Rămâi conectat

Ştirea zilei

Și-a snopit în bătaie fosta soție: Închisoare cu executare pentru un bărbat din Alba și daune morale de 10.000 de lei. Polițistul care a intervenit la caz a recomandat ca problema ”să rămână în familie”

Publicat

în

Și-a snopit în bătaie fosta soție: Închisoare cu executare pentru un bărbat din Alba și daune morale de 10.000 de lei. Polițistul care a intervenit la caz a recomandat ca problema ”să rămână în familie”

Violența în familie este un fenomen negativ prezent din ce în ce mai mult în societatea românească. Din punct de vedere statistic, în 2017, au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române.

Majoritatea agresorilor sunt adulți de sex masculin (92%), iar majoritatea victimelor sunt adulți de sex feminin (76%), dar și minori. Numărul faptelor este, cu siguranță, mai mare, deoarece multe victime refuză să depună plângere. În cazurile care ajung în justiție, magistrații pronunță chiar și sentințe la închisoare cu executare.

Este cazul unui dosar în care Judecătoria Aiud a aplicat pedeapsa de 8 luni de închisoare cu executare pentru un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Aiud. De asemenea, acesta mai trebuie să plătească daune morale de 10.000 de lei fostei soții.

Electrica Furnizare Discount

A negat comiterea faptelor Inculpatul (C. Martin) este acuzat că, pe un fond al neînțelegerilor conjugale, la data de 4 ianuarie 2016 , în timp ce se afla la domiciliu, ar fi lovit-o pe soția sa în zona toracică, în zona spatelui și a membrelor superioare și inferioare, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 16-18 zile îngrijiri medicale.

O altă agresiune pentru care a fost trimis în judecată a avut loc în 30 decembrie 2016, când ar fi devenit din nou violent, prinzând de gât persoana vătămată și apoi aplicându-i mai multe lovituri acesteia, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 5-6 zile de îngrijiri medicale. La momentul acestei din urmă fapte, inculpatul și persoana vătămată se aflau în proces de divorț. Bărbatul a negat constant săvârșirea faptelor, dar, în final, a fost trimis în judecată pentru ”violență în familie”.

”Observăm poziția complet nesinceră a inculpatului, care cu nonșalanță, în declarația dată în fața instanței, arată că a văzut-o lovită, cu vânătăi pe mâini și pe picioare pe soția sa, însă nu cunoaște în ce mod s-a lovit și concluzionează că «este ea mai sensibilă».

Inculpatul a lovit în mod direct persoana vătămată, urmărind a-i provoca suferințe fizice și a o intimida”, se precizează în sentința de condamnare aplicată de Judecătoria Aiud. Magistratul a apreciat că în cauză este necesară aplicarea unei pedepse a închisorii, cu executare efectivă.

”Argumentele țin în primul rând de atitudinea de care a dat dovadă inculpatul pe tot parcursul procesului penal, de modul în care a înțeles să minimalizeze consecințele faptelor, de lipsa oricărei empatii față de persoana vătămată și, nu în ultimul rand, față de conduita pe care a adoptat-o inclusiv după ce a fost cercetat penal. Nu numai că a încercat să ascundă adevărul, dar instanța apreciază că nu are un minim regret pentru situația în care la acest moment se regăsește persoana vătămată.

Apreciem noi, că pentru o persoană credincioasă, așa cum rezultă din declarațiile martorilor că ar fi persoana vătămată, situația în care s-a găsit, fiind nevoită să meargă la locul de muncă și să încerce să ascundă vânătăile provocate de agresiunile soțului, jignirile la care a fost supusă, au constituit un factor de profund stres psihic, pe lângă suferințele fizice de care instanța este convinsă, audiind în mod direct atât persoana vătămată cât și martorii și văzând certificatele medico – legale. În plus, după depunerea plângerii penale, inculpatul a continuat să agreseze psihic persoana vătămată prin intermediul paginii de socializare Facebook”, se susține în document.

Polițistul care a intervenit, criticat de judecător Instanța a constatat că, deși cercetat penal, deși trimis în judecată, bărbatul a adoptat aceeași atitudine agresivă față de persoana vătămată, încercând a plasa culpa în sarcina acesteia: ”Această conduită este o caracteristică a agresorilor propriilor membri de familie: pe lângă violența fizică uzează de violență psihică, de încercarea de a culpabiliza victima în așa fel încât aceasta să considere că este singura vinovată pentru situație. În plus, pentru a se exonera de răspundere, și-a determinat propria mamă, persoană în etate, la fel ca și mătușa sa de altminteri, de a da declarații neconforme adevărului”.

Judecătorul critică în motivare și intervenția polițistului, atunci când a fost semnalată agresiunea prin 112. ”Vom mai observa, analizând declarația martorului C., polițist care a intervenit ca urmare a apelului la 112 al persoanei vătămate, atitudinea membrilor societății față de astfel de fapte: în esență sunt probleme de familie care trebuie rezolvate în familie. Instanța apreciază că niciun act de agresiune nu poate și nu trebuie «să rămână în familie».

Această atitudine poate avea urmări deosebit de grave, cum de altfel s-au întâlnit în practica judiciară. De aceea, riposta autorităților trebuie să fie deosebit de fermă, cu atât mai mult cu cât acest tip de fapte tinde să devină o normalitate în familia contemporană și să fie și perceput ca atare”, se mai susține în motivarea magistratului de la Aiud. Dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel, unde se va pronunța sentința definitivă.

foto: arhivă

Publicitate

Ştirea zilei

De la bal, la spital: Șoferii prinși băuți la volan sunt trimiși să lucreze la morgă

Publicat

în

De la bal, la spital: Șoferii prinși băuți la volan sunt trimiși să lucreze la morgă

Programul de reeducare a şoferilor din Republica Moldova, care se urcă băuți la volan, prevede ca aceștia să munceasă o zi la morgă. Pentru a-i responsaliza, polițiștii le oferă un curs de tratament special. Șoferii implicați în acest program au declarat că și-au învățat bine lecția și că nu vor mai încalca regulamentul rutier.

12 bărbați au ajuns la Centrul de Medicină Legală din Chișinău, unde au petrecut cinci ore, pe care, nu le vor uita niciodată. Înainte de a intra în morgă, toți au fost instruiți. Angajații de la morgă le-au amintit șoferilor pedepsiți că în locul persoanelor decedate puteau fi ei. Potrivit poliției, alcoolul este pe locul cinci în topul cauzelor accidentelor rutiere. Doar în acest an, 12 persoane au decedat din cauza alcoolului la volan, scrie Jurnal.md.

Unul dintre șoferii incluși în program a dezvăluit că nu credea că va fi prins vreodată de poliție, dar a fost privat de dreptul de a conduce mașina pentru jumătate de an. Un alt șofer povestește că a urcat la volan în stare de ebrietate, pentru că avea o urgență. Șoferii au spus că și-au învățat lecția și nu vor mai încălca legea.

Electrica Furnizare Discount

Șoferii, prinși băuți la volan, reeducați print-un program dur

Programul de reeducare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat în 2018 de Guvernul Republicii Moldova. Acesta prevede 12 sesiuni, în care șoferii participă la diverse instruiri privind riscurile consumului de alcool și merg în spitale, unde acordă asistență victimelor accidentelor rutiere.

Acum, șoferii, care urcă în stare de ebrietate la volan, rămân fără permis de conducere în baza unei hotărâri judecătorești și îl pot recupera doar după ce urmează programul, care durează trei luni şi costă patru mii de lei moldovenești, achitaţi de către şoferi. Potrivit poliției, șoferii băuți au provocat 83 de accidente rutiere, de la începutul anului.

sursa: Jurnal.md

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT RUTIER la Meteș: O persoană, BLOCATĂ, într-un autoturism, în urma coliziunii între două autovehicule

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT RUTIER la Meteș: O persoană, BLOCATĂ, într-un autoturism, în urma coliziunii între două autovehicule

Un accident rutier a avut loc marți, în jurul orei 22:00, pe raza localității Tăuți, din comuna Meteș.

Din primele informații intervine Detașamentul de pompieri Alba Iulia pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare.

Electrica Furnizare Discount

Este vorba despre coliziunea între două autoturisme, în urma căreia o persoană se află în stare conștientă, însă este blocată în autoturism.

În cadrul evenimentului a intervenit un autoturism pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru acordarea primului ajutor.

UPDATE, 00.02: Victima a fost transportată la spital de către echipajul SMURD iar alte trei persoane au fost asistate medical la locul producerii evenimentului.

UPDATE, ora 23.50: Traficul este în continuare blocat, pe ambele sensuri, pe o distanță de aproximativ doi kilometri.

UPDATE, ora 22.50: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat faptul că, o victimă de sex masculin, era blocat în unul din cele două autoturisme implicate în accident, ușa din stânga fiind inaccesibilă.

La momentul de față se lucrează la extragerea victimei din autoturism, victima fiind conștientă.

În continuare, forțele prezente la locul solicitării asigură și măsurile PSI necesare.

FOTO: arhivă

Citește mai mult

Ştirea zilei

Câte persoane au fost imunizate în județul Alba, până la momentul actual: Lista pe categorii de vârstă

Publicat

în

Câte persoane au fost imunizate în județul Alba, până la momentul actual: Lista pe categorii de vârstă

Direcţia De Sănătate Publică Alba, a comunicat lista la zi cu persoanele vaccinate anti coronavirus, în județul Alba, pe categorii de vârstă, la data de 13 septembrie 2021, ca urmare a unei solicitări ziarulunirea.ro.

În urma unei solicitări din partea ziarulunirea.ro, Direcția de Sănătate Publică Alba a comunicat situația persoanelor vaccinate anti-Covid, la nivel județean, în funcție de categoriile de vârstă.

Electrica Furnizare Discount

Vaccinarea se desfășoară într-un ritm puțin accelerat, potrivit listei, comparativ cu ultima săptămână fiind imunizate 901 de persoane, față de 846 de persoane, în cursul săptămânii trecute, la nivelul județului.

Astfel de la începutul campaniei de vaccinare și până astăzi s-au vaccinat un număr total de 184.335 persoane, dintre care 97.835 cu prima doza sau vaccinul Johnson & Johnson ce necesită o singură doză pentru o schemă de vaccinare completă, iar 86.500 cu două doze.

Categoria de vârstă Total Doza 1 Doza 2
12 15 ani 863 468 395
16 17 ani 1995 1014 981
18 19 ani 3344 1833 1511
20 24 ani 7940 4449 3491
25 29 ani 6869 3898 2971
30 34 ani 10563 5883 4680
35 39 ani 12225 6762 5463
40 44 ani 15492 8392 7100
45 49 ani 17127 9213 7914
50 54 ani 19228 10204 9024
55 59 ani 14825 7775 7050
60 64 ani 18962 9842 9120
65 69 ani 21999 11286 10713
70 74 ani 16547 8449 8098
75 79 ani 8256 4220 4036
80 84 ani 5185 2649 2536
85 89 ani 2239 1148 1091
90 94 ani 603 312 291
95 99 ani 69 36 33
Peste 100 ani 4 2 2
Total 184335 97835 86500

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare