Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

„Şezătoare literară” şi teatru radiofonic la Tibru

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Săptămâna trecută, Asociaţia Ţinutul Tibreanului a desfăşurat  în cadrul proiectului „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!”, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură (fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare), două activităţi culturale.

Prima s-a adresat iubitorilor de teatru radiofonic, care au avut ocazia să asculte piesa „Bădăranii” de Carlo Goldoni. La această activitate a asociaţiei au participat atât tineri cât şi vârstnici, cu toţii fiind încântaţi de aceste activităţi culturale pe care le desfăşoară nou înfiinţata asociaţie din localitatea lor.

„Între teatrul radiofonic şi piesele jucate pe scenă, în filme sau pentru televiziune există multe asemănări, dar ceea ce îl diferenţează este posibilitatea de a mişca privitorul, de a-l inspira, şi de a crea numai prin colaborarea vocii umane şi a minţii. Această trasătură magnifică impune o disciplină extremă, înţelegere şi interpretare fără cusur din partea unui actor. De aceea am preferat să facem, înainte de a prezenta publicului o piesă de teatru jucată pe scenă, un exerciţiu de imaginaţie, mai ales pentru tineri, care se confruntă nu de puţine ori cu problema lipsei de imaginaţie asupra operelor literare şi ca rezultat apar evidentele probleme la examenele de absolvire”, a declarat preotul paroh Tudor Man, preşedinte al Asociaţiei Ţinutul Tibreanului.

Cea de-a doua activitate a constat în întâlnirea cu aşa numita „şezătoare literară”, în cadrul căreia unul dintre seniorii satului, Ştefan Lupşan, 83 de ani, a realizat un exerciţiu de înţelepciune populară. Nenea Ştefan, îmbrăcat în frumosul costum popular, a expus amintiri despre satul copilăriei sale, despre petrecerea sa ca militar, la Canal – în timpul regimului comunist despre relaţiile sale cu personalităţile publice şi culturale închise în cumplitul lagăr de exterminare. Pe parcursul acestei întâlniri seniorul Ştefan Lupşan i-a copleşit pe cei prezenţi cu capacitatea sa de invidiat de a compune şi memora poezii, tinerii fiind uimiţi cum un bunic de 83 de ani, cu şapte clase, are o asemenea capacitate, în timp ce ei se ostenesc realmente să reţină poeziile sau textele literare pentru vreun oarecare examen.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea