Se majorează PUNCTUL de PENSIE de la 1 septembrie 2019. Camera deputaților a adoptat Legea pensiilor

Plenul Camerei Deputaților, for dicizional în acest caz, a adoptat, miercuri, legea care prevede majorarea punctului de pensie şi care ar trebui să fie aplicată de la 1 septembrie. Au fost 197 voturi „pentru”, 70 de abţineri, niciun vot împotrivă.

În cazul în care legea va fi promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, vor începe demersurile pentru ca pensiile românilor – aproape cinci milioane – să fie majorate și recalculate.

Fostul ministru al Muncii Olguţa Vasilescu, iniţiator al proiectului, a precizat că au fost foarte puţine modificări de făcut, pentru că legea nu a fost declarată constituţională în ansamblul său, ci Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări.

„Suntem în situaţia să revotăm această lege importantă care repară inechităţile”, a spus Vasilescu, care a adăugat că decizia Curţii a stabilit că pensiile de invaliditate vor rămâne ca în actuala legislaţie şi că trebuie o definiţie mai riguroasă în ceea ce priveşte contribuabilul.

„Din punctul meu de vedere, nu erau neapărat necesare aceste clarificări”, a mai spus Vasilescu.

Deputatul PNL Valeria Schelean a afirmat că „nici după decizia Curţii Constituţională, actuala majoritate nu a vrut să adopte o lege care să garanteze în mod real dreptul la pensie”. „Formula adoptată este absolut neclară. (…) Dispoziţiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege”, a susţinut Schelean.

Marţi, comisiile de specialitate au dat raport favorabil pentru acest proiect

Astfel, conform celor adoptate, s-a modificat definiţia stagiului minim de cotizare, fiind eliminată referirea la pensia de invaliditate. În acest sens, stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă şi care nu cuprinde perioadele asimilate.

De asemenea, a fost modificată definiţia pensionarului, în sensul că acesta este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege”, fiind eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate.

Totodată, a fost reformulat articolul referitor la contribuabili sistemului public de pensii. Conform celor adoptate, „contribuabilii la sistemul public de pensii sunt: a) persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi din indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru care angajatorii sau entităţile asimilate acestora au obligaţia, potrivit Codului fiscal, de a calcula, de a reţine la sursă şi de a vira contribuţia de asigurări sociale a bugetul asigurărilor sociale de stat; b) persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente sau drepturi de proprietate intelectuală şi care, potrivit Codului fiscal, pe baza declaraţiei individuale de asigurare, datorează şi plătesc contribuţia de asigurări sociale; c) angajatorii sau entităţile asimilate acestora care, potrivit Codului fiscal, au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale datorată pentru condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă, precum şi eventuale diferenţe de contribuţii de asigurări sociale pe care legislaţia le pune în seama angajatorului; d) Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile teritoriale şi unităţile trimiţătoare, care, potrivit legislaţiei specifice, au obligaţia de a suporta din bugetele proprii contribuţia de asigurări sociale datorată pentru persoanele care beneficiază de drepturi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, respectiv pentru personalul român trimis în misiune temporară sau permanentă în străinătate”.

De asemenea, s-a mai stabilit că „pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, care nu îndeplinesc condiţiile de pensie pentru limită de vârstă şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza: a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii; b) altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca; c) participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din Decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii”.

Noua lege a fost astfel adoptată, iar proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis.

Președintele poate acum să promulge această lege pentru a intra în vigoare, dar poate și retrimite la reexaminare în Parlament. De asemenea, legea poate fi atacată la Curtea Constituțională.

Sursa: DCnews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Badea Onu 26 iunie 2019 at 15:01

Lege terbuia sa cuprinda de la inceput acelasi calcul si la femei si la barbati,dupa o disciminare pozitiva a femeilor de peste 65 de ani.Cu ce sunt vinovat barbatii ca sa fie obligati sa iasa la pensie si mai tarziu si cu 1/3 mai putin decat pensia unei femei cu aceeasi vechime?Cu aceasta nedreptate trebuia inceput si apoi ca marimea punctului de pensie.Altfel marim decalajele.Pensia nu este un ajutor social.Azi,putem spune,in situatia data ca peste 75% din pensionarii Romaniei au pensii speciale.Si atunci despre ce echitate vorbim?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...