Sărbătoare autentică dedicată Zilei universale a iei, la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Ziua universală a iei a fost sărbătorită cu mult drag și voie bună joi, 23 iunie 2016, la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în cadrul evenimentului ”Ia românească pe șevalet”, organizat în colaborare cu Asociația ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș.

ziua iei010Zeci de persoane, între care viceprimarul municipiului Alba Iulia – Gabriel Pleșa și directorul Direcției Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia – Crina Dumitrescu, au fost alături de noi pentru a participa la o sărbătoare autentică, cu oameni care fac eforturi susținute pentru păstrarea tradițiilor și care poartă cu mândrie ia națională.

ELIT

Maria Juncan și Mariana Mereu, de la Grupul Vatra din Geoagiu de Sus, au vorbit despre felul în care comunitatea locală încearcă să păstreze vie tradiția și au dezvăluit că vor să pună bazele ”Școlii bunicii”, un loc unde tinerii să poată învăța de la bătrâni obiceiuri și meșteșuguri tradiționale, cum ar fi de exemplu confecționarea iilor și a cămășilor populare de la cultivarea cânepei până la coaserea și decorarea acestora. Acestea au venit și cu o mică expoziție de ii vechi de peste o sută de ani, pe care le păstrează cu sfințenie.

Adriana Gruiță, de la Asociația Eu Sunt, a vorbit despre modul în care ia poate fi adaptată la timpurile moderne, astfel încât aceasta să poată deveni o piesă vestimentară de bază și pentru orășence, dar și despre felul în care coaserea iilor poate deveni o formă de terapie prin artă.

Mihail David - 2020

Monica Chindriș și Dori Susan din partea Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș au prezentat asociația, proiectele în care aceasta a fost implicată și, nu în ultimul rând, pe doamnele – membre ale asociației – care au pictat pe toată durata evenimentului.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de un program artistic, care a inclus: o poezie dedicată iei, creație proprie, recitată de Gabriela Hale, cântece populare interpretate de Maria Juncan și Diana Rusu din Grupul Vatra, de Ioana Damian din Petrești, precum și cântece și dansuri populare avându-i ca protagoniști pe Alina Maer și Ansamblul ”Mărginenii de pe Valea Frumoasei”. La final, interpreta Dina Vărărean a reușit să îi facă pe cei prezenți să se prindă în horă și chiar să își ”încerce forțele” la o învârtită, toți participanții recunoscând că a fost o sărbătoare care le-a adus multă bucurie.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

FOTO/ TEXT: Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

axinte 24 iunie 2016 at 21:23

…va inteleg chestia cu universalitatea iei, …dar aduceti in discutie ceva si despre cioareci, …altfel ramine doar ie, nu are nimic emblematic,… iaba sta agatata pe umeri,…

1 25 iunie 2016 at 12:59

„Doamna” viceprimar cam petrece mult timp in ultima perioada la aceasta Academie a Doamnelor. Sa nu-mi spuneti ca este pe „invers” !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...