Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Senatul a adoptat legea alegerilor locale: Președinții CJ ar urma să fie aleși din rândul consilierilor; primarii, într-un singur tur

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatul a adoptat legea alegerilor locale cu 114 voturi ”pentru” și trei voturi ”împotrivă” – primarii ar urma să fie aleși într-un singur tur, în timp ce preşedinţii de Consilii Judeţene ar urma să fie aleşi din rândul consilierilor judeţeni – potrivit noilor prevederi.

senatNoua lege a alegerilor locale a trecut de prima Cameră sesizată, fiind adoptată de Senat cu majoritate largă de voturi.

Proiectul de lege a fost iniţiat de comisia specială de Cod Electoral şi prevede, printre altele, faptul că primarii vor fi aleşi la fel ca înainte, într-un singur tur de scrutin, în timp ce preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni.

În plus, o altă modificare importantă adusă de noua lege a alegerilor locale este şi faptul că şeful de CJ va putea fi revocat cu votul a două treimi din numărul consilierilor judeţeni.

La dezbaterile din plenul Senatului, liberalii au propus, din nou, alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi alegerea preşedintelui de CJ prin vot direct, tot în două tururi de scrutin, însă amendamentele au picat la vot.

Reprezentanţii UDMR au propus ca pragul electoral să scadă de la 5% la 3%, însă şi acest amendament a fost respins.

Pentru a se aplica la următoarele alegeri locale, din iunie 2016, noua lege a administraţiei publice locale ar trebui adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte până în mai-iunie 2015. Conform deciziei Curţii Constituţionale  nr. 682/2012, orice lege care vizează alegerile trebuie modificată cu maximum un an înainte.

Sursa Gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea