Rămâi conectat

Ştirea zilei

Se poate: mediul privat se implică în susţinerea culturii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mediul privat începe să acorde atenţie culturii autentice româneşti, care se află într-o permanentă subzistenţă financiară, fie că este vorba de şcoală, de salarii ori de spectacole. Pentru a susţine tinerele talente, Roşia Montană Gold Corporation a demarat un program de implicare în educarea tinerilor merituoşi. Două dintre beneficiarele burselor RMGC sunt Lorena Puican şi Diana Pocol, eleve ale Liceului Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, prezentate de compania minieră publicului meloman din oraş la sfârşitul lunii trecute, în cadrul unui concert extraordinar cu nume recunoscute ale scenei lirice româneşti.
Diana Pocol (clasa a XII-a) şi Lorena Puican (clasa a X-a) au avut ocazia să participe, cu sprijinul Roşia Montană Gold Corporation, la un curs de perfecţionare susţinut la Bucureşti de celebra mezzo-soprană Viorica Cortez şi de regizorul american Vincent Liotta, în cadrul primei ediţii a cursurilor Centrului de Excelenţă în Operă organizat de fundaţia Elite Art Club Unesco (Jeunesses Musicales România). Timp de o săptămână, cele două eleve, alături de studenţi şi absolvenţi ai academiilor de muzică din ţară, şi-au îmbunătăţit tehnica vocală, au învăţat din secretele mişcării scenice şi au primit lecţii de operă şi viaţă din partea celor doi artişti consacraţi.
„A fost ceva extraordinar, s-au schimbat multe datorită acestui curs, inclusiv modul meu de a percepe lumea în care am intrat”, a declarat Diana Pocol. La rândul său, Lorena Puican consideră că participarea la Centrul de Excelenţă în Operă i-a deschis uşi şi perspective noi. „De când m-am întors acasă văd cu totul altfel lucrurile şi viitorul meu”, a spus ea.
Pentru a arăta ce au învăţat de la maeştrii Viorica Cortez şi Vincent Liotta, cele două tinere au participat la un concert extraordinar organizat la sfârşitul lunii trecute la Teatrul de Păpuşi din Alba Iulia de către Elite Art Club Unesco şi Roşia Montană Gold Corporation. Alături de ele au urcat pe scenă artişti consacraţi precum Liviu Iftene, Sorana Negrea, Florentina Soare, Ana Cebotari şi Tina Munteanu. Invitatul special a fost Marius Budoiu, de la Opera Naţională din Cluj-Napoca. Melomanii care au umplut până la refuz sala Teatrului de Păpuşi au avut parte şi de un invitat surpriză: albaiulianul Florin Ormenişan, aflat acasă între două angajamente, i-a încântat cu câteva arii celebre.
„Ne bucurăm că am avut ocazia să ajutăm aceste tinere talentate de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia să participe la cursuri de excelenţă cu mari maeştri ai muzicii de operă. Totodată, ne bucurăm că am putut să prezentăm acest spectacol de operă la Alba Iulia, un spectacol unde să le ascultăm şi pe cele două eleve talentate, precum şi maeştri ai operei. Am avut surpriza unei săli pline, asta înseamnă că lumea apreciază astfel de spectacole şi sper să mai putem organiza asemenea evenimente în Alba”, a declarat Cătălin Hosu, managerul regional de comunicare al companiei Roşia Montană Gold Corporation.
Seara a fost încununată, aşa cum îi stă bine unui spectacol de operă, cu un pahar de şampanie, pişcoturi şi bomboane de ciocolată, care au înlesnit schimbul de impresii între participanţi.(A.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea