Rămâi conectat

Ştirea zilei

Scandal medical la Alba Iulia: Horea Timiş – directorul DSP Alba declară că va suspenda mâine Conferinţa Fundaţiei „Dr. Rath” pe tema „Cancer: Faci chimioterapie sau iei vitamine?”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, pe ziarulunirea.ro a fost publicat articolul „Conferinţă cu Fundaţia „Dr. Rath”, pe tema „Cancer: Faci chimioterapie sau iei vitamine?”, la Alba Iulia, manifestare făcută cunoscută public atât prin afişe (la intrarea în Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia) cât şi pe reţeaua de scoializare Facebook. În această seară, 5 martie 2013, ora 20.00, am primit din partea conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Alba un mail prin care directorul instituţiei, domnul Horea Timiş aduce la rându-i, la cunoştinţă publică faptul că această conferinţă ce urmează a avea loc mâine, 6 martie 2013, încalcă grav dreptul la informarea corectă a pacientului şi îl induce  în eroare. De asemenea, acesta susţine că mâine va fi prezent la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a suspenda conferinţa şi a le aplica organizatorilor un avertisment, sau dacă este cazul, chiar şi o amendă.

Iată în continuare conţinutul integral al textului:

„Direcţia de Sănătate Publică Alba s-a sesizat în urma articolului din ziarul Unirea cu titlul: „Conferinţă cu Fundaţia „Dr. Rath”, pe tema „Cancer: Faci chimioterapie sau iei vitamine?”, la Alba Iulia”, care prin exprimarea tendenţioasă de mai sus şi afirmaţia :”Află de ce medicamentele sintetice nu te vor face niciodată sănătos, dar nutrienţii naturali da !” încalcă grav dreptul la informarea corectă a pacientului şi îl induce  în eroare. Prin urmare se încalcă normele din ordinul MS 1069/art.6. alineatul 2 (” Etichetarea, prezentarea şi reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăţi”).

Având în vedere cele de mai sus, cu toată responsabilitatea voi interzice astfel de manifestări tendenţioase pe teritoriul judeţului Alba, chiar dacă asta va deschide o cutie a Pandorei. Nu ştiu de ce sunt permise în alte judeţe şi de ce Ministerul Sănătăţii nu a luat o poziţie faţă de multe astfel de exemple care au loc în ţară fără o reglementare clară a mesajului şi a produselor. Mâine, 6 martie 2013, voi face o informare şi o propunere MS pe acest subiect.

Vom da un avertisment organizatorilor, şi vom fi prezenţi la “Conferinţă” dacă va avea loc. În caz că se continuă prezentarea tendenţioasă, sau/şi de produse, prin încălcarea legislaţiei în vigoare, vom aplica amenzi conform Legii 857/2011, chiar dacă suntem conştienţi că ne vom duce în instanţă.

În judeţul Alba îmi asum suspendarea unor astfel de manifestări care aduc grave prejudicii de imagine medicilor şi sistemului medical cât şi pacienţilor care sunt induşi într-o gravă eroare, de multe ori aceştia ajungând înapoi în sistemul medical de stat în ultimele faze de evoluţie, ale bolii fără să se mai poată face ceva sau cu costuri enorme pentru sistemul medical. Nu ştiu ce promovează această mişcare, la nivel naţional şi internaţional, şi vă spun că nu sunt împotriva tratamentelor naturiste, dar sunt împotriva inducerii deliberate în eroare a pacienţilor. Atrag atenţia că orice tratament trebuie să treacă printr-o serie de studii şi aprobări făcute de instituţii abilitate, OMS, MS, iar informările să fie corecte şi verificabile.

Aduc la cunoştinţă pacienţilor că din păcate nu există soluţii miraculoase şi multă lume profită de pe urma suferinţei lor. Medicii din România sunt printre cei mai buni şi mai căutaţi în Europa şi ei sunt singurii abilitaţi să ofere cele mai bune sugestii şi scheme de tratament conform protocoalelor internaţionale, şi prin programul de formare continuă pe care sunt obligaţi să îl facă ca să îşi păstreze diploma de medic, ei sunt la curent cu ultimele noutăţi internaţionale.

Asistăm azi la un atac fără precedent asupra factorului medical, beculeţe albastre care vindecă orice, cercuri care te scapă de reumatism, aparate care prelungesc viaţa, roci şi cristale miraculoase, vitamine care te scapă de chimioterapie, ori aşa ceva este foarte grav. Susţin tratamentele naturiste dar promovate corect, fără interpretări miraculoase, şi în limita competenţelor medicale.

Trebuie  reclădită încrederea în sistemul medical românesc şi în medici. Astfel de manifestări arată cât de şubrezită este acestă încredere. Cineva trebuie să pună piciorul în prag cu responsabilitate.

Dr.Horea Timiş
Director executiv
Direcţia de Sănătate Publică Alba”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea