Serviciile de ambulanță din România: Ce schimbări radicale aduce proiectul de lege propus în Parlament
Serviciile de ambulanță din România: Ce schimbări radicale aduce proiectul de lege propus în Parlament
Conform acestuia, ambulanțele cu o vechime de peste 5 ani și un kilometraj mai mare de 300.000 de kilometri nu vor mai putea fi trimise în misiuni de salvare.
Proiectul propune, de asemenea, eliminarea ambulanțelor folosite pe post de taxi și impune ca fiecare ambulanță să aibă un echipaj compus din medic, asistent medical și conducător auto format ca ambulanțier.
Proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și își propune să restructureze sistemul național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat. Inițiatorii consideră că sistemul actual este ineficient și prezintă disfuncționalități majore, afectând dreptul fundamental al cetățenilor la ocrotirea sănătății, conform articolului 34 din Constituția României.
Potrivit expunerii de motive, organizarea actuală a serviciului de ambulanță permite intervenții prespitalicești fără medic, ceea ce duce la aglomerarea Unităților de Primiri Urgențe (UPU). Proiectul de lege propune eliminarea salvărilor de tip A1 și A2, destinate transportului sanitar neasistat, și impune ca ambulanțele să fie dotate și să funcționeze conform standardelor europene, având un echipaj obligatoriu format din medic, asistent medical și conducător auto format ca ambulanțier.
Citește și: Anul 2024 aduce noi proteste pentru sistemul medical: Vezi motivele care duc la această situație
Peste jumătate dintre ambulanțe sunt considerate vechi și uzate, cu un impact negativ asupra siguranței pacienților și a personalului medical. Proiectul evidențiază că peste 50% din parcul auto al serviciilor de ambulanță are o vechime de peste 10 ani, iar ambulanțele ajung la pacienți cu întârzieri semnificative. Inițiatorii acuză Departamentul pentru Situații de Urgență că nu a achiziționat suficiente ambulanțe noi în ultimii ani, cu un deficit de personal care depășește 50%.
În final, proiectul de lege propune achiziționarea a 1.500 de ambulanțe până în 2028, cu un buget estimat de 625 de milioane de lei, având ca sursă de finanțare fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului de Sănătate 2021-2027.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată