Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Şcoala germană Kronstadt din Braşov, un model pentru Colegiul Tehnic „ID Lăzărescu” Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O delegaţie formată din primarul Cugirului Adrian Teban, viceprimarul Horia Rotche, inspectorul general şcolar al judeţului Alba, Dorin Sandea, directorul Colegiului Tehnic „ID Lăzărescu” Cugir Alexandru Micaciu s-au deplasat în urmă cu puţine zile la Braşov, într-o vizită de informare la Şcoala profesională germană Kronstadt şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean din Braşov.

Delegaţiei cugirene i s-au alăturat reprezentanţi a trei societăţi comerciale şi anume: SC Uzina Mecanică Cugir,  SC Star Transmission Cugir şi SC Nova Grup Cugir. Obiectivul vizitei l-a constituit realizarea unei documentări cu privire la modul în care funcţionează Şcoala profesională germană Kronstadt, unitate de învăţământ care pregăteşte elevi, în unele meserii căutate pe piaţa muncii. Deplasarea s-a realizat de altfel, în contextul în care cu două săptămâni în urmă, secretarul de stat din MEC Stelian Fedorca aflat într-o vizită la Cugir a recomandat şcoala germană Kronstadt drept model pentru colegiul tehnic cugirean care are posibilităţi de pregătire profesională după exemplul instituţiei de învăţământ braşovean. A fost ocazia propice ca reprezentantul MEC să-i îndrume pe reprezentanţii cu responsabilităţi în domeniu pregătirii forţei de muncă să viziteze cunoscuta instituţie de învăţământ din Braşov.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Potrivit directorului Colegiului Tehnic din Cugir, ing. Alexandru Micaciu, exemplul şcolii germane de la Braşov se poate aplica şi la Cugir, în baza unui program precum „Alegeţi şcoala care ţi se potriveşte!”, desfăşurat pe o perioadă de 2 ani, după clasa a-IX-a,(limită de vârsta fiind de 18 ani), ca parte a filierei tehnologice a învăţământului liceal.

În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezenta 40%, în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va însemna 60%. În al doilea an de învăţământ profesional, importanţa pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune pe instruirea practică 75%. Predarea se va face în limba romană.Avantajele ar fi acelea că elevii se pot pregătii în meserii căutate pe piaţa muncii,( la Cugir, spre exemplu, prelucrători prin aşchiere), accent sporit de pregătire practică, prioritate la angajare după absolvire, diploma recunoscută pe plan european, transport şi masa asigurate pe perioada practicii, bursa lunară care răsplăteşte rezultatele bune:
– din partea agenţilor economici 200 lei
– din partea statului 200 lei

  În această perioadă, elevii vor fi sub supravegherea şi îndrumarea continuă a agenţilor economici şi vor avea posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat.

Potrivit informaţiilor primite de la directorul Alexandru Micaciu, o parte a procesului de instruire practică se va desfăşura în atelierul şcolii, fapt ce va determina reabilitarea atelierului şcolar şi dotarea corespunzătoare a acestuia. O preocupare ce ar urma să aparţină, conform înţelegerii, administraţiei locale. (C. P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud

Unirea Ziarul

Publicat

în

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud Bărbatul care a organizat într-un bar din orașul Abrud activităţi de jocuri de noroc, fără a deţine licenţă sau autorizaţie, a fost obligat, definitiv, să achite suma de 800.000 de lei la bugetul de stat. Singura modificare survenită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea