Rămâi conectat

Actualitate

Se încing cazanele în țară: Pălinca românească și pahare pictate vândute pe sute de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se încing cazanele în țară: Pălinca românească și pahare pictate vândute pe sute de euro

Se încing cazanele în nordul țării, unde miroase a prune zdrobite, pentru că este vremea palincii.

Vremea nu le-a priit pomilor fructiferi, care au dat mai puțin rod, însă prunele sunt mai dulci, așa că licoarea are o aromă deosebită. Vestită este și palinca de caise sau de cireșe amare. Nu e de mirare că străinii sunt dispuşi să dea bani grei pe un litru.

Străinii au pus România pe harta ţărilor care ştiu să facă licori speciale, pentru care sunt dispuşi să plătească sute sau chiar mii de euro. Un sortiment, de pildă, este foarte apreciat:

Silviu Zetea, producător: „Avem aici un baston sprijin la bătrâneţe fiindcă după o vârstă nu mai pot să bei cum o făceai în tinereţe, ai măsura la baston şi ai cu ce să te sprijini. Mai avem aici un minibar cu trei sortimente cu palinca şi pahare în cutie de lemn pictată care ajunge la câteva sute de euro.”

De la un producător, peste 30.000 de litri de pălincă ajung în toată ţara, dar şi în Marea Britania, Italia sau America. Licoarea va fi mai scumpă, căci fructele au fost mai rare anul acesta.

Fascinaţi de pălincă, mulţi străini vin la noi în ţara să vadă cum este produsă şi să guste din cât mai multe sortimente. Şi în Bihor prunele sunt mai puţine, dar numai bune pentru palinca.

Cornel Mihele, producător: „Producţie mai puţin faţă de anul trecut, dar mai dulci şi pălinca iese de calitate. Şi productivitatea e mai bună.”

La câţiva kilometri distanţă – tot în judeţul Bihor, un producător şi-a înregistrat marca de palincă în urmă cu 10 ani.

Florian Chise, producător: „Mai mult o promovăm la târguri şi în străinătate, şi în Berlin am fost, şi în România mergem la toate târgurile importante. Este căutată şi palinca de gutui.”

Cazanele vor sta pe foc toată toamna. Prunele mai zemoase care nu ajung la palinca sunt transformate în magiun.

sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea