Rămâi conectat

Ştirea zilei

Secția de PSIHIATRIE se mută din centrul istoric la marginea orașului, ca să facă loc unui MUZEU de milioane de euro

Bogdan Presecan

Publicat

în

Consiliul județean Alba intenționează ca anul viitor să finalizeze mutarea Secţiei de psihiatrie a Spitalului judeţean de Urgenţă Alba Iulia, situată în centrul vechi al municipiului, în clădirea în care a funcționat în trecut “Grupul Școlar Industrial Metalurgic”, situată la ieșirea din municipiu înspre Cluj-Napoca, vizavi de compexul comercial Ambient. În locul secției medicale, adminnistrația județeană va amenaja cu bani europeni un muzeu de artă sacră, investiție care se ridică la peste 2 milioane de euro.

Spital Psihiatrie Alba 081Marți, 9 decembrie, consilierii judeţeni au aprobat impementarea proiectului – “MUSEIKON”. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o cladire monument istoric restaurată în Alba Iulia. – selectat spre finanțare prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014/ Granturi SEE din cadrul Programului Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural.

În cladirea monument istoric, care urmează să fie restaurată și în care va fi apoi amenajat “MUSEIKON”, funcționează o parte din Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Alba. Întrega activitate (mobilier, aparatură medicala, pacienți, medici, asistenți etc) urmează să fie mutată din Cetatea Alba Carolina, în imobilul în care a funcționat în trecut “Grupul Școlar Industrial Metalurgic”, situat la ieșirea din municipiu înspre Cluj-Napoca, vizavi de compexul comercial Ambient. În acest sens, clădirea a fost transferată din domeniul public al municipiului în domenul publical județului și în administrarea Consiliului Județean Alba.

Cu alte cuvinte sunt vizate restaurarea integrală a monumentului istoric, reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii corp C3, Secţia de psihiatrie a Spitalului judeţean de Urgenţă Alba Iulia, situată in Alba Iulia, str. Unirii, nr. 3, astfel incat clădirea să corespundă standardelor presupuse de noua funcţionalitate, aceea de muzeu de artă religioasă, avand ca scop expunerea şi depozitarea bunurilor culturale intr-un microclimatul adecvat a obiectelor colecţiei.

“Clădirea corp C3, monument istoric edificat la inceputul secolului XVIII, care a adăpostit primul spital militar amenajat in Romania şi una dintre clădirile din ansamblul cetăţii bastionare Alba Iulia care şi-a păstrat cel mai bine aspectul arhitectonic iniţial, se află in acest moment intr-o stare de degradare, riscand să devină o ruină”, se precizează în documentația proiectului de hotărâre.

 “MUSEIKON” are ca obiectiv punerea în valoare, protejarea și revitalizarea a circa 5.000 de obiecte, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților românești din Transilvania.

Valoarea totală a proiectului care va fi implementat, așa cum rezultă din bugetul cuprins în cererea de finanțare, este de 2.106.283,22 euro, dintre care 111.104,08 euro, echivalentul a 496.713,01 lei contribuția CJ din bugetul Județului Alba.

Durata de implementare a proiectului este prevăzută ca perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și data limită de 30 aprilie 2016.

Situarea viitorului muzeu Museikon in proximitatea Catedralei Reîntregirii, un simbol naţional si in proximitatea Muzeului şi Sălii Unirii, locul in care Transilvania a devenit parte a Romaniei, asigură o vizibilitate specială, care va fi greu de ocolit de cei care vor ajunge in Alba lulia pentru a petrece un sejur relaxant şi instructiv in acelaşi timp, susțin inițiatorii proiectului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea