Scandalul defrișării legale de la Ocna-Mureș, mediat de Prefectura Alba. Vezi poziția oficială a Romsilva

copaci-taiati-ocna-muresLa sfârșitul lunii februarie, mai mulți localnici din orașul Ocna-Mureș sesizau presei locale faptul că o firmă privată taie copacii din pădurea Banţa, aflată pe teritoriul administrativ al localității.

Acuzațiile se opresc la Direcția Silvică Alba, respectiv Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care a contractat și autorizat firma respectivă pentru lucrări de toaletare a pădurii, însă localnicii și primarul orașului suțin că ar fi vorba de o defrișare, copaci tineri şi sănătoşi fiind tăiați și transportați cu camioanele.

ELIT

Primarul din Ocna-Mureș, Silviu Vințeler, a acuzat dur Romsilva, afirmând că îşi bate joc de Ocna Mureş, iar el nu poate să fie asociat cu tăierile abuzive din pădurile din România. Acesta susținea că pădurea Banţa a fost luată cu „japca” oraşului, iar pentru că  primăria ar încerca să o recupereze,  Direcția Silvică încearcă să o exploateze excesiv.

În plus, primăria susține că tăierile s-ar face într-o „pădure protejată”, o pădure în care copacii au fost plantaţi special pentru captarea apelor meteorice, existînd în acest sens o hotărâre de consiliu din 1952, hotărâre prin care erau luate diferite măsuri pentru protejarea masivului de sare din subsolul oraşului.

Prefectul de Alba intervine pentru medierea conflictului

Potrivit Prefecturii Alba, luni 3 martie, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a avut o întâlnire cu directorul  Direcţiei Silvice Alba, Dan Boariu, şeful Ocolului Silvic Ocna Mureş, Goia Vasile şi primarul oraşului Ocna Mureş, Vinţeler Silviu. Întrunirea a avut ca scop o mediere vizavi de exploatarea forestieră din Ocna Mureş şi nemulţumirea cetăţenilor faţă de faptul, că datorită acestor lucrări există pericolul unor alunecări şi surpări de teren.

În acest sens, s-a dispus ca firma care exploatează în zonă să efectueze transportul materialului lemnos cu camioane a căror încărcătură să nu depăşească 7,5 tone, urmând ca miercuri 5 martie. a.c, la orele 10.00 să fie prezenţi la Ocna Mureş reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Minvest, Direcţiei Silvice şi ai Primăriei Ocna Mureş pentru a  verifica şi constatata la faţa locului situaţia existentă.

„În cazul în care pericolul de alunecări de teren se dovedeşte a fi real, se vor întreprinde de urgenţă măsurile necesare, pentru a evita astfel orice urmări neplăcute, care ar putea afecta cetăţenii oraşului Ocna Mureş. Oricum, doresc să informez opinia publică că vom reveni în cel mai scurt timp cu informaţii, privind întâlnirea de la Ocna Mureş şi concluziile desprinse în urma ei. Menţionez că lucrările care se fac în prezent sunt de curăţire a fondului forestier, care practic înseamnă tăierea arboretului uscat, pentru ca restul pădurii să se poată dezvolta în mod armonios. Acestea reprezintă lucrări pe care silvicii le face periodic în teritoriu şi sunt realizate prin intermediul unor firme private, sub stricta supraveghere a Direcţiei Silvice Alba precizează prefectul Gheorghe Feneşer.

 

Poziția oficială a ROMSILVA (exclusivitate ziarul “Unirea”)

„R.N.P.Romsilva – Direcţia Silvica Alba prin Ocolul Silvic Aiud, ca administrator al pădurilor proprietate publica a statului îşi desfăşoară activitatea în baza H.G. 229/2009,respectind legislaţia silvica în vigoare;

extragerea arborilor, la care sa face referire, se realizeaza în baza prevederilor Amenajamentului silvic în vigoare, intocmit de Institutul de Cercetări şi Amenajari Silvice şi aprobat prin ordin al Ministrului, pe o perioada de 10 ani. Arboretul în cauza este tânăr de 49 ani, cu consistenta plina(des) , în care se executa lucrări de rarituri al căror scop este acela de a permite o dezvoltare corespunzătoare a arborilor de viitor, asigurindu-se astfel creşterea rolului de protecţia a pădurii în cauza extragindu-se în principal arborii uscaţi sau cu defecte, conform „Normelor tehnice pentru ingrijirea şi conducerea arboretelor” aprobate prin O.M. nr. 1649/31.10.2000;

– prin lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, prevăzute a se executa, prin amenajamentul silvic intocmit în anul 2010, se urmăreşte obţinerea unei structuri favorabile a pădurii, sub raport ecologic şi genetic, în vederea păstrării şi ameliorarii stării de sănătate a pădurilor şi oamenilor, în principal, care sa permită exercitarea eficienta a funcţiilor de protecţia a pădurii;

De menţionat ca scopul esenţial al lucrărilor de îngrijire şi conducere a arboretelor în cazul de fata al rariturilor, este acela de a realiza sau favoriza formarea de structuri optime ale arboretelor , sub raport ecologic şi genetic, în conformitate cu legile de structurare şi funcţionare a ecosistemelor forestiere, in vederea creşterii eficacitatii funcţionale multiple a pădurilor, atât în ce priveşte efectele de protecţie, cât şi producţia lemnoasa şi nelemnoasa.

Exploatarea arborilor care trebuie extrasi se face în mod legal, de către o firma autorizata care are încheiat contract cu Direcţia Silvica, în urma unei licitatii organizate conform reglementarilor în vigoare . Contractul are prevederi clare pentru fiecare parte, inclusiv daune şi penalitati pentru nerespectarea clauzelor contractuale, pe toată perioada de derulare a contractului, Direcţia Silvica Alba prin Ocolul Silvic Aiud desfasurind activităţi de control al respectării regimului silvic .

Dacă pentru culturile agricole ciclul de producţie este în principal un sezon de vegetaţie, pentru culturile forestiere, ciclul de producţie este de peste 100 ani, aceasta insumind activitatea a 3(trei) generaţii de silvicultori.

În contextul celor prezentate mai sus, speram ca şi domnul primar sa înţeleagă faptul ca acţiunea silvicultorilor din zona este aceea de a crea o pădure cu adevărat valoroasa, care să-şi exercite la maxim funcţia de protecţie.

sursa foto: ocnamuresonline.ro

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

4 Comentarii

eugen 4 martie 2014 at 17:21

Ar fi interesant sa putem afla numele firmei care „toaleteaza” padurea respectiva si care este definitia acestei operatiuni,pentru a verifica practic prin specialistii de la ROMSILVA daca se respecta normele de lucru. O operatiune asemanatoare a avut loc si in zona SLOBODA de langa Aiud si s-a lasat cu defrisari in toata regula.
PADURILE NU LE JEFUIESC NUMAI UNGURII(SECUII) ci si vajnicii lor paznici – PADURARII – mana- mana cu diverse secte.

Tepes 5 martie 2014 at 9:08

Cine se afla oare in spatele acestei ROMSILVA de 24 de ani de cand se taie padurile Romaniei intr-o nesimtire? Oare chiar nu se stie? Ja-
ful acesta se face sub obladuirea celor care ar trebui sa o ocroteas-ca. PADURARII (adica hotii) au devenit o casta de inavutiti fara ca vreo „onorata guvernare” sa ia atitudine. Rusine voua, tacma jefui-
torilor. Saraca TARA!

goaga 5 martie 2014 at 9:34

trajni-v-ar taind la copaci!

Pinu 8 martie 2014 at 15:23

Silvicul Ghita Feneser, scolit si la Interne, cu tata vanator renumit prin relatiile stranse cu regimul comunist, se pronunta in favoarea exploatarii. Firma care exploateaza se numeste S.C. Lacul Codrilor S.R.L. Ceea ce i-a scapat silvicului din caietul de sarcini e ca Lacul Codrilor a uitat sa cojeasca pinii doborati. Sa umblam si la licitatie sau la autorizatii? Poate gasim si alte nereguli.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...