iulia Capitală Culturală Europeană 2020 alături de colegi liberali, colegi de politică sau personalităţi foarte diverse ale oraşului Alba Iulia şi ale judeţului Alba. Între ei nu s-au aflat niciun moment, niciodată, domnul Dumitrel, domnul Hava sau alţi membri de partid de la PDL. Sunt două luni de zile de când promovez destinaţii turistice pentru proiectul Capitală Culturală Europeană 2020. Fac asta din convingere, ca şi alţi oameni care se dăruiesc realmente pentru proiect. Lucrăm împreună, deschis, fiecare pe banii şi timpul lui.
Unde sunt însă Hava şi Dumitrel? Nu sunt! Nu există. Ei dau declaraţii şi comunicate de presă. Jignesc, ne aruncă vorbe sfidătoare, iau la mişto prin ziare pe toată lumea, spun oamenilor de vază ai oraşului că nu au treabă „cu cultura”. Atenţie, asta vine de la nişte indivizi care văd sala de teatru doar prin campanii electorale şi care înţeleg prin muzică doar ce aud pe la radio în jeep. Tot ei nu vin la nicio întâlnire a Comitetului de Iniţiativă însă dau anunţuri că s-au văzut ascuns, în secret cu tot felul de persoane. Dar nimeni nu ştie nimic. Cum ar veni, pe lângă poveşti cu Săli Polivalente şi „investitori” ne mai aruncă una acum: că ei se ocupă de proiectul Capitală Culturală, în secret! Pe ascuns, să nu ştie nimeni.
Ce mai fac aceşti domni? Se folosesc cu cea mai mare josnicie de bugetele municipiului şi ale judeţului şi de ideea de Capitală Culturală ca să îşi organizeze evenimente de campanie! Nimic care să aibă legătură cu proiectul, cu strategia culturală pe care noi o promovăm! Spectacole scumpe unde, în numele cică al culturii, se toacă banii dvs! Domnilor, opriţi-vă din batjocura asta faţă de oraş! Cereţi-vă scuze! Aţi devenit penibili. Veniţi să munciţi pe bune şi cot la cot cu elita oraşului, nu cu oamenii dvs de afaceri. Lăsaţi aşa-zisele întâlniri secrete şi mai ales lăsaţi bugetul oraşului în pace, nu mai furaţi de la oameni!
Chiar dacă PDL, Dumitrel şi Hava se pregătesc să plece de la putere după alegerile din 2012 îi rugăm să nu îşi bată totuşi joc de ideile bune venite dinspre alţii decât sponsorii lor pentru care fac bani. Mai existăm şi noi, oamenii din Alba, pentru care se strâng acele taxe, nu doar camarila de partid. Chiar dacă nu au găsit în aceste 5 luni o modalitate să ne fure ideea şi să tragă pe partea lor beneficiile electorale, îi rugăm să ridice mâna şi să se pună la treabă: pentru albaiulieni, nu pentru altcineva, că de aia sunt aleşi.
Continuăm ideile pozitive şi generoase. Al şaselea „episod” al serialului nostru e dedicat zonei Roşia de Secaş. Iată în continuare o prezentare şi o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană.
– Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”: unul din cele mai spectaculoase şi bogate în cultură populară din Ardeal, o bijuterie făcută de 50 de ani de oameni inimoşi – o destinaţie obligatorie. Tradiţiile de aici, reunite în acest spaţiu, sunt cunoscute de zeci de ani.
– Expoziţia Etnografică, înfiinţată în anul 2006, ne introduce în atmosfera arhaică şi autentică a satului tradiţional prin exponatele sale bine conservate: icoane, covoare, perne, ţesături, cusături, mobilier, unelte de lucru etc.
– Un alt reper turistic este un impunător conac, construit în anul 1816 de către văduva consilierului imperial Turi Laslo, transformat actualmente în şcoală.
– Biserica Ortodoxă (fostă greco-catolică), construită între anii 1896-1903 şi Biserica „Sf. Gheorghe” din Tău, sat component al comunei Roşia de Secaş, biserică strămutată din satul Spătac la Tău, în anul 1737.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare