Şcoala germană Kronstadt din Braşov, un model pentru Colegiul Tehnic „ID Lăzărescu” Cugir
O delegaţie formată din primarul Cugirului Adrian Teban, viceprimarul Horia Rotche, inspectorul general şcolar al judeţului Alba, Dorin Sandea, directorul Colegiului Tehnic „ID Lăzărescu” Cugir Alexandru Micaciu s-au deplasat în urmă cu puţine zile la Braşov, într-o vizită de informare la Şcoala profesională germană Kronstadt şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean din Braşov.
Delegaţiei cugirene i s-au alăturat reprezentanţi a trei societăţi comerciale şi anume: SC Uzina Mecanică Cugir, SC Star Transmission Cugir şi SC Nova Grup Cugir. Obiectivul vizitei l-a constituit realizarea unei documentări cu privire la modul în care funcţionează Şcoala profesională germană Kronstadt, unitate de învăţământ care pregăteşte elevi, în unele meserii căutate pe piaţa muncii. Deplasarea s-a realizat de altfel, în contextul în care cu două săptămâni în urmă, secretarul de stat din MEC Stelian Fedorca aflat într-o vizită la Cugir a recomandat şcoala germană Kronstadt drept model pentru colegiul tehnic cugirean care are posibilităţi de pregătire profesională după exemplul instituţiei de învăţământ braşovean. A fost ocazia propice ca reprezentantul MEC să-i îndrume pe reprezentanţii cu responsabilităţi în domeniu pregătirii forţei de muncă să viziteze cunoscuta instituţie de învăţământ din Braşov.
Potrivit directorului Colegiului Tehnic din Cugir, ing. Alexandru Micaciu, exemplul şcolii germane de la Braşov se poate aplica şi la Cugir, în baza unui program precum „Alegeţi şcoala care ţi se potriveşte!”, desfăşurat pe o perioadă de 2 ani, după clasa a-IX-a,(limită de vârsta fiind de 18 ani), ca parte a filierei tehnologice a învăţământului liceal.
În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezenta 40%, în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va însemna 60%. În al doilea an de învăţământ profesional, importanţa pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune pe instruirea practică 75%. Predarea se va face în limba romană.Avantajele ar fi acelea că elevii se pot pregătii în meserii căutate pe piaţa muncii,( la Cugir, spre exemplu, prelucrători prin aşchiere), accent sporit de pregătire practică, prioritate la angajare după absolvire, diploma recunoscută pe plan european, transport şi masa asigurate pe perioada practicii, bursa lunară care răsplăteşte rezultatele bune:
– din partea agenţilor economici 200 lei
– din partea statului 200 lei
În această perioadă, elevii vor fi sub supravegherea şi îndrumarea continuă a agenţilor economici şi vor avea posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat.
Potrivit informaţiilor primite de la directorul Alexandru Micaciu, o parte a procesului de instruire practică se va desfăşura în atelierul şcolii, fapt ce va determina reabilitarea atelierului şcolar şi dotarea corespunzătoare a acestuia. O preocupare ce ar urma să aparţină, conform înţelegerii, administraţiei locale. (C. P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba