Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Se preconizează o producţie la cereale mai bună decât anul trecut”

Publicat

în

– Stimate domnule director Ioan Stanciu, de curând s-a încheiat campania agricolă de primăvară. Cum au decurs arăturile pentru însămânţările de primăvară?
– În această primăvară, condiţiile meteorologice au permis efectuarea lucrărilor agricole fără probleme; mă refer la arături, pregătirea terenului pentru semănat, semănatul propriu-zis şi restul lucrărilor din campania de primăvară. Primele culturi care au trebuit semănate la desprimăvărare au fost cerealele păioase, lucerna, trifoiul, mazărea, după care au urmat sfecla, porumbul, fasolea şi mai apoi floarea-soarelui, în funcţie de evoluţia temperaturii din sol. Sămânţa folosită a fost una de calitate biologică certificată, procurată de la unităţi autorizate, tratată împotriva bolilor şi dăunătorilor.
Lucrarea de semănat s-a organizat în aşa fel încât să se execute într-un timp cât mai scurt, pentru încadrarea în epoca optimă. Deşi la începutul primăverii temperaturile au fost destul de scăzute, iar culturile cerealiere şi-au continuat repausul vegetativ, acestea au revenit la normal, plantele reluându-şi lent procesele fiziologice, iar culturile au înaintat în vegetaţie.
Arăturile de primăvară au putut fi efectuate în bune condiţii. Pregătirea terenului pentru însămânţările de primăvară a presupus realizarea lucrărilor de grăpat, ogoare, discuit, pregătit combinatorul, tăvălugit, lucrări care au fost executate în timp optim. Nu am neglijat nici fertilizarea cu îngrăşăminte chimice şi erbicidarea culturilor.
Aşa cum am arătat, am utilizat seminţe tratate chimic contra bolilor şi dăunătorilor, tratamentul fiind efectuat sub atenta supraveghere a specialiştilor Unităţii Fitosanitare Alba. Pentru fertilizarea fazială a culturilor însămânţate în toamna anului 2010, au fost necesare în total 1646 de tone de îngrăşăminte chimice: 1055 t cu azot, 403 t cu fosfor şi 188 t cu potasiu, care au fost administrate pe 22366 ha cultivate cu grâu, orz şi orzoaică de toamnă, rapiţă, legume şi plante furajere. Necesarul de îngrăşăminte chimice pentru fertilizarea culturilor însămânţate în această primăvară a fost de 4366 tone, din care pe bază de azot 2108 tone, pe bază de fosfor – 1.306 tone, iar pe bază de potasiu – 952 tone. Îngrăşămintele au ajuns pe mai bine de 69000 de hectare cultivate cu orzoaică de primăvară, ovăz, porumb boabe, soia, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, tutun, fasole, cartofi, legume şi plante de nutreţ.

Parcul de tractoare şi maşini agricole utilizat la lucrările agricole din campania de primăvară din judeţ a inclus următoarele: 3.510 tractoare, 2.930 pluguri pentru cultura mare, 1.228 de grape cu discuri, 181 combinatoare, 509 cultivatoare, 729 semănători păioase, 693 semănători prăşitoare, 74 maşini de plantat cartofi, 418 maşini de erbicidat.
– Ce specii de plante se vor cultiva şi care este acum starea vegetativă a culturilor?
– Din totalul suprafeţei arabile de 130087 hectare a fost însămânţată în toamna anului trecut suprafaţa de 21938 ha, iar 16624 ha sunt ocupate cu plante perene. În primăvara acestui an s-au însămânţat următoarele culturi: cereale pentru boabe – 58925 ha, din care: grâu – 17532 ha, orz – 1346 ha, orzoaică de toamnă – 140 ha, orzoaică de primăvară – 3055 ha, ovăz 1157 ha, porumb boabe – 35690 ha, sorg boabe – 5 ha. Totodată, au fost înfinţate culturi de leguminoase pentru boabe pe 54 ha, din care mazăre furajeră – 24 ha şi fasole boabe – 30 ha. La plante uleioase, semănatul s-a realizat pe 3342 ha, astfel: floarea-soarelui – 1620 ha, rapiţă – 1315 ha, soia – 395 ha, muştar 7 ha, mac – 5 ha. Din categoria plantelor pentru industrializare s-au semănat: sfeclă de zahăr – 388 ha, tutun – 52 ha şi sorg pentru mături – 9 ha. Au mai fost semănate 135 ha cu plante medicinale, 5795 ha cu cartofi, 3 ha cu pepeni, 24136 ha cu plante de nutreţ şi 909 ha pentru producerea de seminţe. În judeţ mai avem 2 ha de căpşunerii şi 5 ha cu flori de câmp. Restul suprafeţelor agricole sunt: 118162 ha de păşuni, 71007 ha de fâneţe, 4656 ha de vii, 931 ha de livezi şi 10 ha de arbuşti şi, din păcate, în ciuda eforturilor noastre şi a măsurilor luate pentru a reduce pârloaga, 31.683 ha au rămas neînsămânţate.
Trebuie subliniat faptul că starea culturilor este foarte bună, fiind poate pentru prima dată în ultimii ani când fermierii au reuşit să execute două, trei tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, ceea ce înseamnă, desigur, creşterea calităţii cerealelor şi o recoltă mult mai bună. De altfel, preconizez că producţia de cereale din acest an va fi mai bună decât cea de anul trecut, mai ales că în ultima perioadă un aport şi-au adus şi ploile, cantităţile de apă venind exact la timp.
– Cum s-a implicat Direcţia Agricolă Judeţeană pentru sprijinirea fermierilor în campania de primăvară?
– Pentru realizarea în perioadele optime a tuturor lucrărilor aferente campaniei agricole din primăvara acestui an, conducerea DAJ Alba a întocmit un plan de măsuri cu termene şi responsabilităţi pentru fiecare acţiune. De asemenea, au fost organizate simpozioane tematice: cereale şi plante tehnice, legume şi cartofi, viticultură şi pomicultură, creşterea animalelor, legislaţie, exploataţii agricole. Au participat producători agricoli, specialişti din judeţ şi din ţară, procesatori de produse agricole, furnizori de imputuri pentru agricultură (seminţe, îngrăşăminte chimice, pesticide etc.). Totodată, au avut loc întâlniri cu asociaţiile crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, mai ales că, prin dorinţa fermierilor, din acest an operaţiunea de identificare a animalelor a trecut în sarcina acestor organisme. Tot DAJ Alba a comunicat principalului furnizor de carburanţi necesarul de motorină, în vederea aprovizionării ritmice a cantităţilor necesare pentru executarea mecanizată a lucrărilor agricole, cu motorină subvenţionată. Nu în ultimul rând, personalul nostru a fost repartizat pe zone şi localităţi pentru a culege date statistice din judeţ şi, mai ales, pentru a informa producătorii agricoli referitor la subvenţiile acordate şi a le oferi explicaţiile cerute de aceştia. În cazul apariţiei unor probleme deosebite, am luat imediat măsuri de eliminare a deficienţelor şi disfuncţionalităţilor apărute, făcând intervenţii chiar şi la domnul Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. În prezent, facem pregătirile pentru campania agricolă de vară care bate la uşă.

Robert GHERGU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Publicat

în

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat astăzi, 10 august, sentința definitivă a autorului crimei odioase de la Răhău, Alexandru Paștiu, la pedepasa de 25 de ani de închisoare, iar daunele morale au fost majorate.

„Admite apelul declarat de părțile civile R.P.G., C. D., C.E. și C.N.A., ultimul prin reprezentanți legali), împotriva Sentinței penale nr. 46/2022, pronunțată la 28.04.2022, în dosarul nr. 2489/107/2021 al Tribunalului Alba și în consecință:

Elit - Gustul Desăvârșit

Desființează în parte sentința penală atacată, cu privire la latura penală, în ceea ce privește individualizarea pedepsei complementare și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, aplicate inculpatului P.A., și cu privire la latura civilă, în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor acordate părților civile cu titlu de daune morale, și rejudecând cauza doar în aceste limite:

În baza art. 67 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului P.A., pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă complementară pe o durată de 5 ani, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 65 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului Paștiu Alexandru, pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă accesorie, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 3 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal pe o perioadă de 5 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 5 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exerci?iul autorită?ii de stat ?i dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri. Majorează de la 20.000 euro la 25.000 euro, sumele acordate părților civile R.P.G., C.D. și C.E., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Majorează de la 10.000 euro la 15.000 euro, suma acordată părții civile C.N.A., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul P.A. împotriva sentinței penale atacate. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul P.A. la plata către stat a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 868 lei şi onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana vătămată minoră C.N.A., în sumă de 200 lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiției și rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată azi, 10.08.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului prin intermediul grefei instanței”, arată soluția instanței.

Filmul crimei

Reamintim că odioasa crimă a avut loc în dimineaţa zilei de 19 aprilie, în jurul ore 04.00. A intrat în locuinţa unde se aflau cei doi şi l-a înjunghiat pe prietenul tinerei de mai multe ori. Daniel avea 23 de ani şi a murit în urma loviturilor primite. Tânăra a scăpat cu viaţă, fiind internată în spital.

După ce i-a atacat, bărbatul a fugit de la locul faptei. Acesta a fost prins în jurul orei 12.30 într-o pădure din apropierea satului. Acesta ar urma să fie acuzat de comiterea infracţiunilor de omor, tentativă la omor şi violare de domiciliu.

”Inculpatul a pătruns fără drept în locuinţa victimelor din municipiul Sebeş, sat Răhău, jud. Alba şi le-a aplicat acestora mai multe lovituri cu un cuţit, în zone vitale ale corpului. În urma agresiunilor fizice, a survenit decesul unei victime de gen masculin în vârstă de 23 de ani şi rănirea celeilalte victime, de gen feminin, în vârstă de 21 de ani. Aceasta din urmă a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea sa de sănătate fiind stabilă. Presupusul autor a fugit de la locul faptelor, fiind identificat ulterior de către organele de poliţie, în apropierea unei păduri din localitate”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Bărbatul a fost prins de către poliţişti care au ajuns până în locul în care acesta se ascundea, într-o zonă greu accesibilă, cu ajutorul motocicletelor enduro. În momentul în care cei doi poliţişti echipaţi în motociclişti l-au imobilizat pe agresor, aceştia l-au întrebat unde este cuţitul, el răspunzând că l-a pierdut prin grădină.

Inculpatul a fi încercat să se sinucidă în arest

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, Alexandru Paștiu ar fi încercat să-și pună capăt zilelor în timp ce se afla în arestul IPJ Alba.

Bărbatul a fost dus pe secția UPU a Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia, de unde, în urma investigațiilor ar fi fost transferat la secția de psihiatrie cu tulburări de comportament.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

Publicat

în

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

În cursul zilei de 9 august, în intervalul orar 14,00 – 17,30, pe ambele direcții ale segmentului de autostradă A1 cuprins între km. 254 (mun. Sibiu) și km. 289 (Miercurea Sibiului) polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au desfășurat o amplă acțiune de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei excesive sau neadaptate.

Acțiunea polițiștilor s-a înscris în calendarul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române.

Atenția polițiștilor rutieri s-a îndreptat spre conștientizarea conducătorilor auto cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză pe autostrăzi și nu numai, în același timp fiind evidențiate rolul purtării centurii de siguranță, dar și consecințele opririlor nejustificate pe banda de urgență și nerespectării timpilor de odihnă. Conducătorilor auto și pasagerilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi privind siguranța rutieră, iar acolo unde a fost cazul, pliantul a fost însoțit de un proces verbal de constatare a contravenției.

Elit - Gustul Desăvârșit

95 de autovehicule au fost verificate pe parcursul acțiunii, în total fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale. A fost constatată o infracțiune la regimul rutier, au fost reținute 2 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 37, au fost aplicate șoferilor înregistrați de dispozitivele radar circulând cu viteză peste limita legală. Cea mai mare viteză înregistrată pe parcursul acțiunii a fost de 173 de km/h, fiind vorba despre un conducător auto în vârstă de 47 de ani, cetățean străin, aflat la volanul unui autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și aplicarea a 6 puncte de penalizare.

4 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru oprire nejustificată pe banda de urgență, 5 șoferi au fost depistați circulând fără a purta centura de siguranță, alte sancțiuni fiind aplicate fie pentru conducerea unor vehicule care prezentau defecțiuni tehnice, fie pentru conducerea unor vehicule având termenul ITP expirat, fie pentru nerespectarea timpilor de odihnă.

În jurul orei 14,30, polițiștii au oprit un autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva cu viteza de 150 km/h de către un sibian în vârstă de 26 de ani.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că dreptul sibianului de a conduce autovehicule pe drumurile publice este suspendat.

Astfel, pe numele șoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile articolului 335 aliniatul 2 din Codul Penal.

Polițiștii rutieri din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva continuă acțiunile specifice în scopul conștientizării participanților la trafic asupra importanței respectării normelor rutiere și creșterii gradului de siguranță.

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 11 august, la ora 12:00.

În intervalul 10.08.2022 ora 13:00 – 11.08.2022 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca (județele: Alba, Sibiu și Hunedoara), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Desnățui – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Mehedinți și Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt (județele: Sibiu, Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Dolj), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița – bazin amonte S.H. Moroeni și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliștea Snagovului (județele: Dâmbovița, Prahova și Ilfov) și Prahova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Prahova, Buzău și Ialomița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Olt și Argeș.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea