Se încing cazanele în țară: Pălinca românească și pahare pictate vândute pe sute de euro
Se încing cazanele în țară: Pălinca românească și pahare pictate vândute pe sute de euro
Se încing cazanele în nordul țării, unde miroase a prune zdrobite, pentru că este vremea palincii.
Vremea nu le-a priit pomilor fructiferi, care au dat mai puțin rod, însă prunele sunt mai dulci, așa că licoarea are o aromă deosebită. Vestită este și palinca de caise sau de cireșe amare. Nu e de mirare că străinii sunt dispuşi să dea bani grei pe un litru.
Străinii au pus România pe harta ţărilor care ştiu să facă licori speciale, pentru care sunt dispuşi să plătească sute sau chiar mii de euro. Un sortiment, de pildă, este foarte apreciat:
Silviu Zetea, producător: „Avem aici un baston sprijin la bătrâneţe fiindcă după o vârstă nu mai pot să bei cum o făceai în tinereţe, ai măsura la baston şi ai cu ce să te sprijini. Mai avem aici un minibar cu trei sortimente cu palinca şi pahare în cutie de lemn pictată care ajunge la câteva sute de euro.”
De la un producător, peste 30.000 de litri de pălincă ajung în toată ţara, dar şi în Marea Britania, Italia sau America. Licoarea va fi mai scumpă, căci fructele au fost mai rare anul acesta.
Fascinaţi de pălincă, mulţi străini vin la noi în ţara să vadă cum este produsă şi să guste din cât mai multe sortimente. Şi în Bihor prunele sunt mai puţine, dar numai bune pentru palinca.
Cornel Mihele, producător: „Producţie mai puţin faţă de anul trecut, dar mai dulci şi pălinca iese de calitate. Şi productivitatea e mai bună.”
La câţiva kilometri distanţă – tot în judeţul Bihor, un producător şi-a înregistrat marca de palincă în urmă cu 10 ani.
Florian Chise, producător: „Mai mult o promovăm la târguri şi în străinătate, şi în Berlin am fost, şi în România mergem la toate târgurile importante. Este căutată şi palinca de gutui.”
Cazanele vor sta pe foc toată toamna. Prunele mai zemoase care nu ajung la palinca sunt transformate în magiun.
sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul
Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Mesaje de Paste fericit 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Floriile 2025. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2026, 2027. Obiceiuri, tradiții și superstiții
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase texte cu URARI creștine pe care le poți trimite prin SMS cu ocazia sărbătorilor pascale
-
Actualitateacum 2 zile
Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi