Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Sărbătoarea mierii la Blaj

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cel mai mare târg apicol din România are loc în zilele de 22-23 martie 2012

Deşi relativ tânără (5 ani) această sărbătoare a luat o amploare pe care nu o bănuia nici cel mai optimist dintre organizatori. Şi totuşi ţinând cont de seriozitatea şi probitatea principalului artizan, domnul prof. Victor Mateş, directorul general al „Apidava” Blaj, toţi cei care-l cunosc au fost convinşi că această iniţiativă va avea o reuşită deplină. Pentru ca blăjenii şi vizitatorii străini (vor fi 6-7000) să cunoască mai bine importanţa acestui eveniment cu toată desfăşurarea lui, am stat de vorbă cu principalul organizator, domnul prof. Victor Mateş, directorul „Apidava” Blaj, într-un cadru relaxant. Şi iată ce am reţinut din relatările dânsului: aş începe cu organizatorii din anul acesta, care sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria Blaj, „Apidava” SRL – sponsor, Asociaţia Mierea Românească. De remarcat numărul mare de expozanţi prezenţi cu o serie de materiale necesare apicultorilor, precum şi o varietate mare de produse apicole (miere, propolis, lăptişor de matcă, ceară de albine etc.), toate prezentate în peste 150 de standuri. Vreau să evidenţiez că în zona Blajului sunt 170 de membrii, toţi făcând parte din „Apis Târnava”. Aceştia au beneficiat de finanţări prin Programul Naţional Apicol care s-au depus la Bruxelles de unde au primit bani în urma proiectelor depuse pe asociaţii. Pentru toate demersurile membrii asociaţiei primesc ajutor de la doamna Cristina Surlea, angajată la APIA Bucureşti. Tot în cadrul acestei sărbători mai sunt şi o serie de participări colaterale tot cu exponate înregistrate la „produse tradiţionale”.
Odată cu târgul se mai desfăşoară o serie de expuneri în sala mare a Centrului cultural „Iacob Mureşianu” de către oameni implicaţi în domeniul apicol şi de către specialişti în diferite ramuri. Şi la noi au început să ia naştere „cooperative” luând exemplul Italiei şi Spaniei, aceştia din urmă fiind cei mai mari producători de polen din Europa, cei mai importanţi (5 la număr) fiind invitaţi la această sărbătoare. Vor mai fi o serie de întâlniri cu procesatori, ambalatori şi exportatori de miere din România. Întâlnirea dintre exportatori şi câţiva noi clienţi din Europa (Polonia, Anglia), acesta din urmă expediază direct produsul fără să mai ajungă în Anglia. Va fi un simpozion de „apiterapie” cu reprezentanţi din Cluj, Arad, Bucureşti şi o doamnă din Olanda, dar şi apreciatul medic dr. Mircea Frenţiu din Blaj împreună cu cursantele de la „Alexandru Davila” de pe lângă Spitalul municipal Blaj. Cei interesaţi de probleme de tratament prin produse apicole (propolis, venin, lăptişor de matcă) pot conversa cu specialiştii sau pot profita de indicaţiile pertinente ale acestora. Vor fi mulţi reprezentanţi din alte ţări. Pe tot parcursul acestor două zile vor fi o serie de manifestări culturale, atât muzică populară cât şi muzică uşoară (cu vedeta Alexandra Ungureanu). Un program special dedicat copiilor, în a doua zi a sărbătorii.
Rică ROMAN, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea