Rămâi conectat

Actualitate

Scrisoare deschisă către premier și ministrul Culturii, pentru reluarea procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O scrisoare deschisă a fost transmisă către premierul Ludovic Orban și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu de către senatorii USR Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu. Aceștia solicită reluarea procedurilor de includere a Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO. Ei spun că demersurile trebuie făcute de urgență.

„Stimate d-le prim-ministru, Ludovic Orban, stimate d-le ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, să vă onorați promisiunea luată față de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului d-voastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a transmis sentorul USR Mihai Goțiu, miercuri, printr-o postare pe Facebook.

Goțiu a precizat că la finalul acestei luni expiră termenul până la care Guvernul poate notifica UNESCO referitor la reluarea procedurilor.

„Subliniem faptul că demersurile trebuie făcute de urgență, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roșiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară”, a adăugat senatorul.

Goțiu a subliniat că zeci de protestatari au ieșit în stradă, în trecut, în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Valoarea patrimoniului de la Roșia Montană pentru istoria și cultura umanității a fost confirmată, în ultimul deceniu, de numeroase studii ale specialiștilor români din țară și străinătate, culminând cu raportul ICOMOS – cel mai prestigios organism internațional care cuprinde experții din domeniul patrimoniului la nivel mondial și, în același timp, organismul de specialitate raportor pentru UNESCO. Pe lângă acțiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susținute de Ministerul Culturii și Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naționale, puteți semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei țări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetățenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că și-l doresc , fiind una dintre revendicările Toamnei Românești 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni și jumătate”, a motivat Mihai Goțiu.

Goțiu a mai spus că trimiterea acestei notificări către UNESCO ar reprezenta și o dovadă că Guvernul își respectă cuvântul și angajamentul făcut public, la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului.

Goțiu i-a atras atenșia premierului și în luna noiembrie, că în acordul semnat de PNL cu USR, pentru susținerea Guvernului, cei de la PNL și-au asumat să reia procedurile pentru înscrierea Roșiei Montane în UNESCO.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea