Rămâi conectat

Cultură Educație

Scandal cu iz politic între profesorii de la Liceul de Arte din Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conflict deschis, făcut public în ședința CL Alba Iulia, între o parte dintre profesorii de la Liceul de Arte din municipiu. Aceștia au anunțat administrația locală că nu îl doresc pe prof. Traian Mârza în consiliul de administrație al liceului, pe motiv că este ”arțăgos și impulsiv”. De cealaltă parte, prof. Mârza (prezent la ședință), a declarat că problemele au apărut din cauză că a sesizat IȘJ Alba în legătură cu faptul că la constituirea catedrei nu i s-au repartizat orele de specialitate conform legii.

*30 de profesori au semnat pentru schimbarea profesorului Mârza din consiliul de administrație al liceului

Solicitarea de schimbare a prof. Traian Mârza cu un alt reprezentant al CL Alba Iulia, în consiliul de administrație al liceului, a fost întocmită de prof. Monica Gabriela Crețu, lider al Sindicatului Independent al Liceului de Muzica și Arte Plastice și semnată de 30 de cadre didactice din instituția de învățământ.

În calitate de observator în Consiliul de administraţie al Liceului de Muzica și Arte Plastice Alba Iulia și alăturându-mă semnatarilor acestei contestații, considerăm că trebuie să vă informăm că atmosfera din instituția noastră are mult de suferit din cauza comportamentului cel puţin nepotrivit al colegului nostru, profesor Mârza Traian, întrucât temperamentul său vulcanic a dus la insulte și conflicte serioase cu colegii de catedră, soluționate sau în curs de soluţionare prin instanțe judecătoreşti, acţiuni ce nu sunt compatibile cu obiectul activității noastre. Din păcate aceste evenimente afectează tot colectivul de cadre didactice de la toate cele, 4 secţii (cultură generală, muzică, arte plastice și arhitectură) atitudinea și acţiunile dânsului aducând prejudicii de imagine liceului nostru (toate informaţiile sunt verificabile).

Comportamentul conflictual al domnului profesor, tonul ridicat, permanent arțăgos și impulsiv, face să nu fie persoana potrivită pentru a face parte din Consiliul de administraţie; nu reuşeşte dar nici nu face eforturi să se alinieze și lucreze în echipă; este mereu petiţionar și deloc tolerant. Ne dorim ca şedinţele Consiliului de administraţie să se desfășoare într-o atmosferă normală, serioasă și aplicată iar acest lucru nu se poate întâmpla cu participarea reprezentantului desemnat de instituția dumneavoastră, a cărei prezență acolo o contestăm, până când domnul profesor Mârza Traian nu va găsi o soluţie de a-și controla temperamentul și a-și reconsidera atitudinea față de colegi iar comportamentul și relaţiile intercolegiale vor deveni măcar suportabile dacă nu normale.

De aceea, noi toți cei a căror semnatură însoțește aceste rânduri, vă rugăm respectuos să reconsideraţi decizia dumneavoastră și să luaţi în discuţie în viitoarea şedinţă a Consiliului Local situația noastră. Sperăm că veți găsi o soluţie care să detensioneze atmosfera în şedinţele Consiliului nostru de administraţie și veți desemna o altă persoană responsabilă, neutră, calmă și calculată care să vă reprezinte cu onoare instituția dar și interesele liceului nostru”, se precizează în solicitarea transmisă de profesori către CL Alba Iulia.

De cealaltă parte, prof. Traian Mârza a atașat la solicitarea pusă în dezbaterea consilierilor locali, adresa în care IȘJ Alba îi dă dreptate constatând printre altele că ”Deși sunt doi titulari (Urdea Gheorghe Rusalim și Mârza Ioan Traian) care au decizia de titularizare în Liceul de Arte Alba Iulia pentru specialitatea pictură, orele respective nu au fost repartizate în conformitate cu prevederile art.26 și art.27 (alin1-3) din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2012-2013”.

În urma analizării documentelor prezentate de conducerea unității școlare Inspectoratul Școlar Județean Alba a solicitat refacerea încadrării titularilor cu respectarea specialității postului înscrisă în decizia de titularizare și a specializărilor titularilor, înscrise în actele de studii.

*Scandal cu iz politic și acuzații din ambele părți

Deși aparent conflictul s-a produs pe fondul unor neînțelegeri la împărțirea orelor și formarea catedrelor, nu putem ignora câteva aspecte care ne duc la concluzia că scandalul are un iz politic, deși, la nivel declarativ, ”așa ceva nu se întâmplă în școli”.

Prezent la ședința CL Alba Iulia, prof. Mârza a declarat: ”Este regretabil că la poziția 8 pe listă (n.r. lista profesorilor care au semnat solicitarea), este prezent domnul profesor Stelian Feraru care este aici în sală. Este regretabil că domnia sa introduce în școală politica de maidan. (…) Înainte de a fi ales (n.r. în consiliul de administrație) mi-a spus următorul lucru: «Tu și cu toți PDL-iștii sunteți niște hoți și mafioți. Dacă vei fi ales în consiliul de administrație eu mă retrag de acolo!». Pot să susțin ce am spus cu mâna pe biblie și în fața instanței! Îmi asum ceea ce am spus!”.

De cealaltă parte, directorul adjunct al liceului, prof. Stelian Feraru, prezent la ședința CL Alba Iulia ”la invitația Comisiei de Cultură” (fapt infirmat însă de consilierul PDL Viorel Domuța care a precizat că el nu a făcut o astfel de invitație), a explicat: ”Speța despre care este vorba este o sesizare a sindicatului iar funcția nu îmi permite să mă pronunț. Vreau să fac precizarea că tot ce a declarat domnul Mârza de la început și până la final este o crasă dezinformare a consiliului local și pentru asta pot să aduc dovezi și probe. Una dintre acestea este procesul verbal al ultimei ședințe de consiliu profesoral care s-a desfășurat săptămâna trecută, în care majoritatea consiliului profesoral formată din 58 de cadre didactice au discutat în contradictoriu cu domnul profesor Mârza pe baza acestei sesizări. Într-adevăr, eu am semnat la punctul 8 acea sesizare a sindicatului și am și motivul pentru care am semnat: toate proiectele liceului derulate împreună cu CL Alba Iulia nu au fost susținute îndeajuns de domnul Mârza Traian”.

De asemenea, consilierul local Gabriel Pleșa (PNL) a încercat să-l convingă pe prof. Mârza să renunțe la locul său în consiliul de administrație al liceului spunând: ”Dacă atâția profesori au semnat sesizarea cred că vă dați seama că nu sunteți dorit. Veți avea probleme în continuare, eu cred că nu-i cazul să vă cramponați!”.

Nu în ultimul rând, fraza de încheiere din solicitarea profesorilor spune: ”Dacă consideraţi că ne acceptaţi o propunere, v-am ruga să vă gândiţi la persoana domnului Buglea Rareș”.

În finalul discuțiilor socoteala politică (dacă aceasta a existat), a fost stricată de viceprimarul Paul Voicu. Acesta a propus să cedeze locul său în consiliile de administrație de la 5 grădinițe, în schimbul locului din consiliul de administrație de la Liceul de Muzică, schimb cu care prof. Mârza s-a declarat de acord.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea