SEBEȘ: Curățenie mare în Parcul Arini – 327 de arbori uscați vor fi tăiați și înlocuiți cu copaci tineri

În urma unei Hotărâri adoptate marți, 30 iulie, de Consiliul Local Sebeș, 327 de copaci uscați din Parcul ”Arini”, vor fi tăiați iar masa lemnoasă rezultată va fi donată sau valorificată prin licitație publică.

Este vorba despre arbori (anin negru, plop euramerican, salcie albă,tei frasin, anin, salcie, plop) cu vârstă biologică înaintată, aflați în stare avansată de degradare fiziologică sau complet depreciați, care prin factorul de risc pe care îl implică se dovedesc a fi re3ale surse de pericol pentru locuitori și, în același timp, conferă un aspect inestetic imaginii de ansamblu a parcului.

ELIT

Potrivit reprezentanții administrației locale, arborii sunt marcați pentru tăiere de către Ocolul Silvic Sebeș, și nu fac parte din categoria celor protejați prin lege deci tăierea acestora nu necesită obținerea unor avize de la Agenția Județeană de Mediu și de la Direcția Agricolă Alba.

Condițiile impuse pentru aprobarea acțiunii de curățenie din Parcul Arini sunt: plantarea în schimbul fiecărui copac tăiat a doi arbori și efectuarea operațiunilor de către personal calificat și autorizat, pentru a se evita accidentele de muncă.

ADEZIUNE PLUS

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DREPT LA REPLICĂ| Beniamin Todosiu: Lansez un apel public la unitate în interiorul USR – PLUS. Îi rog pe colegii de alianță să renunțe la orgolii și la lupta disperată pentru funcții

Locuitorii județului Alba urmăresc cu dezamăgire, în ultimele zile, relatările din presa locală privind presupuse neînțelegeri din interiorul USR –… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 Comentarii

gadea si ciutacu 31 iulie 2013 at 16:25

E clar. Va disparea si parcul arini din sebes asa cum a disparut parcul custozza numit de unii si parcul ciorilor. Dintr-o data s-a ajuns la concluzia ca acei arbori sunt uscati (nu unul, doi, zece ci 327 odata). Vor fi inlocuiti. Ok, cu puieti care vor da umbra si aspect de parc peste 30-50 ani. Ce „enterese” sunt sa se taie acesti copaci frumosi? Cum si-au dat seama consilierii locali de „pericolul” pe care il reprezinta acesti copaci batrani?! Taiati tot fratilor. Suntem singura tara „civilizata” din europa unde se taie parcuri si paduri intr-o veselie. Nu se puteau toaleta/curata acei copaci de-a lungul timpului fara sa mai fie nevoie sa fie acum taiati? Au „imbatranit” brusc 327 de copaci si e musai sa fie taiati? Asa s-a facut si cu parcul ciorilor, ba ca sunt copaci batrani, ba ca te c.a.c.a. ciorile radioactiv in cap si acum veniti albaiuleni sa va plimbati la 40 grade in „parcul” din santurile cetatii sau in piata cetatii la umbra dalelor sau luati-va mamelor carucioarele si batranilor bastoanele si plimbati-va „aproape”, in parcul dendrologic de la marginea urbei.

HH 31 iulie 2013 at 22:03

TAIERILE DIN PARCUL CUSTOZZA SUNT O NIMICA TOATA FATA DE TAIERILE FACUTE IN ULTIMELE LUNI IN PADUREA MAMUT UNDE PRIMARIA A DEFRISAT PESTE 1. 000 DE COPACI MATURI SI SANATOSI PENTRU A FACE O ALEE PAVATA PRIN MIJLOCUL PADURII !
STIATI !?
MERGETI SA VEDETI !

Roncea 31 iulie 2013 at 21:10

proiectul pe care l-am initiat, vizeaza exclusiv arborii uscati. Inainte de a-l initia i-am numarat personal, atatia sunt! Sa comenteze cei ce stiu, anonimii binevoitori sunt egalitarian zero!

gelu 31 iulie 2013 at 23:38

327 arbori din cati? ca sa ne dam si noi seama ce va ramane din Parcul Arini.

Gornea Nicu 1 august 2013 at 10:33

De 23 de ani PARCUL ARINI din Sebes asteapta sa fie amenajat.
Amenajarea inseamna doar taieri de arbori ?
Daca da , este trist !

Aurelian 1 august 2013 at 13:31

Unde Dracu, ii Piticul Atomic, ca nu il vad ca sare ca ars, ca se taie scorburile din Sebes?

gadea si ciutacu 1 august 2013 at 14:04

O cazut la pace cu grofii Hava si Szabou. O uitat de scorburi, acuma ii „pretin” cu toti consilierii locali indiferent de culoare politica. Mai da asa cate o petarda sa zica si el ca ii contra.

Roncea R 1 august 2013 at 15:20

E imposibil să plantezi înaintea tăierii, sau cel puțin e ilogic și nepractic. Ce facem plantăm… după care tăiem uscăturile peste puieți? Înainte de a te imbrăca în veșmânt nou și curat te speli…asta am și propus prin proiect. Facem ecologizare, tăiem tot ce-i uscat și stă să cădă, după care reîmpădurim, e simplu!… uscăturile la uscături trag, așa că nu-i de mirare că unii le regretă.

Roncea R 1 august 2013 at 15:52

Sunt
-327 uscați complet, morți
-833 încă verzi 5-7 ani, unii dar puțini chiar tineri
-470 de buturugi, urme vi a ceea ce a fost odată Arinii, urme a indiferenței pe care am îmbrățișat-o cu toții în ultimii ani!

gadea si ciutacu 1 august 2013 at 18:06

Ai dreptate roncea. Uscaturile trag la uscaturi si se asociaza cand sunt interese in joc. Cu gramatica stai mai rau dar te iertam. Erai ocupat cu drujba si nu ai prea dat pe la scoala. Pavele nu se pun ca sa fie „ecologizarea” completa?

Status-Quo 2 august 2013 at 8:25

monser gadea, monsser ciutacu

incep prin a mentiona deosebitul respect pe care vi-l port (glumesc…bineinteles) pentru probitatea morala (conform declaratii motan intr-o lentila, locatie DNA Bucuresti) de care dati dovada… si inchei aici sa nu vars pe masa…

Lasa-l ma pe Roncea, daca face treaba, e OK. Padurea mai trebui si curatata. Tui acasa nu tai pomii uscati? Sau stai la bloc?

gadea si ciutacu 2 august 2013 at 11:17

De acord stimabile ca padurea trebuie curatata/toaletata si dau dreptate si celor care spun ca acei copaci batrani sunt periculosi. Ce ma mira pe mine e faptul ca acum dintr-o data s-a remarcat ca 3 sute si mai bine de copaci sunt buni de taiat. Practic parcul a cam fost lasat in paragina pana acum. Pe de alta parte am vazut „toaletari” facute in alte orase ale judetului nostru frumos si plin de turisti. Au ramas niste cioturi la umbra carora te poti odihni pt ca s-a taiat mare parte din coroana umbroasa, sau au ramas piatete in care va invit sa ciocnim o halba (calda) in sanatatea patronului meu motanul Felix.

misa 1 august 2013 at 23:22

da, e trist ca se curata si se taie uscaturile?!!!!!!!!!!!!! ce spuneti cand mergeti in arini cu copilul si iti cade copacul uscat la cativa metri in fata ta? dar daca acel copac te lovea pe tine sau copilul? nu credeti ca era cazul sa se curete ariniul? pe banca pe care am stat cu copilul, in ziua urmatoare era cazut copacul pe ea, puneti-va un semn de intrebare inainte de a face tot felul de comentarii!

Comentariile sunt oprite