„Se preconizează o producţie la cereale mai bună decât anul trecut”
– Stimate domnule director Ioan Stanciu, de curând s-a încheiat campania agricolă de primăvară. Cum au decurs arăturile pentru însămânţările de primăvară?
– În această primăvară, condiţiile meteorologice au permis efectuarea lucrărilor agricole fără probleme; mă refer la arături, pregătirea terenului pentru semănat, semănatul propriu-zis şi restul lucrărilor din campania de primăvară. Primele culturi care au trebuit semănate la desprimăvărare au fost cerealele păioase, lucerna, trifoiul, mazărea, după care au urmat sfecla, porumbul, fasolea şi mai apoi floarea-soarelui, în funcţie de evoluţia temperaturii din sol. Sămânţa folosită a fost una de calitate biologică certificată, procurată de la unităţi autorizate, tratată împotriva bolilor şi dăunătorilor.
Lucrarea de semănat s-a organizat în aşa fel încât să se execute într-un timp cât mai scurt, pentru încadrarea în epoca optimă. Deşi la începutul primăverii temperaturile au fost destul de scăzute, iar culturile cerealiere şi-au continuat repausul vegetativ, acestea au revenit la normal, plantele reluându-şi lent procesele fiziologice, iar culturile au înaintat în vegetaţie.
Arăturile de primăvară au putut fi efectuate în bune condiţii. Pregătirea terenului pentru însămânţările de primăvară a presupus realizarea lucrărilor de grăpat, ogoare, discuit, pregătit combinatorul, tăvălugit, lucrări care au fost executate în timp optim. Nu am neglijat nici fertilizarea cu îngrăşăminte chimice şi erbicidarea culturilor.
Aşa cum am arătat, am utilizat seminţe tratate chimic contra bolilor şi dăunătorilor, tratamentul fiind efectuat sub atenta supraveghere a specialiştilor Unităţii Fitosanitare Alba. Pentru fertilizarea fazială a culturilor însămânţate în toamna anului 2010, au fost necesare în total 1646 de tone de îngrăşăminte chimice: 1055 t cu azot, 403 t cu fosfor şi 188 t cu potasiu, care au fost administrate pe 22366 ha cultivate cu grâu, orz şi orzoaică de toamnă, rapiţă, legume şi plante furajere. Necesarul de îngrăşăminte chimice pentru fertilizarea culturilor însămânţate în această primăvară a fost de 4366 tone, din care pe bază de azot 2108 tone, pe bază de fosfor – 1.306 tone, iar pe bază de potasiu – 952 tone. Îngrăşămintele au ajuns pe mai bine de 69000 de hectare cultivate cu orzoaică de primăvară, ovăz, porumb boabe, soia, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, tutun, fasole, cartofi, legume şi plante de nutreţ.
Parcul de tractoare şi maşini agricole utilizat la lucrările agricole din campania de primăvară din judeţ a inclus următoarele: 3.510 tractoare, 2.930 pluguri pentru cultura mare, 1.228 de grape cu discuri, 181 combinatoare, 509 cultivatoare, 729 semănători păioase, 693 semănători prăşitoare, 74 maşini de plantat cartofi, 418 maşini de erbicidat.
– Ce specii de plante se vor cultiva şi care este acum starea vegetativă a culturilor?
– Din totalul suprafeţei arabile de 130087 hectare a fost însămânţată în toamna anului trecut suprafaţa de 21938 ha, iar 16624 ha sunt ocupate cu plante perene. În primăvara acestui an s-au însămânţat următoarele culturi: cereale pentru boabe – 58925 ha, din care: grâu – 17532 ha, orz – 1346 ha, orzoaică de toamnă – 140 ha, orzoaică de primăvară – 3055 ha, ovăz 1157 ha, porumb boabe – 35690 ha, sorg boabe – 5 ha. Totodată, au fost înfinţate culturi de leguminoase pentru boabe pe 54 ha, din care mazăre furajeră – 24 ha şi fasole boabe – 30 ha. La plante uleioase, semănatul s-a realizat pe 3342 ha, astfel: floarea-soarelui – 1620 ha, rapiţă – 1315 ha, soia – 395 ha, muştar 7 ha, mac – 5 ha. Din categoria plantelor pentru industrializare s-au semănat: sfeclă de zahăr – 388 ha, tutun – 52 ha şi sorg pentru mături – 9 ha. Au mai fost semănate 135 ha cu plante medicinale, 5795 ha cu cartofi, 3 ha cu pepeni, 24136 ha cu plante de nutreţ şi 909 ha pentru producerea de seminţe. În judeţ mai avem 2 ha de căpşunerii şi 5 ha cu flori de câmp. Restul suprafeţelor agricole sunt: 118162 ha de păşuni, 71007 ha de fâneţe, 4656 ha de vii, 931 ha de livezi şi 10 ha de arbuşti şi, din păcate, în ciuda eforturilor noastre şi a măsurilor luate pentru a reduce pârloaga, 31.683 ha au rămas neînsămânţate.
Trebuie subliniat faptul că starea culturilor este foarte bună, fiind poate pentru prima dată în ultimii ani când fermierii au reuşit să execute două, trei tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, ceea ce înseamnă, desigur, creşterea calităţii cerealelor şi o recoltă mult mai bună. De altfel, preconizez că producţia de cereale din acest an va fi mai bună decât cea de anul trecut, mai ales că în ultima perioadă un aport şi-au adus şi ploile, cantităţile de apă venind exact la timp.
– Cum s-a implicat Direcţia Agricolă Judeţeană pentru sprijinirea fermierilor în campania de primăvară?
– Pentru realizarea în perioadele optime a tuturor lucrărilor aferente campaniei agricole din primăvara acestui an, conducerea DAJ Alba a întocmit un plan de măsuri cu termene şi responsabilităţi pentru fiecare acţiune. De asemenea, au fost organizate simpozioane tematice: cereale şi plante tehnice, legume şi cartofi, viticultură şi pomicultură, creşterea animalelor, legislaţie, exploataţii agricole. Au participat producători agricoli, specialişti din judeţ şi din ţară, procesatori de produse agricole, furnizori de imputuri pentru agricultură (seminţe, îngrăşăminte chimice, pesticide etc.). Totodată, au avut loc întâlniri cu asociaţiile crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, mai ales că, prin dorinţa fermierilor, din acest an operaţiunea de identificare a animalelor a trecut în sarcina acestor organisme. Tot DAJ Alba a comunicat principalului furnizor de carburanţi necesarul de motorină, în vederea aprovizionării ritmice a cantităţilor necesare pentru executarea mecanizată a lucrărilor agricole, cu motorină subvenţionată. Nu în ultimul rând, personalul nostru a fost repartizat pe zone şi localităţi pentru a culege date statistice din judeţ şi, mai ales, pentru a informa producătorii agricoli referitor la subvenţiile acordate şi a le oferi explicaţiile cerute de aceştia. În cazul apariţiei unor probleme deosebite, am luat imediat măsuri de eliminare a deficienţelor şi disfuncţionalităţilor apărute, făcând intervenţii chiar şi la domnul Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. În prezent, facem pregătirile pentru campania agricolă de vară care bate la uşă.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
”Off copil frumos, drum lin spre cer! Prea repede ai plecat”– Mesaje de condoleanțe pentru Darius, tânărul din comuna Fărău care și-a pierdut viața în accidentul mortal de pe DN 1
”Off copil frumos, drum lin spre cer! Prea repede ai plecat”– Mesaje de condoleanțe pentru Darius, tânărul din comuna Fărău care și-a pierdut viața în accidentul mortal de pe DN 1 Moartea lui Darius Miclea, adolescentul de 18 ani decedat sâmbătă, 18 ianuarie 2025, în accidentul mortal de pe DN 1, în zona localității Miraslău, […]