Rămâi conectat

Curier Județean

Sărbătoare populară străveche la Cărări – urcatul oilor la munte

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori si Asociaţia Crescătorilor de Ovine din judeţul Alba organizează la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă şi duminică, 4 şi 5 iunie, la Cărări, în comuna Săsciori, o nouă ediţie a sărbătorii populare dedicată urcării oilor la munte. Aici oierii din zonă serbează în fiecare an plecarea turmelor către păşunile de la munte, la Cărări fiind totodată şi un loc de întâlnire pentru iubitorii tradiţiilor autentice şi ai muntelui. „Oamenii din Loman, Tonea, Pleşi, Şugag, Mărtinie sau Strungari au pomenit acest loc, din bătrâni, la Cărări. Este o încrucişare de drumuri unde se întâlneau din străbuni, cu ocazia urcatului oilor la munte. CJ Alba, alături de administraţia locală şi de Asociaţia crescătorilor de oi s-au implicat activ în salvarea şi punerea în valoare a acestei tradiţii deosebite, la Cărări fiind una dintre puţinele zone din ţară unde se mai păstrează sărbătoarea autentică a urcatului oilor la munte”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba. Vizitatorii vor putea gusta din bucatele tradiţionale dar şi din cultura tradiţională a zonei, fiind pregătite spectacole de cântece şi dansuri populare, concursuri cu premii şi prezentări ale obiceiurilor vechi transmise din tată în fiu. Sărbătoarea este inedită şi pentru că reuneşte toate generaţiile de oieri: bunici, copii, nepoţi care, prin strădania şi dragostea lor duc mai departe meşteşugul oieritului. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea