Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Întotdeauna a existat o dilemă privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, mai exact despre ziua în care este potrivit să îi sărbătorim pe cei care poartă numele Fecioarei Maria, dar și derivatele acestui nume.
Citește și: 15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
De ce nu s-ar sărbători pe 15 august?
Ziua de 15 august este cea în care Biserica Ortodoxă marchează Adormirea Maicii Domnului, adică plecarea ei din această lume, ceea ce înseamnă că nu există niciun motiv de sărbătoare.
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea care vine după o perioadă de post și rugăciune pentru credincioșii ortodocși. Sunt multe lăcașuri de cult din țara noastră care au hramul pe 15 august. Enoriașii pregătesc pachete cu care merg la biserică, le sfințesc și apoi le dau de pomană de sufletul morților.
Este păcat să spui La mulți ani, Maria! în ziua în care Fecioara Maria a trecut în neființă. Se consideră că de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimise prin SMS de Sf Marie
În schimb, pe 8 septembrie, Biserica Ortodoxă marchează Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mică.
Atunci putem spune La mulți ani tuturor celor care poartă numele Maria, Mariana, Marian, și alte derivate.
În România sunt nu mai puțin de 2,2 milioane de români care își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria Mică, adică pe 8 septembrie.
Cum tranșează dilema biserica?
Părintele Emil Jurcan din Alba Iulia a lămurit una dintre cele mai mari dileme ale românilor legate de ziua de 15 august.
“Este o sarbatoare a bucuriei, pentru ca praznuim mutarea ei in sanul Tatalui Ceresc, împreuna cu Fiul ei, Domnul Isus Hristos”, a spus preotul din Alba Iulia.
Acesta este de părere că Fecioara Maria nu a murit, iar ziua de 15 august nu este una trista, ci una de bucurie, deoarece sărbătorim înalțarea acesteia la Cer si la viata veșnică. Părintele spune că nu ar fi nicio problemă să se spună ”La mulţi ani” celor care poarte numele Fecioarei Maria.
Citește și: ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria
Potrivit Creștinortodox.ro, Biserica nu consideră că este greșit să spui ”La mulți ani” pe 15 august și există și o explicație pentru asta. Se consideră că și aceasta este o sărbătoare ce aduce bucurie pentru că Adormirea Maicii Domnului înseamnă mutarea la viață, dacă este să judecăm după Troparul Adormirii Maicii Domnului:
Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.
În calendarul popular, pe 15 august, când este Sfânta Maria Mare, se marchează trecerea de la vară la toamnă și tot atunci este Ziua Marinei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România
Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România Pe Cosmin Székely și oița de pluș Ziggy îi cunoaște toată lumea. Prea puține persoane sunt în județ care să nu fi văzut pozele în care mascota apare alături de personalități importante sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată