Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Şcoala profesională din Cugir – o şansă pentru asigurarea forţei de muncă calificate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primul semestru al anului şcolar 2013-2014, parcurs de cursanţii Şcolii profesionale de la Colegiul Tehnic ,,I.D. Lăzarescu” Cugir, în cadrul sistemului de învaţământ dual, s-a încheiat cu rezultate demne de consideraţie.

Potrivit directorului instituţiei, ing. Alexandru Micaciu, evoluţia rezultatelor înregistrate de elevi în această perioadă, arată că atât şcoala cât și agenţii economici s-au implicat cu reponsabilitate, in procesul de instruire al tinerilor care au ales să urmeze cursurile de strungar si frezor.

Este totodată, o dovadă clară a avantajului aplicarii sistemului dual de învăţamânt de care beneficiază cei 25 de cursanţi ai şcolii profesionale, care după cum se ştie, primesc fiecare, lunar, o bursă de 200 lei/elev de la agentul economic cu care are contract, la care se mai adaugă încă 200 lei/lună, bani reprezentând bursa oferită de la Guvernul României.

Noul sistem de pregatire profesională este cu atat mai atractiv având în vedere ca la finalizarea şcolii, absolvenţii au prioritate la angajari, în cadrul societaţilor implicate, fapt ce îi avantajează pe agentii economici, in asigurarea pe viitor a forţei de muncă calificate.

,,După cum se ştie, un număr de 5 agenţi economici din Cugir au dorit sa facă parte din acest proiect, un demers care se va dovedi util, atât pentru elevi, cât şi pentru mediul local de afaceri. În acest context, Uzina Mecanică, Fabrica de Arme si S.C. TEA S.R.L, au incheiat contracte  pentru câte 5 cursanţi, S.C. Nova Modul pentru 6, iar S.C. Scularia pentru 4 elevi. Ca structură scolară, în primul an, cursanţii vor face 40% teorie si 60% practică, iar in cel de-al doilea an, 25% teorie si 75% practică”, ne-a declarat directorul colegiului, ing. Alexandru Micaciu.

Potrivit acestuia, cadre didactice ale şcolii au luat parte, în perioada 2011-2012, la cursuri de formatori pentru Implementarea sistemului de învăţământ german, pentru lucrări practice în liceele din România, în cadrul unui proiect de parteneriat al Universitaţii Tehnice -Cluj Napoca şi Universitatea Konstanz din Germania.

,,Avem cadre bine pregatite atât pentru cursuri, cât şi pentru activitatea practica, cu oameni precum: prof. Ion Nicu- director adjunct, desemnat coordonator al scolii profesionale, prof. Mihaela Drogoţel – diriginta clasei, prof. Valentina Macarie, Dacia Ileana Napău si nu in ultimul rând, prof. Instructor Ioan Creţu, cel care asigura pregatirea practica în atelierul şcolii.

,,Dacă ţinem seama şi de semnalele pozitive venite din partea agenţilor economici, unde cursanţii îşi desfăşoară o parte din activitate, în atelierele de producţie şi unde tutorele de practică îi indrumă, urmareşte şi îi examinează pe elevi, avem convingera că şcoala profesională se află pe un drum bun, iar la absollvire vom avea cadre calificate, bine pregatite profesional”, a ţinut sa precizeze directorul colegiului tehnic.

După cum am mai aflat de la managerul liceului, începând cu anul de învăţământ 2014-2015 , la Şcoala profesională din Cugir vor putea da examen de admitere şi absolvenţii claselor a VIII-a, iar durata cursurilor va fi de trei ani.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea