Rămâi conectat

Actualitate

Scădere de 1,1% a productivității muncii în industrie, în prima jumătatea a anului 2022. Datele INS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scădere de 1,1% a productivității muncii în industrie, în prima jumătatea a anului 2022. Datele INS

În prima jumătate a acestui an, productivitatea muncii în industrie s-a redus cu 1,1%, față de perioada similară a anului 2021, arată datele Institutului Național de Statistică.

Scăderea a fost determinată de diminuările înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,6%), industria extractivă (-0,8%) şi industria prelucrătoare (-0,2%).

Pe marile grupe industriale, productivitatea muncii a scăzut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,7%), industria bunurilor intermediare (-6,1%), industria energetică (-1,6%) şi a crescut în industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi industria bunurilor de capital (+2,8%).

În iunie 2022, comparativ cu luna precedentă, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,6% ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,3%), industria prelucrătoare (-4,7%) şi industria extractivă (-0,5%).

Pe marile grupe industriale productivitatea muncii s-a redus la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-14,5%), industria bunurilor de uz curent (-6,8%), industria energetică (-5,3%), industria bunurilor intermediare (-5%) şi industria bunurilor de capital (-0,9%)

Raportat la aceeaşi lună din 2021, în iunie 2022 productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 2,1%. Pe sectoare de activitate s-au înregistrat scăderi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,6%), industria extractivă (-2%) şi industria prelucrătoare (-1,2%).

Productivitatea muncii pe marile grupe industriale a scăzut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,8%), industria bunurilor intermediare (-7,8%), industria energetică (-2,9%) şi a crescut în industria bunurilor de capital (+4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%).


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bonuri de masă 2023: Cât timp sunt valabile tichetele de masă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bonuri de masă 2023: Cât timp sunt valabile tichetele de masă?

Puțini angajați știu că tichetele de masă pot „expira”. Potrivit legii, acestea au o perioadă de valabilitate. În cazul în care beneficiarul nu se folosește în acest termen, banii se pierd.

Conform Legii 165/2018 biletele de valoare sunt emise numai pe suport electronic. Aici se încadrează și tichetele de masă, printre altele, care în prezent se emit numai pe suport electronic, pe card.

Citește și: Bonuri de masă 2023: Sunt angajatorii obligați să le acorde și să decidă cine le primește și cine nu? Ce prevede legea

Valabilitatea tichetelor de masă

Pentru ca tichetele de masă să fie valabile este nevoie ca acestea să fie înscrise pe suportul electronic și să prezinte câteva mențiuni. Mai exact, acestea sunt numele și adresa emitentului și perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă.

De asemenea, mai trebuie înscrisă și interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice. Nu în ultimul rând pentru ca tichetele să fie valabile trebuie menționate numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că tichetele de masă nu se pot utiliza decât pe teritoriul României. Acesta este cazul tuturor biletelor de valoare. În plus, acestea se pot folosi numai în perioada de valabilitate și doar pentru cumpărarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost eliberate.

Utilizarea tichetelor

Salariații trebuie să știe că valabilitatea tichetelor de masă este limitată. Mai exact, aceștia nu le pot folosi decât pe parcursul anului calendaristic în care au fost emise. Totuși, există o excepție. Tichetele de masă care au fost emise în perioada 1 noiembrie și 31 decembrie au o perioadă de valabilitate extinsă, până pe data de 31 decembrie a anului viitor.

Dacă acestea nu se vor folosi în perioada menționată vor expira. În acest fel beneficiarii pierd sumele, care se vor anula. Un lucru la care mai trebuie să fie atenți angajații este și valabilitatea cardului, a suportului electronic. Exact ca în cazul unor carduri bancare și acestea au o limită de valabilitate. În cazul în care se trece de aceasta, banii nu mai pot fi folosiți.

Informații la îndemână

Pentru a venit în sprijinul angajaților, firmele care emit tichetele de masă trimit e-mail-uri cu informațiile necesare. De cele mai multe ori este evidențiat faptul că după ce sumele expiră, acestea nu mai pot fi folosite.

De la data de 1 august a acestui an valoarea tichetelor de masă a fost majorată. Concret, aceasta a crescut la 35 de lei, comparativ cu suma de 30 de lei, cât era anterior. De la data de 1 ianuarie a anului viitor valoarea nominală a unui tichet nu va mai putea să fie mai mare de 40 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare