Curier Județean
15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor de Adormirea Maicii Domnului.
Una dintre cele mai mari sărbători creștine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, este prăznuită în fiecare an la data de 15 august. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Tot pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
Cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile religioase, și sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.
În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.
Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
Ciobanii, în ziua de Sfântă Mărie, îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate de la Maria
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.
Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei. Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.
Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.
Nu se tunde părul de Sfânta Maria Mare. Conform unei superstiţii vechi, în ziua de Sfânta Maria Mare credincioşii ar trebui să evite tunderea părului şi aruncarea lui la gunoi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucat atragi tristeţea Maicii Domnului.
Nu se aprinde focul în sobă. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.
În această zi, multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul.
Curier Județean
Sediul IPJ Alba va fi reabilitat și modernizat: A fost semnat contractul în valoare de aproape 33 de MILIOANE de lei
Sediul IPJ Alba va fi reabilitat și modernizat: A fost semnat contractul în valoare de aproape 33 de MILIOANE de lei
Astăzi, 22 septembrie 2023, a fost semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea imobilelor din cadrul I.P.J.Alba, pe str.I.I.C.Brătianu, nr.1B”, investiție ce beneficiază de finanțare alocată prin Apelul de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, finanțat din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, și din fonduri naționale.
Ca urmare a semnării contractului de achiziție publică de lucrări și, ulterior, emiterii ordinului de începere a lucrărilor de proiectare, sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Poliția Municipiului Alba Iulia și Pavilionul Ordine Publică vor fi reabilitate prin fonduri europene, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2-Schema de Granturi pentru eficientă energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.
Obiectivul general al proiectului este aducerea clădirilor la parametrii de siguranță și stabilitate proiectați, reducerea cheltuielilor cu utilitățile, precum și reducerea cu peste 60% a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon. Totodată, se va crea cadrul necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții.
Contractul de achiziție publică a fost semnat între Inspectoratul de Poliție Județean Alba și Asocierea SC Lincoln Plus SRL – Secret Art SRL – CONCEPT STUDIO SRL, lider de asociere: S.C. LINCOLN PLUS S.R.L.
Valoarea contractului de achiziție publică este de 32.898.442,00 lei, exclusiv TVA.
Durata de execuție a lucrărilor, conform proiectului, este de 24 de luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor de proiectare.
Implementarea proiectului ,,Reabilitarea și modernizarea imobilelor din cadrul I.P.J.Alba, pe str.I.I.C.Brătianu, nr.1B” se va realiza cu respectarea principiului ”Do No Significant Harm” (DNSH), astfel cum este prevăzut de art.17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile, astfel făcându-se trecerea la un fond construit rezilient și verde.
Acest apel de proiecte este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, finanţat din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, şi din fonduri naţionale.
Curier Județean
FOTO | Trupele antitero ale Jandarmeriei Alba, locul I la Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă
FOTO | Trupele antitero ale Jandarmeriei Alba, locul I la Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă
În cursul acestei săptămâni, a avut loc Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă, unde trupele antitero din cadrul Jandarmeriei Alba s-au clasat pe locul I.
„Săptămâna aceasta, am asistat la un adevărat spectacol de determinare și profesionalism la Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă, desfășurată la Centrul de Pregătire Ochiuri, unde cei mai buni militari ai Jandarmeriei Române au concurat pentru titlul suprem.
Astăzi, cele mai bune echipe din competiție au fost premiate de către domnul general de brigadă Liviu Uzlău, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, care a oferit câștigătorilor cupe și medalii.
Stăpânirea de sine și buna pregătire au fost la ordinea zilei într-o serie de provocări complexe prin pădure, testând rezistența la trasee de anduranță.
Sesiunile de tragere cu pistolul au cerut precizie și concentrare din partea concurenților, care au demonstrat priceperea lor în manevrarea armamentului.
Dar cel mai important a fost spiritul de echipă. Cele 15 echipe participante au trecut prin numeroase circuite psiho-fizice, care le-au pus la încercare profesionalismul și colaborarea.
Probele au fost concepute pentru a testa capacitatea de lucru în echipă.
O greșeală a unui singur membru putea depuncta întreaga echipă.
Așadar, solidaritatea și încrederea reciprocă au fost cheia succesului.
Deși au concurat, au realizat că toți, împreună sunt o singură echipă și, dincolo de competiție, sunt (sau au devenit) prieteni, legați de aceeași pasiune.
Felicitări tuturor participanților pentru efortul lor extraordinar! Felicitări pentru echipele din cadrul Jandarmeriei Alba, Jandarmeriei Dâmbovița și Jandarmeriei Sălaj, cele care s-au clasat pe podium!”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Române, prin intermediul paginii de socializare.
Curier Județean
DEER: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 02-08.10.2023 și suplimentar pentru perioada 25.09.2023-01.10.2023
DEER: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 02-08.10.2023 și suplimentar pentru perioada 25.09.2023-01.10.2023
Intreruperile programate pentru intervalul 02.10.2023-08.10.2023:
Data întreruperii | Localitatea/Adresa | Intervalul orar |
02/10/2023 | VINTU DE JOS, VURPAR, Strada Principala | 09.00-15.00 |
02/10/2023 | VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala | 09.00-15.00 |
03/10/2023 | VINTU DE JOS, VURPAR, Strada Principala | 09.00-15.00 |
03/10/2023 | VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala | 09.00-15.00 |
04/10/2023 | GARBOVA, CARPINIS(GIRBOVA), Str. Principala | 08.30-15.30 |
04/10/2023 | VINTU DE JOS, VURPAR, Str. Principala | 09.00-15.00 |
04/10/2023 | VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala | 09.00-15.00 |
05/10/2023 | GARBOVA, CARPINIS(GIRBOVA), Str. Principala | 08.30-15.30 |
05/10/2023 | VINTU DE JOS, VURPAR, Str. Principala | 09.00-15.00 |
05/10/2023 | VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala | 09.00-15.00 |
06/10/2023 | GARBOVA, CARPINIS(GIRBOVA), Str. Principala | 08.30-15.30 |
06/10/2023 | VINTU DE JOS, VURPAR, Str. Principala | 09.00-15.00 |
06/10/2023 | VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala | 09.00-15.00 |
Suplimentar pentru intervalul 25.09.2023-01.10.2023:
Data întreruperii | Localitatea/Adresa | Intervalul orar |
28/09/2023 | Abrud partial, Iazul Morii, Sat Soharu, Mecea, Ciuruleasa, Bobesti, Ghedulesti | 09.00-11.00 |
28/09/2023 | ROSIA MONTANA, CORNA, Strada Principala | 09.00-17.00 |
28/09/2023 | BUCIUM, BUCIUM SAT, Strada Principala | 09.00-17.00 |
28/09/2023 | ABRUD, GURA CORNEI, Strada Principala | 09.00-17.00 |
29/09/2023 | ROSIA MONTANA, CORNA, Strada Principala | 09.00-17.00 |
29/09/2023 | BUCIUM, BUCIUM SAT, Strada Principala | 09.00-17.00 |
29/09/2023 | ABRUD, GURA CORNEI, Strada Principala | 09.00-17.00 |
30/09/2023 | ROSIA MONTANA, CORNA, Strada Principala | 09.00-17.00 |
30/09/2023 | BUCIUM, BUCIUM SAT, Strada Principala | 09.00-17.00 |
30/09/2023 | ABRUD, GURA CORNEI, Strada Principala | 09.00-17.00 |
Informații actualizate despre întreruperile planificate în alimentarea cu energie electrică sunt disponibile pe site-ul www.distributie-energie.ro, rubrica: Suport/Întreruperi energie electrică.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi, care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcționări a instalațiilor electrice. Relații suplimentare la telefon: 0258 – 929 sau TelVerde 0800 500 929.
-
Ştirea zileiacum 6 ore
UPDATE FOTO | Alertă în Alba: Minoră de 16 ani, din Crăciunelu de Jos, dată DISPĂRUTĂ de familie. S-a întors teafără acasă
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
22 septembrie: Ziua mondială fără maşini
-
Ştirea zileiacum 5 ore
UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme
-
Ştirea zileiacum 55 de minute
UPDATE FOTO | ALERTĂ în Alba: Fata de 13 ani care a plecat de acasă, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă, GĂSITĂ
-
Curier Județeanacum 6 ore
FOTO | Un nou monument din Alba Iulia, iluminat arhitectural: Frumusețea Bisericii Evanghelice, din centrul orașului, pusă în valoare și în timpul nopții
-
Actualitateacum 22 de ore
Energie verde să fie, dar cu măsură: ANRE se plânge că pe românii ‘prosumatori’ i-a luat valul și trebuie limitați