Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Serbările vechii capitale” – un festival major pentru Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alba Iulia serbează peste câteva zile 1 Decembrie, evenimentul nostru de suflet, al tututor. Alba Iulia are nevoie însă şi de un alt mare eveniment major în afara lui 1 Decembrie pe care să îl organizeze în jurul Cetăţii şi care, spre deosebire de ce se întâmplă acum, să aducă bani în bugetul Municipalităţii, nu să ia de la buget pentru diverse firme sau de la oameni prin taxă. Cele care se organizează de regulă în Alba Iulia costă bani fără să aducă nimic, nici măcar turişti. Cetatea este un bun al nostru, al tuturor care trebuie folosit deştept pentru a aduce bani oraşului.
Alba Iulia are aşadar nevoie de un eveniment major. Vă voi prezenta în continuare propunerea mea şi a colegilor mei din PNL – „Serbările vechii capitale”.
Este vorba de un festival prin care să redăm Alba Iuliei locul pe care îl are în Europa: o veche capitală europeană, aflată mereu în centrul evenimentelor istorice europene, vreme de sute de ani. Este vorba de un festival internaţional, cu promovare şi organizare internaţională.
Conceptul turistic al festivalului îşi propune să atragă turişti din toată Europa care vor să se întâlnească cu o parte a istoriei, să redescopere un loc al istoriei noastre comune europene. Festivalul îl dorim a fi unul al culorilor, al diversităţii, al bucuriei reîntâlnirii cu popoarele Europei, cu istoria, cu tradiţiile Cetăţilor medievale din Europa, de tip Vauban şi de alt fel, cu tradiţii culinare, muzicale şi artistice.
Pentru succesul promovării şi organizării se vor realiza parteneriate cu oraşele care au acelaşi profil cu Alba Iulia: cetăţi medievale, foste capitale regionale ale Europei din perioada medievală sau modernă. Îi vom invita să participe şi de asemenea vom atrage turişti din aceste oraşe.
Festivalul va avea în centru Cetatea şi istoriile ei, dar va include prin trasee şi evenimente zona verde din jurul oraşului care trebuie să devină componentă a promovării oraşului. Toate aceste spaţii, din Cetate, din jurul ei sau de lângă oraş vor fi deschise permanent publicului, turiştilor, oferind diverse idei de relaxare, distracţie, posibilităţi de a servi masa prin meniuri româneşti şi europene variate, plimbări şi circuite tematice.
Festivalul va aduce bani oraşului. În cadrul său vor fi licitate la nivel naţional şi internaţional concepte de evenimente, spaţii de vânzare şi spectacol, închiriate firmelor câştigătoare. Toate firmele care vor participa vor trebui să respecte un manual şi un ghid stilistic al festivalului – îmbrăcăminte pentru angajaţi, decoruri medievale şi de epocă interbelică, precum şi criterii ecologice.
Prilejul acestui mare eveniment care să scoată Alba Iulia în lume va fi dat de două repere istorice ale oraşului nostru. Festivalul ar trebui să se desfăşoare între 20-30 mai, debutând în 20 mai – data istorică a marilor Serbări de la Alba Iulia din 1929, rămase ca reper al României secolului 20, şi culminând cu 30 mai, ziua în care în 1919 Regele Ferdinand şi Regina Maria au păşit în Alba Iulia liberă după primul război mondial. Această dată, de 30 mai, va întări şi dimensiunea naţională a festivităţilor. Prin legătura cu familia regală a României vom celebra şi legătura noastră strânsă şi de neseparat cu Europa, cu istoria ei. De la marile Serbări din 1929 păstrăm şi numele acestui mare eveniment.
Este un mod cu totul nou de a privi spre oraşul nostru. Alba Iulia este şi trebuie să redevină această capitală veche a Europei. Avem nevoie de acest festival care să nu fie făcut pentru campania electorală, aşa cum se întâmplă de exemplu cu „Zilele Cetăţii”, ci pentru prestigiul oraşului: pentru oameni, turişti, nu pentru politicieni.
Avem nevoie de evenimente gândite cu adevărat pentru a atrage turişti, precum acesta, care să ne scoată cu adevărat în lume, nu de evenimente pe care se aruncă bani şi nu mai atrag cu nimic. Avem nevoie de evenimente făcute pentru Alba Iulia şi albaiulieni, nu de evenimente pentru politicieni în care se derulează mereu aceleaşi figuri, fanfare triste şi public din ce în ce mai mic şi care nu mai atrag aproape cu nimic. Alba Iulia merită cu adevărat un loc pe harta Europei.
Florin ROMAN, vicepreşedinte al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Mobilizare exemplară pentru familia de vârstnici din Apuseni: Pot trăi în condiții mai bune, în această perioadă dificilă a vieții lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mobilizare exemplară pentru familia de vârstnici din Apuseni, care acum pot trăi în condiții mai bune, în această perioadă dificilă a vieții lor. Zeci de voluntari, administrația locală, companii, oameni de afaceri, preoți, asistență socială, spitale și doctori au pus mână de la mână și au adus lumină în viața bătrâneilor.

”Sâmbătă s-a încheiat evenimentul umanitar organizat cu sprijinul CAR – Câmpeni pentru familia Bocioc din Bucium.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această familie a ajuns într-o situație dificilă din cauza vârstei înaintate, imobilității și a problemelor cu care se confruntă fiica lor.

Într-o lume atât de dinamică, uităm adesea că există persoane și familii întregi care nu pot ține pasul cu ritmul vieții moderne. La începutul evenimentului, ne-am simțit copleșiți de munca pe care trebuia să o facem în cele două zile. Cu toate acestea, pe parcurs, dinamica și determinarea doamnei Gombos de la CAR – Câmpeni au mobilizat zeci de voluntari, administrația locală, companii, oameni de afaceri, preoți, asistență socială, spitale și doctori.

Sâmbătă seara, am reușit să finalizăm și să punem la dispoziția familiei o casă transformată: văruită, dezinfectată, mobilată și echipată pentru o viață decentă. Acum, familia Bocioc poate să trăiască în condiții mai bune și să înceapă un nou capitol în această perioadă dificilă a vieții lor.

Vrem să mulțumim din suflet Spitalului Abrud, doctorilor de Familie, Neurologi și Psihiatri, Parohiei Bucium Poieni, Montana SA Câmpeni, Autocompany Montana – Câmpeni, Rivaly – Câmpeni, PSD – Câmpeni, întregii comunități și voluntarilor pentru sprijinul oferit. Ați demonstrat că, împreună, putem face diferența.

Mă înclin în fața fiecăruia dintre voi pentru modestia și omenia de care ați dat dovadă. Să continuăm să fim o comunitate unită și să aducem lumina în viața celor care au nevoie de ajutorul nostru! #SchimbămDestinul #Solidaritate #FamiliaBocioc

Pentru a continua astfel de acțiuni, avem nevoie de sprijin. Orice ajutor contează. Vă mulțumim!”, au transmis pe Facebook reprezentanții Asociației ”Apuseni Spirit”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Lae Cascadorul, concurent la un RENUMIT show de televiziune din România: Va executa o cascadorie împreună cu FIUL SĂU

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Lae Cascadorul, concurent la un RENUMIT show de televiziune din România: Va executa o cascadorie împreună cu FIUL SĂU

Lae Cascadorul pregătește o spectaculoasă apariție în emisiunea de succes „Românii au talent” de la postul de televiziune Pro TV. Cascadorul talentat și fiul său, care este și el concurent, se pregătesc pentru prima lor filmare, ce va avea loc pe 8 octombrie.

Locația aleasă pentru acest moment de excepție este București, Studiourile Kentauros Media din Ștefănești de Jos. Filmarea va avea loc seara, după ora 19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lae Cascadorul face o invitație deschisă tuturor prietenilor și colegilor din lumea cascadorilor, care sunt în apropiere și doresc să asiste la această premieră impresionantă. Este o ocazie unică de a vedea o cascada auto executată de un tată și fiu, promițând un spectacol plin de adrenalină și emoție.

Fanii emisiunii „Românii au talent” și iubitorii de acțiune și cascadorii sunt așteptați cu entuziasm să se alăture evenimentului și să susțină talentul și curajul acestor doi cascadori de excepție.

Lae Cascadorul sau Nicolae Dreghici, pe numele său, s-a născut pe data de 15 iunie 1952 în satul Oarda de Sus, într-o familie de oameni simpli.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Restaurarea Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli”, a fostei Mănăstiri Cioara, din comuna Săliștea: Licitația de aproape 2 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Restaurarea Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli”, a fostei Mănăstiri Cioara, din comuna Săliștea: Licitația de aproape 2 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Săliștea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția unor lucrări de restaurare în cadrul proiectului „Restaurare Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” a fostei Mănăstiri Cioara”. Valoarea totală estimată a proiectului este de 1.876.403,80 lei, fără TVA.

Obiectivul general al prezentului proiect îl constituie Restaurarea Bisericii de lemn “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” Săliştea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele specifice ale prezentului proiect sunt următoarele:

  • salvarea clădirii – aflată într-o stare avansată de degradare – prin consolidarea, conservarea, restaurarea şi reabilitarea volumetrica si funcţională a monumentului de interes naţional;
  • dezvoltarea potenţialului turistic al zonei prin introducerea în circuitul turistic al monumentului.

Pentru realizarea obiectivului propus s-a avut in vedere, adoptarea unor soluţii tehnologice cat mai simple si intervenţii cat mai reduse asupra construcţiei, monument istoric.

Lucrările de intervenţie la biserica vor fi precedate de o expertizare a stării picturii iconostasului si se vor desfasura sub supravegherea pictorului restaurator.

In baza concluziilor din Expertiza tehnica, starea tehnica a construcţiei este proasta si lucrările de consolidare propuse in documentaţia actuala, sunt strict necesare si urgente pentru a evita afectarea iremediabila a rezistentei si stabilitatii acesteia. Expertiza biologica indica deasemenea masurile ce se impun a se lua pentru a remedia degradările ce afecteaza actualmente biserica.

Criteriile determinante de intervenţie – pe lângă cele structurale sunt de ordin istoric si cu precădere arhitectural:

– refacerea fundaţiilor, prin realizarea unor fundaţii continue din beton, refacere socluri din piatra in sistem uscat;
– refacerea orizontalei cununii de talpă ce poartă cununile;
– remedierea ieşirilor din verticală a pereţilor
– refacerea îmbinărilor afectate ca urmare a tasării inegale;
– înlocuirea cununilor cu rezistenţă mecanică compromisă, mai cu seamă în partea de jos a monumentului în relaţia cu cununa de talpă;
– consolidarea prin înlocuire a elementelor degradate ale bolţilor peste naos si altar
– revizuirea componentelor structurii de şarpantă şi a turnului si inlocuirea elementelor degradate;
– înlocuirea integrală a învelitoarei din şindrilă, refacere la patru rânduri;
– tratament antifungic pentru lemn la pardoseala, cununi, şarpantă şi invelitoare;
– revizuirea pardoselii cu păstrarea soluţiei originale si inlocuirea elementelor degradate si crearea canalului perimetral de aerare a tălpilor;
– reparaţii la tencuielile interioare cu mortar de var pe trestie
– repararea tamplariei originale sau refacerea ei după model
– tratament de ignifugare a şarpantei şi a invelitorii la interiorul acesteia;
– iluminat arhitectural interior si exterior;
– instalaţie de paratrăznet care să corespundă normelor în vigoare
– sistematizare verticala, trotuar perimetral si alee de acces din lespezi de piatră pe pat de nisip şi balast de la drumul de acces şi pînă la intrarea în biserică;


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare