Rămâi conectat

Ştirea zilei

Şi elevilor Şcolii „Avram Iancu” le-a fost „Dor de Eminescu”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sub genericul „Dor de Eminescu”, la Şcoala „Avram Iancu” Alba Iulia s-au desfăşurat manifestările cultural-artistice dedicate aniversării a 161 de ani de la naşterea marelui poet român, a anunţat prof. Dana Slevaş, purtătorul de cuvânt al şcolii. Momentul omagial, realizat la iniţiativa Catedrei de limba română, a debutat cu o expoziţie cu volume din creaţia eminesciană şi revistele aniversare editate cu acest prilej, fiind expuse şi portrete ale poetului realizate de elevi. Un alt eveniment semnificativ a fost apariţia numărului omagial al revistei „Dor de Eminescu”, coordonate de prof. Maria Simu. Manifestările dedicate „poetului nepereche”
s-au încheiat cu un medalion literar-artistic, care a inclus un recital de poezii şi cântece inspirate din lirica eminesciană prezentate de elevi. Melodiile şi versurile pline de sensibilitate ale poetului au pătruns în sufletele elevilor prin intermediul staţiei radio date în folosinţă la iniţiativa prof. Elena Ignat, post la care elevii realizează săptămânal emisiuni tematice, îşi promovează activităţile şi rezultatele obţinute, îşi dedică melodii, contribuind totodată şi la îmbunătăţirea comunicării la nivelul şcolii. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

A fost prelungită reducerea cu 50 de bani/litru la prețul carburanților. Proiectul, aprobat de către deputați

BONTEA Alexandru

Publicat

în

A fost prelungită reducerea cu 50 de bani/litru la prețul carburanților. Proiectul, aprobat de către deputați

În cursul zilei de miercuri, deputații au aprobat reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani, până la data de 31 decembrie, cu 157 de voturi „pentru”, 91 de voturi „împotrivă” și cinci abțineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare extinderea, până la 31 decembrie 2022, a posibilităţii acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu, precum şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Se interzice revânzarea produselor achiziţionate în proiectului de lege.

Deputaţii au admis, cu majoritate de voturi (210) şi o abţinere, un amendament al PSD, respins iniţial, potrivit căruia în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2022 şi data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0.5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracţiuni dintr-un litru, reducerea de preţ şi, respectiv, compensarea se vor acorda proporţional.

Operatorii economici care acordă reducerea de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, beneficiază de compensarea de 0,25 lei/litru,inclusiv TVA, numai pentru cantităţile de benzină şi motorină comercializate pentru care nu a fost aplicată anterior reducerea de 0.5 lei/litru de către producător/ furnizor/ importator.

Deputatul neafiliat Ion Ştefan a criticat proiectul de lege, amintind că nu s-a dorit reducerea accizelor la carburanţi.

„Stimaţi colegi, aţi reuşit în acest an să majoraţi preţul la energie, preţul la carburanţi. Aţi venit cu această OUG care nu a oferit românilor decât o frecţie la un picior de lemn. Ceea ce a propus Partidul Forţa Dreptei prin iniţiativa legislativă înregistrată în Parlament de reducere a accizelor la carburanţi cu 50 % şi a TVA-ului de la 19 % la 5 % pentru o perioadă limitată, ar fi fost o soluţie corectă pentru menţinerea unui preţ redus la carburanţi. Faptul că dumneavoastră menţineţi un preţ ridicat la carburanţi, pentru România înseamnă numai probleme”, a susţinut deputatul.

Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că aproape jumătate din preţul unui carburant de duce la stat, iar soluţia reducerii cu 50 de bani „este una alambicată”.

„Soluţia, dacă voiam să nu mai inflamăm această creştere de preţuri şi să nu mai alimentăm nici inflaţia pe care am văzut-o în piaţă era să reducem aceste taxe. În schimb Guvernul vine şi ne zice că face o compensare şi reduce preţul cu 50 de bani. (…) Soluţia era să reducem aceste taxe care sunt foarte mari în preţul benzinei, să nu mai folosim benzina şi motorina pe post de „ANAF, ca să mai scoatem un ban din mediul privat şi din economie”, a spus Năsui.

Deputatul AUR George Simion le-a arătat colegilor din majoritatea parlamentară o monedă de un ban, susţinând că „valoarea lor este mai mică”.

„E vorba de Ordonanţa 50 de bani, care jumate sunt de la stat şi ăsta a fost ajutorul pentru romani. În continuare motorina, în lumea reală, în care cetăţenii plătesc combustibilul este peste 8 lei. Nu aţi rezolvat nimic, (…) pe circuitul legislativ exista şi propunerea noastră ca să se acorde facilităţi fiscale doar în momentul în care combustibilul este sub 6,5 lei. Voi vă faceţi că guvernaţi, pentru că nu veniţi cu soluţii, iar valoarea voastră este mai mică decât ce am eu în mână acum”, a transmis el.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Recalculare PENSII 2022: Noi categorii de locuri de muncă încadrate în condiţii speciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recalculare PENSII 2022: Noi categorii de locuri de muncă încadrate în condiţii speciale

În cursul zilei de miercuri, 16 noiembrie, proiectul de lege care stabileşte noi categorii de locuri de muncă încadrate în condiţii speciale – personal din sectorul construcţii maşini care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, de precizie şi de cuzineţi, precum şi la forje a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, conform Agerpres.

De asemenea, se propune recalcularea pensiilor, la cerere, pentru persoanele cu drepturi de pensie deja stabilite, care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile desfăşurate în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate anterior datei de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă şi asimilate condiţiilor speciale de muncă.

„În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel, turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie, forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă, turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi, activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă în secţiile de producţie respective, activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri”, prevede proiectul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Cetatea Alba Carolina se pregătește de sărbători: Vizitatorii se vor putea bucura de o perdea de lumini, instalată în aceste zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cetatea Alba Carolina se pregătește de sărbători: Vizitatorii se vor putea bucura de o perdea de lumini, instalată în aceste zile

În curând, locuitorii municipiului Alba Iulia, precum și turiștii care vor lua la picior cetatea Alba Carolina, se vor putea bucura și în acest an de perdelele de lumini care se găsesc lângă podurile de lemn către fortificație.

Foarte apreciate pentru frumusețea lor, precum și pentru conferirea unui aer de sărbătoare în orașul nostru, aceste perdele de lumini sunt un adevărat magnet pentru oamenii care doresc să își facă fotografii, stând sub acestea.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește târgul de Crăciun care se ține în fiecare an în municipiul Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa a venit cu o serie de informații, care cu siguranță îi vor bucura pe mulți dintre oamenii care de abia așteaptă debutul sezonului rece și al sărbătorilor sale.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

„Târgul Sărbătorilor de Iarnă va fi într-un nou format în acest an și credem că va fi surpriză plăcută pentru albaiulieni, pentru că va fi din nou în latura de Vest, va avea toate ingredientele cum ar fi patinoar și locuri de distracție pentru copii, dar și un nou aranjament al luminilor și al căsuțelor celor care oferă bunătăți și dulciuri celor care vin acolo.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Cred că va fi o surpriză plăcută, încercăm să îl deschidem undeva în jurul datei de 6 decembrie, ziua Sfântului Nicolae și sigur va ține până după sfârșitul vacanței elevilor”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, pentru ziarulunirea.ro.

Pe lângă târgul de Crăciun din Alba Iulia, alte orașe mai mari și-au arătat interesul pentru a continua această tradiție frumoasă de iarnă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea