Rămâi conectat

Ştirea zilei

Și-a snopit în bătaie fosta soție: Închisoare cu executare pentru un bărbat din Alba și daune morale de 10.000 de lei. Polițistul care a intervenit la caz a recomandat ca problema ”să rămână în familie”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Și-a snopit în bătaie fosta soție: Închisoare cu executare pentru un bărbat din Alba și daune morale de 10.000 de lei. Polițistul care a intervenit la caz a recomandat ca problema ”să rămână în familie”

Violența în familie este un fenomen negativ prezent din ce în ce mai mult în societatea românească. Din punct de vedere statistic, în 2017, au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române.

Majoritatea agresorilor sunt adulți de sex masculin (92%), iar majoritatea victimelor sunt adulți de sex feminin (76%), dar și minori. Numărul faptelor este, cu siguranță, mai mare, deoarece multe victime refuză să depună plângere. În cazurile care ajung în justiție, magistrații pronunță chiar și sentințe la închisoare cu executare.

Este cazul unui dosar în care Judecătoria Aiud a aplicat pedeapsa de 8 luni de închisoare cu executare pentru un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Aiud. De asemenea, acesta mai trebuie să plătească daune morale de 10.000 de lei fostei soții.

A negat comiterea faptelor Inculpatul (C. Martin) este acuzat că, pe un fond al neînțelegerilor conjugale, la data de 4 ianuarie 2016 , în timp ce se afla la domiciliu, ar fi lovit-o pe soția sa în zona toracică, în zona spatelui și a membrelor superioare și inferioare, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 16-18 zile îngrijiri medicale.

O altă agresiune pentru care a fost trimis în judecată a avut loc în 30 decembrie 2016, când ar fi devenit din nou violent, prinzând de gât persoana vătămată și apoi aplicându-i mai multe lovituri acesteia, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 5-6 zile de îngrijiri medicale. La momentul acestei din urmă fapte, inculpatul și persoana vătămată se aflau în proces de divorț. Bărbatul a negat constant săvârșirea faptelor, dar, în final, a fost trimis în judecată pentru ”violență în familie”.

”Observăm poziția complet nesinceră a inculpatului, care cu nonșalanță, în declarația dată în fața instanței, arată că a văzut-o lovită, cu vânătăi pe mâini și pe picioare pe soția sa, însă nu cunoaște în ce mod s-a lovit și concluzionează că «este ea mai sensibilă».

Inculpatul a lovit în mod direct persoana vătămată, urmărind a-i provoca suferințe fizice și a o intimida”, se precizează în sentința de condamnare aplicată de Judecătoria Aiud. Magistratul a apreciat că în cauză este necesară aplicarea unei pedepse a închisorii, cu executare efectivă.

”Argumentele țin în primul rând de atitudinea de care a dat dovadă inculpatul pe tot parcursul procesului penal, de modul în care a înțeles să minimalizeze consecințele faptelor, de lipsa oricărei empatii față de persoana vătămată și, nu în ultimul rand, față de conduita pe care a adoptat-o inclusiv după ce a fost cercetat penal. Nu numai că a încercat să ascundă adevărul, dar instanța apreciază că nu are un minim regret pentru situația în care la acest moment se regăsește persoana vătămată.

Apreciem noi, că pentru o persoană credincioasă, așa cum rezultă din declarațiile martorilor că ar fi persoana vătămată, situația în care s-a găsit, fiind nevoită să meargă la locul de muncă și să încerce să ascundă vânătăile provocate de agresiunile soțului, jignirile la care a fost supusă, au constituit un factor de profund stres psihic, pe lângă suferințele fizice de care instanța este convinsă, audiind în mod direct atât persoana vătămată cât și martorii și văzând certificatele medico – legale. În plus, după depunerea plângerii penale, inculpatul a continuat să agreseze psihic persoana vătămată prin intermediul paginii de socializare Facebook”, se susține în document.

Polițistul care a intervenit, criticat de judecător Instanța a constatat că, deși cercetat penal, deși trimis în judecată, bărbatul a adoptat aceeași atitudine agresivă față de persoana vătămată, încercând a plasa culpa în sarcina acesteia: ”Această conduită este o caracteristică a agresorilor propriilor membri de familie: pe lângă violența fizică uzează de violență psihică, de încercarea de a culpabiliza victima în așa fel încât aceasta să considere că este singura vinovată pentru situație. În plus, pentru a se exonera de răspundere, și-a determinat propria mamă, persoană în etate, la fel ca și mătușa sa de altminteri, de a da declarații neconforme adevărului”.

Judecătorul critică în motivare și intervenția polițistului, atunci când a fost semnalată agresiunea prin 112. ”Vom mai observa, analizând declarația martorului C., polițist care a intervenit ca urmare a apelului la 112 al persoanei vătămate, atitudinea membrilor societății față de astfel de fapte: în esență sunt probleme de familie care trebuie rezolvate în familie. Instanța apreciază că niciun act de agresiune nu poate și nu trebuie «să rămână în familie».

Această atitudine poate avea urmări deosebit de grave, cum de altfel s-au întâlnit în practica judiciară. De aceea, riposta autorităților trebuie să fie deosebit de fermă, cu atât mai mult cu cât acest tip de fapte tinde să devină o normalitate în familia contemporană și să fie și perceput ca atare”, se mai susține în motivarea magistratului de la Aiud. Dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel, unde se va pronunța sentința definitivă.

foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea