Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei doisprezece ucenici ai Mântuitorului, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 14 noiembrie

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Sfantul Apostol Filip, prăznuit de Biserica Ortodoxă în data de 14 noiembrie, este unul dintre cei doisprezece ucenici ai Mântuitorului.

121595_sfantul-apostol-filipIn urma ultimelor cercetari s-a ajuns la concluzia ca Sfantul Apostol Filip poate fi asezat langa Sfantul Apostol Andrei, ca misionar al pamantului romanesc, drept pentru care, pentru noi, ziua de praznuire a Sfantului Apostol Filip este tot atat de importanta ca si aceea inchinata Sfantului Apostol Andrei, precum spune parintele Emilian Popescu, intr-un amplu studiu.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2017

Sfantul Apostol Filip

Sfantul Apostol Filip, originar din cetatea Betsaida, din Galileea, este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune, de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos. El era din aceeasi cetate cu Apostolii Andrei si Petru.

Sfantul Filip cerceta cu multa ravna cartile proorocilor, fiind feciorelnic in toata viata sa. Pe acesta, aflandu-l Domnul Iisus, in Galileea, l-a chemat ca sa-i urmeze Lui. Precum citim in Sfanta Scriptura, acesta, la randul sau, intalnindu-l pe Natanael, i-a spus: „Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret” (Ioan 1, 45).

Dupa primirea Duhului Sfant, acest Apostol a propovaduit credinta crestina mai intai in Asia, fiind insotit de Sfantul Apostol Bartolomeu si de Mariamni, sora cea dupa trup a celui dintai. Propovaduind prin cetati Evanghelia lui Hristos, multe incercari si necazuri a suferit Sfantul Filip si insotitorii sai, de la cei necredinciosi, fiind batuti cu toiegele, aruncati in inchisori si zdrobiti cu pietre.

Precum arata unele documente recent descoperite, Sfantul Filip l-a insotit pe Sfantul Apostol Andrei in Scitia, adica in Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscuta Evanghelia lui Hristos.

Cel mai vechi izvor care atesta propovaduirea Sfantului Filip in Scitia este Calendarul gotic: ziua de 15 noiembrie era consacrata cinstirii lui, cu precizarea ca a murit la Hierapolis. Urmatorul document privitor la apostolatul Sfantului Filip in Scitia l-ar constitui lucrarea apocrifa a lui Abdias, care vorbeste despre predica si minunile savarsite de apostol pe aceste meleaguri.

Mai apoi, un martirologiu occidental, care apartine calugarului Usuard, marturiseste: „Se face cinstirea fericitilor Apostoli Filip si Iacob, dintre care Filip, dupa ce a convertit la credinta aproape intreaga Scitie, a avut un frumos sfarsit, in cetatea Hierapolis, din Asia. Iacob insa, numit si fratele Domnului, a fost inmormantat langa templul din Ierusalim, unde el fusese aruncat.”

Sfantul Apostol Filip a fost martirizat in anul 80, la varsta de 87 de ani, in cetatea Hierapolis, in centrul Asiei Mici, unde a fost batut cu pietre si rastignit, cu capul in jos. In vremea Mantuitorului, in Hierapolis exista o comunitate evreiasca puternica, drept pentru care propovaduirea Evangheliei in acest loc era un lucru de mare trebuinta.

Potrivit traditiei, cand Sfantul Filip si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, pamantul s-a cutremurat si a inghitit pe multi dintre cei care l-au chinuit pe sfant. Ceilalti, temandu-se, s-au aruncat la pamant si au cerut indurare catre Apostolul Bartolomeu si catre Sfanta Mariamni, care erau legati, deoparte. Dupa ce i-au botezat pe cei din cetate, sfintii lui Dumnezeu au randuit un preot si s-au indreptat spre Licaonia.

Mormantul Sfantului Apostol Filip a fost descoperit recent, in orasul antic Hierapolis, numit astazi Pamukkale, in provincia Denizli, in sud-vestul Turciei. Mormantul se afla pe culmea unui deal din nord-estul orasului, in afara zidurilor cetatii.

„Cel care odinioara, cu binecuvantata ravna, te-ai grabit a-mpartasi bucuria aflarii Aceluia „despre Care au scris Moise, in Lege, si proorocii”, lui Natanail marturisind dintai pe Hristos, roaga-L ca degraba ascultatori ai chemarii Sale la viata de veci sa ne faca si pe noi, cei ce cantare-ti aducem: Bucura-te, Sfinte Apostole Filip!”

Rugăciune către Sfântul Apostol Filip

„O, mărite Sfinte Apostol Filip, la Cina cea de Taină tu i-ai spus lui Iisus Doamne, arată-ne pe Tatăl și ne va fi de ajuns. Ajută-ne să fie și rugăciunea noastră, și să-l căutăm pe Dumnezeu în toate lucrurile. Obține pentru noi harul să-l cunoaștem pe Tatăl și pe Iisus Cristos care ne-a fost trimis, pentru că în aceasta constă viața veșnică. Amin”, este rugăciunea către acest sfânt.

Citiți și MARȚI, 14 noiembrie: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2017. Obiceiuri, tradiții și superstiții pentru creștini

sursa: creștinortodox

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ

Ziarul Unirea

Published

on

14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ Pentru credincioșii din întreaga lume va începe Postul Crăciunului, adică nu vor mai fi consumate alimente de proveniență animale, precum lactate, carne sau ouă. De asemenea, calendarul ortodox îl cinstește pe Sfântul Filip, al treilea Apostol chemat […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea