Scădere de 1,1% a productivității muncii în industrie, în prima jumătatea a anului 2022. Datele INS
Scădere de 1,1% a productivității muncii în industrie, în prima jumătatea a anului 2022. Datele INS
În prima jumătate a acestui an, productivitatea muncii în industrie s-a redus cu 1,1%, față de perioada similară a anului 2021, arată datele Institutului Național de Statistică.
Scăderea a fost determinată de diminuările înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,6%), industria extractivă (-0,8%) şi industria prelucrătoare (-0,2%).
Pe marile grupe industriale, productivitatea muncii a scăzut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,7%), industria bunurilor intermediare (-6,1%), industria energetică (-1,6%) şi a crescut în industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi industria bunurilor de capital (+2,8%).
În iunie 2022, comparativ cu luna precedentă, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,6% ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,3%), industria prelucrătoare (-4,7%) şi industria extractivă (-0,5%).
Pe marile grupe industriale productivitatea muncii s-a redus la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-14,5%), industria bunurilor de uz curent (-6,8%), industria energetică (-5,3%), industria bunurilor intermediare (-5%) şi industria bunurilor de capital (-0,9%)
Raportat la aceeaşi lună din 2021, în iunie 2022 productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 2,1%. Pe sectoare de activitate s-au înregistrat scăderi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,6%), industria extractivă (-2%) şi industria prelucrătoare (-1,2%).
Productivitatea muncii pe marile grupe industriale a scăzut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,8%), industria bunurilor intermediare (-7,8%), industria energetică (-2,9%) şi a crescut în industria bunurilor de capital (+4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]