Rămâi conectat

Actualitate

Scroafa cu purcei ar putea fi interzisă în curtea țăranilor: Proiect de Ordin de ministru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect de Ordin de ministru în care se precizează că exploatațiile noncomerciale de suine, pentru consum familial, vor avea un efectiv de maximum 5 capete porci. Astfel cine va avea de la 6 porci în sus va trebui să respecte regulile de biosecuritate.

Asta înseamnă că tăranul trebuie să aibă, printre altele, un medic angajat, să treacă zilnic într-un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să aibă o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru şef de fermă, farmacie etc.

Așadar, Guvernul Cîțu încearcă să aplice parțial Ordinul Guvernului Orban, dat fiind că în acest nou proiect de ordin nu mai apare interdicția privind înmulțirea porcilor în gospodăriile țărănești.

Pe de altă parte, proiectul de Ordin de ministru nr. 24 din 29.01.2021 poate aduce de la sine această interdicție, dat fiind că țăranul nu poate controla câți purcei va făta scroafa pe care o are în gospodărie.

Ce spune Ordinul nr. 24/29.01.2021

Art. 1. Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploataţie noncomercială de suine – exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;

b) exploataţie comercială de suine – exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine.

Art. 3. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României. Partea I, nr.902 din 8 noiembrie 2019, se abrogă.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea