Rămâi conectat

Actualitate

Se adâncește sărăcia în România: Numărul angajaților cu salariul minim pe economie a crescut de aproape patru ori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se adâncește sărăcia în România: Numărul angajaților cu salariul minim pe economie a crescut de aproape patru ori

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară a transmis, în cursul zilei de luni, că legislația a dus la dispariţia contractelor colective de muncă în zona privată, iar sindicatele au pierdut astfel singura pârghie de negociere pentru obţinerea unor majorări salariale.

„Legea Dialogului Social a acţionat în ultimii 11 ani ca un adevărat bumerang care a lovit în drepturile sindicale şi a transformat salariul minim pe economie în unica speranţă de supravieţuire pentru cel puţin 40% din muncitorii români. Practic, Legea dialogului social a adâncit sărăcia în România, pentru că numărul salariaţilor plătiţi cu salariul minim pe economie a crescut de aproape patru ori în 11 ani, ajungând astăzi la 1,6 milioane. Explicaţia pentru această situaţie este faptul că în actuala formă, Legea dialogului social a dus la dispariţia contractelor colective de muncă în zona privată, mişcarea sindicală pierzând astfel singura pârghie de negociere pentru obţinerea unor majorări salariale. Pe de altă parte, legea a îngrădit puternic şi dreptul sindicatelor de a organiza proteste”, se precizează într-un comunicat de presa al Sindalimenta.

„Raportările Institutului Naţional de Statistică la nivelul sectoarelor de activitate nu mai sunt armonizate cu situaţia din realitate de foarte mulţi ani. În acest fel, s-a creat posibilitatea ca sindicatele să fie excluse de la negocierea contractului colectiv de muncă, locul lor fiind luat de reprezentanţii salariaţiilor aleşi în urma unei adunări generale a angajaţilor, o practică foarte des întâlnită în cadrul marilor companii, activitate în care reprezentanţii angajatorului se implică, fără ca legea să le permită. Problema este că aceşti reprezentanţi sunt, în multe cazuri, mai degrabă reprezentanţii angajatorului, decât ai angajaţilor, astfel că negocierile sunt doar de faţadă, iar sindicaliştii se văd obligaţi, sub ameninţarea concedierii, să accepte condiţiile impuse de patronate”, se precizează în comunicat.

„În acelaşi timp vom solicita, în regim de urgenţă, o întâlnire cu Ministrul Muncii pentru a discuta inclusiv despre propunerea de modificare a Legii pensiilor, în sensul reducerii perioadei vârstei de pensionare cu numărul de ore suplimentare lucrate şi plătite. În situaţia în care solicitările noastre sunt tergiversate, organul de conducere colectivă a federaţiei va decide formele de protest cu care vom continua până la soluţionarea celor două proiecte”, se menţionează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul rutier 2024 – modificări. Vârstnicii își vor reînnoi permisul de conducere mai des

Unirea Ziarul

Publicat

în

Codul rutier 2024 – modificări. Vârstnicii își vor reînnoi permisul de conducere mai des Potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier, septuagenarii vor fi obligați să repete analizele medicale pentru carnet o dată la cinci ani, iar octogenarii, din doi în doi ani. Parlamentarii care au venit cu această inițiativă spun că astfel vor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea