Rămâi conectat

Actualitate

Şcoala profesională oferă şansa învăţării unor meserii bine plătite!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cine nu a avut nevoie vreodată de serviciile unui instalator, electrician, tâmplar, mecanic auto, zugrav, croitor, pantofar sau de ale altor meseriaşi şi cât de greu sunt de găsit adevăraţi profesionişti în ultima perioadă? Aceste meserii aproape au dispărut de pe piaţa muncii şi de aceea prestaţia acestor meseriaşi este şi bine plătită în zilele noastre. În plus, meseriaşii îşi vor putea găsi mai uşor de lucru chiar şi în străinătate. Ieri, 24 februarie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a avut loc o conferinţă de presă pentru lansarea programului „Alege-ţi drumul!”, prin care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului vrea să reînfiinţeze şcolile profesionale.
Prof. Marcel Stan, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, a prezentat câteva dintre avantajele pe care le oferă înscrierea elevilor la şcolile profesionale. Astfel, programul vine în sprijinul elevilor şi angajatorilor; fiind este chemat să răspundă unor nevoi concrete pe plan local, iar implementarea programului este gestionată la nivelul şcolii şi angajatorilor, al comunităţii. Elevul este mai aproape de piaţa muncii, deoarece va învăţa, va lucra şi va acumula experienţă directă pe utilajele şi echipamentele unor angajatori care activează în mediul economic actual; acolo unde echipamentele o permit (printr-o bază materială solidă deja existentă), practica se va desfăşura şi în atelierele şi laboratoarele unităţilor de învăţământ. La şcoala profesională, elevul va avea şansa să acumuleze experienţa practică fără de care nu poate îmbrăţişa o meserie sau o carieră, iar pe de altă parte, îl va apropia de lumea reală, prin drepturile şi responsabilităţile asumate, prin pregătirea în grupe de lucru, sub supravegherea unui tutore de practică.
l200 de lei lunar şi facilităţi la transport şi cazare pentru elevi la „profesională”
Elevii vor fi sprijiniţi şi financiar, printr-o bursă pentru învăţământul profesional, în valoare de 200 de lei, care va fi acordată lunar participanţilor, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru acei elevi care studiază departe de casă.
În plus, elevii se vor putea întoarce în forma de pregătire liceală, pentru a susţine şi examenul de bacalaureat, dacă doresc acest lucru. În judeţul Alba, şi-au exprimat dorinţa de a reînfiinţa clase de şcoală profesională 9 unităţi liceale, în total fiind propuse 12 clase: Colegiul Tehnic Aiud: 28 de locuri mecanic auto; Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia: 28 locuri zugrav – ipsosar – vopsitor – tapetar, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze; Grupul Şcolar Industrial Sebeş: 28 locuri mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, 28 locuri tâmplar universal, 28 locuri confecţioner articole din piele şi înlocuitori; Grupul Şcolar „Timotei Cipariu” Blaj: 28 locuri operator la maşini cu comandă numerică, 28 locuri tâmplar universal; Grupul Şcolar „Ştefan Manciulea” Blaj: 28 locuri brutar – patiser – preparator produse făinoase; Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir: 28 locuri strungar, Colegiul Naţional „Betheln Gabor” Aiud: 28 locuri ospătar, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia: 28 locuri mecanic auto, Grupul Şcolar Forestier Câmpeni: 28 locuri tâmplar universal.
lAbsolvenţii ar putea fi angajaţi chiar de firmele la care au făcut practică
Conducerile şcolilor au încheiat deja contracte cu agenţii economici pentru practica elevilor, iar dintre angajatorii care şi-au anunţat deja disponibilitatea de a se implica amintim Star Transmission Cugir, Bosch Rexroth Blaj, Savini Due, Droker, Capris şi Atero Sebeş. Pe lângă o forţă de muncă bine calificată conform propriilor cerinţe, angajatorii vor avea posibilitatea să-şi selecteze cei mai buni elevi absolvenţi ai acestui program pentru ca aceştia să-şi continue pregătirea, devenind angajaţii de mâine – atât procesul de selecţie la intrarea în program, cât şi examenul de certificare fiind organizat prin implicarea directă a reprezentanţilor angajatorilor. Programul se va desfăşura pe durata a doi ani, iar scopul lui îl reprezintă absolvirea cu succes de către cât mai mulţi elevi a examenului de certificare a calificării profesionale de nivel 2 – muncitor calificat, care este echivalent cu nivelul 3 din Cadrul European al Calificărilor. Se asigură o calificare recunoscută pe plan naţional şi european, care se va materializa în viitor într-o mai mare mobilitate a forţei de muncă.
lCalendarul înscrierii la şcolile profesionale
Pentru a-i informa pe elevii despre reînfiinţarea şcolilor profesionale, în perioada 5 – 9 martie se va desfăşura „Săptămâna meseriilor”, pentru consilierea elevilor de clasa a IX-a, iar între 7 – 18 mai, va avea loc „Târgul ofertelor educaţionale” la care vor participa unităţile liceale care vor avea clase de şcoală profesională.
În perioada 7 – 31 mai, elevii din clasa a IX-a învăţământ liceal şi candidaţii din seriile anterioare optează pentru una dintre calificările profesionale disponibile şi se înscriu la unitatea de învăţământ care şcolarizează calificarea pentru care au optat.
Dosarul de înscriere conţine următoarele documente: cerere tip de înscriere; copie după certificatul de naştere sau după cartea de identitate; documente care să ateste situaţia şcolară pentru ultimul an de studiu promovat (foaie matricolă pentru clasa a IX-a sau, după caz, certificat absolvire sau certificat de calificare în urma finalizării şcolii de arte şi meserii). Elevii înscrişi în anul şcolar 2011-2012 în clasa a IX-a învăţământ liceal care optează pentru învăţământ profesional sunt înscrişi în această etapă sub rezerva anulării înscrierii în învăţamântul profesional în cazul nepromovării clasei a IX-a. Între 11 – 25 iunie se va derula a doua etapă de înscriere, pentru ocuparea locurilor rămase libere, iar între 27 – 31 august se derulează a treia etapă de înscriere, pentru ocuparea locurilor rămase libere în urma examenelor de corigenţe. Părinţii pot afla multe informaţii despre programul „Alege-şi cariera!” de pe site-ul www.edu.ro.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea