Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, sărbătorită de credincioși în 6 august. Tradiții și obiceiuri

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Credincioșii serbează miercuri, 6 august Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice împărătești, acestei sărbători fiindu-i asociate mai multe credințe și obiceiuri. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Schimbarea la Fata este prăznuita in fiecare an la 6 august Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare ceva mai noua decât celelalte praznice împărătești. Se pare ca a fost la început aniversarea anuala a sfințirii bi­sericii zidite in sec. IV de Sf. Elena pe locul de pe muntele Taborului unde Domnul S-a schimbat la fata. După unii, ea ar fi înlocuit o veche sărbătoare pagina a zeiței Diana. Atât in Răsărit cât și în Apus, serba­rea ei începe a fi menționata în documente din prima jumătate a secolu­lui V, de când avem cuvântări festive în cinstea ei, de la patriarhul Proclu al Constantinopolului, patriarhul Chiril al Alexandriei si papa Leon cel Mare. O găsim indicata si intra-un calendar liturgic local al Ierusalimului din sec. VII, iar in sinaxarele constantinopolitane si in alte cârti liturgice, manuscrise grecești, apare pe la începutul secolului VIII. In tot cazul, sărbătoarea era generalizata in tot Răsăritul pana in sec. VIII, când Sfinții Ioan Damaschinul si Cosma de Maiuma compun imne pentru slujba zilei.

În Apus sărbătoarea Schimbării la Față, deși serbata sporadic încă de prin sec. VII, s-a generalizat mult mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III de a consacra definitiv aceasta sărbătoare, drept mulțumire pentru biruința câștigata de ostile creștine asupra turcilor la Bel­grad, in anul 1456 (indicii despre serbarea ei sporadica in Apus găsim încă din sec. XII, când mai era privita ca o inovație).

În aceasta zi se aduc în biserici printase (pirga) din struguri, se binecuvântează si se împart (obicei creștin vechi, amintit in canonul 28 al Sinodului trulan). In unele parți (Biserica rusa) in aceasta zi se face in biserici si la cimitire pomenirea generala a morților si mai ales a eroilor morți pentru apărarea tarii.

În satele româneşti încă mai este păstrat viu spiritul acestei sărbători, de care sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.

Se spune că aceia care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie, etc.) sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Biserica a rânduit ca, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.

În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.

Schimbarea la Fata in iconografie

Icoana Il are in centru pe Hristos. Fata Sa strălucește mai puternic decât soarele, iar hainele Ii sunt strălucitoare ca lumina. De-o parte si de alta sunt prezenți Moise si pe Ilie. La picioarele lui Hristos, trei dintre ucenici – Petru, Iacov si Ioan, sunt copleșiți de dezvăluirea slavei dumnezeiești. Lumina văzută de Apostoli pe Tabor a fost însăși slava Dumnezeirii pe care o vor contempla sfinții in viată viitoare.

Sursa Crestinortodox.ro, Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea