Rămâi conectat

Societate

Scutierii de Mühlbach

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Zilele Cetăţii Alba Carolina, într-un decor de-a dreptul remarcabil, am sesizat prezenţa unei noi trupe medievale şi anume „Scutierii de Műhlbach” din Sebeş. Conform declaraţiilor d-lui Dreghici Sorin, iniţiatorul acestei activităţi, aceasta trupă încearcă să pună în valoare bogata istorie a municipiului şi să alinieze oraşul în rândul burgurilor din Transilvania, mai ales că această cetate a făcut parte din rândul celor şapte cetăţi (Siebenburgen) jucând un rol deosebit de important de-a lungul istoriei Transilvaniei.
Activitatea nu se va opri la acest stadiu, ne declară
d-l Dreghici, ea urmează a fi dezvoltată prin crearea unei trupe de dans medieval şi a unei trupe de teatru care va pune în scenă piese despre legende şi întimplări din istoria cetăţii Műhlbach. Acest fapt va depinde însă în mare măsură şi de Primăria Municipiului Sebeş şi a Consiliului Local care sperăm să ni se alăture într-un proiect pe care îl vom depune şi care sperăm să fie aprobat, mai ales pentru că acest proiect va antrena tineretul din oraş şi mai ales instituţiile de învăţământ. Proiectul este complex şi va dezvolta o serie de activităţi culturale atât pe plan local dar cu care să putem reprezenta Sebeşul şi la festivalurile medievale din Transilvania, reaşezând oraşul pe locul care îl merită între acestea.
A fost şi va fi o activitate intensă, ne declară interlocutorul, dar am avut norocul să beneficiem de sprijinul unor persoane inimoase şi pasionate în acelaşi timp dintre care vreau să-i mentionez pe Nicuşor Dărăbanţ, Lucian Trif, Adrian Tecuceanu, poetul Ioan Kamla şi Rodica Groza.
Dar greul acestei activităţi a fost dus de către elevii organizaţiei Interact, organizaţia de tineret a Clubului Rotary Sebeş, instruiţi şi supravegheaţi de către Cavalerul Emil Hartmann, docent al Academiei de Teatru din Kőln şi regizor de spectacole medievale, precum şi de colegul meu din Clubul Rotary Sebeş, Mircea Manu, care în ultimele săptămâni şi-au dedicat timpul repetiţiilor pentru spectacolul din aceste zile din Alba Iulia. Beneficiind de acordul părinţilor şi dând dovadă de pasiune şi responsabilitate, aceştia au reuşit intr-un timp extrem de scurt să se antreneze şi să realizeze un spectacol care credem că a făcut faţă exigenţelor organizatorilor mai ales că standardele au fost extrem de ridicate de către celelate trupe prezente cu o experienţă mult mai bogată. Felicitări tuturor şi în special d-lui Sorin Dreghici! (A.C.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea