Se încing cazanele în țară: Pălinca românească și pahare pictate vândute pe sute de euro

Paul Voicu - Primar 2020
Se încing cazanele în țară: Pălinca românească și pahare pictate vândute pe sute de euro

Se încing cazanele în nordul țării, unde miroase a prune zdrobite, pentru că este vremea palincii.

Vremea nu le-a priit pomilor fructiferi, care au dat mai puțin rod, însă prunele sunt mai dulci, așa că licoarea are o aromă deosebită. Vestită este și palinca de caise sau de cireșe amare. Nu e de mirare că străinii sunt dispuşi să dea bani grei pe un litru.

ELIT

Străinii au pus România pe harta ţărilor care ştiu să facă licori speciale, pentru care sunt dispuşi să plătească sute sau chiar mii de euro. Un sortiment, de pildă, este foarte apreciat:

Silviu Zetea, producător: „Avem aici un baston sprijin la bătrâneţe fiindcă după o vârstă nu mai pot să bei cum o făceai în tinereţe, ai măsura la baston şi ai cu ce să te sprijini. Mai avem aici un minibar cu trei sortimente cu palinca şi pahare în cutie de lemn pictată care ajunge la câteva sute de euro.”

Mihail David - 2020

De la un producător, peste 30.000 de litri de pălincă ajung în toată ţara, dar şi în Marea Britania, Italia sau America. Licoarea va fi mai scumpă, căci fructele au fost mai rare anul acesta.

Fascinaţi de pălincă, mulţi străini vin la noi în ţara să vadă cum este produsă şi să guste din cât mai multe sortimente. Şi în Bihor prunele sunt mai puţine, dar numai bune pentru palinca.

Cornel Mihele, producător: „Producţie mai puţin faţă de anul trecut, dar mai dulci şi pălinca iese de calitate. Şi productivitatea e mai bună.”

La câţiva kilometri distanţă – tot în judeţul Bihor, un producător şi-a înregistrat marca de palincă în urmă cu 10 ani.

Florian Chise, producător: „Mai mult o promovăm la târguri şi în străinătate, şi în Berlin am fost, şi în România mergem la toate târgurile importante. Este căutată şi palinca de gutui.”

Cazanele vor sta pe foc toată toamna. Prunele mai zemoase care nu ajung la palinca sunt transformate în magiun.

sursa: stirileprotv.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...