Rămâi conectat

Actualitate

Săptămâna de lucru de patru zile începe să prindă avans: Patronatele se opun weekend-ului prelungit pentru angajați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Săptămâna de lucru de patru zile începe să prindă avans: Patronatele se opun weekend-ului prelungit pentru angajați

În Germania au început „testele” pentru săptămâna de lucru de patru zile, măsură care nu este agreată de toată lumea. De asemenea, și în România s-a discutat referitor la un weekend de trei zile.

În căutarea unui echilibru între nevoia de mână de lucru și competitivitate, Germania se gândește să introducă și ea săptămâna de lucru de patru zile, o idee care a fost deja studiată în alte țări europene și testată de unele companii, transmite AFP. Subiectul apare însă pe agenda primei economii europene tocmai într-un moment în care se prefigurează spectrul unei recesiuni, ceea ce face patronatul nervos.

Firma de consultanţă în management Intraprenoer va pilota primul mare test vizând săptămâna de lucru de patru zile în Germania, împreună cu organizaţia 4 Day Week Global, care a realizat deja studii similare în alte ţări dezvoltate, în special în Marea Britanie. Începând din 2024, până la 50 de companii de diferite mărimi şi sectoare ar urma să testeze, timp de şase luni, o reducere a programului de lucru la acelaşi salariu, obiectivul fiind evitarea unei scăderi a productivităţii. Intraprenoer, care a introdus vinerea liberă pentru angajaţii săi încă din 2016, spune că în prezent există 33 de companii care sunt interesate să participe la acest experiment. Însă există deja mai multe companii din prima economie europeană care au făcut deja acest pas.

Subiectul apare însă pe agenda primei economii europene tocmai într-un moment în care se prefigurează spectrul unei recesiuni, ceea ce face patronatul neliniștit. Alţii văd însă în această criză ocazia unor transformări radicale.

Pentru Maximilian Hermann, weekendul începe vinerea când îşi pune casca pentru a face un tur cu motocicleta prin Alpii bavarezi. La fel ca şi colegii săi, acest manager de proiect în vârstă de 29 de ani a făcut trecerea la săptămâna de lucru de patru zile la începutul anului. Angajatorul său, firma KlimaShop, care se ocupă cu instalarea de pompe de căldura şi sisteme de aer condiţionat la Augsburg, sudul Germaniei, este una din companiile care la începutul anului a decis să treacă la săptămâna de lucru de patru zile şi un total de 38 de ore lucrate, în loc de 40 de ore împărţite de-a lungul a cinci zile. Altfel spus, fiecare din cei 30 de angajaţi ai firmei KlimaShop lucrează în fiecare zi cu o oră şi jumătate mai mult dar au o zi liberă suplimentară în fiecare săptămână, cu acelaşi salariu.

În cursul negocierilor salariale anuale pentru lucrătorii din industria siderurgică, care vor începe la mijlocul lunii noiembrie, puternicul sindicat IG Metall intenţionează să solicite introducerea săptămânii de lucru de patru zile, via o reducere a programului de lucru săptămânal, de la 35 până la 32 de ore, la acelaşi salariu.

Firma de consultanţă în management Intraprenoer va pilota primul mare test vizând săptămâna de lucru de patru zile în Germania, împreună cu organizaţia 4 Day Week Global, care a realizat deja studii similare în alte ţări dezvoltate, în special în Marea Britanie.

Începând din 2024, până la 50 de companii de diferite mărimi şi sectoare ar urma să testeze, timp de şase luni, o reducere a programului de lucru la acelaşi salariu, obiectivul fiind evitarea unei scăderi a productivităţii. Intraprenoer, care a introdus vinerea liberă pentru angajaţii săi încă din 2016, spune că în prezent există 33 de companii care sunt interesate să participe la acest experiment.

Însă există deja mai multe companii din prima economie europeană care au făcut deja acest pas. Wolfgang Schmidt, fondatorul unei companii care produce maşini-unelte la Hamburg, spune că a introdus săptămâna de lucru de 38 de ore încă de la finele lui 2022, pentru a permite celor aproximativ 30 de angajaţi ai săi care fac naveta zilnic să „facă economii de combustibil şi bani”.

În oraşul Wedel, din apropiere de Hamburg, administraţia locală a introdus săptămâna de lucru de patru zile pentru a atrage personal „mai competent şi motivat”.

Pe lângă un mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată, precum şi o productivitate crescută, trecerea la săptămâna de lucru de patru zile ar reduce „unul din cele mai ridicate procente de salariaţi care lucrează în regim part-time din Europa”, susţine Sophie Jaenicke, responsabilă pentru programul de lucru în conducerea sindicatului IG Metall.
Potrivit unui studiu realizat de fundaţia Hans-Boeckler, 81% dintre germani susţin trecerea la săptămâna de lucru de patru zile.

În timp ce în Belgia angajaţii au dreptul de a cere introducerea săptămânii de lucru de patru zile, încă de la finele lui 2022, în Germania legea permite angajaţilor şi angajatorilor să cadă singuri de acord cu privire la programul de lucru, care poate ajunge până la maxim 48 de ore pe săptămână.

Însă entuziasmul unora pentru săptămâna de lucru de patru zile este calmat de numeroşi patroni şi economişti, printer care şi Holger Schaefer, care estimează că o reducere a timpului de lucru de ordinul a 20% „ar avea rezultate economice dezastruoase”.

Chiar dacă „limitarea activităţilor neproductive şi condensarea muncii” este încă fezabilă în activităţile de la birou, în sectorul industrial „toate posibilităţile de a creşte productivitatea sau eficacitate au fost deja epuizate”, susţine Holger Schaefer, expert la institutul economic IW de la Koln. Potrivit acestuia, odată cu agravarea penuriei de mână de lucru, care are legătură cu pensionare generaţiei baby-boomers, reducerea programului de lucru ar antrena „în mod inevitabil o diminuare a cantităţii de bunuri şi servicii produse”.

Săptămâna de lucru de patru zile este „un vis nerealist”, spune şi directorul institutului IW, Michael Hüther, potrivit căruia soluţia ar fi majorarea programului de lucru şi nu scurtarea sa.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bonuri de masă 2023: Cât timp sunt valabile tichetele de masă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bonuri de masă 2023: Cât timp sunt valabile tichetele de masă?

Puțini angajați știu că tichetele de masă pot „expira”. Potrivit legii, acestea au o perioadă de valabilitate. În cazul în care beneficiarul nu se folosește în acest termen, banii se pierd.

Conform Legii 165/2018 biletele de valoare sunt emise numai pe suport electronic. Aici se încadrează și tichetele de masă, printre altele, care în prezent se emit numai pe suport electronic, pe card.

Citește și: Bonuri de masă 2023: Sunt angajatorii obligați să le acorde și să decidă cine le primește și cine nu? Ce prevede legea

Valabilitatea tichetelor de masă

Pentru ca tichetele de masă să fie valabile este nevoie ca acestea să fie înscrise pe suportul electronic și să prezinte câteva mențiuni. Mai exact, acestea sunt numele și adresa emitentului și perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă.

De asemenea, mai trebuie înscrisă și interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice. Nu în ultimul rând pentru ca tichetele să fie valabile trebuie menționate numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că tichetele de masă nu se pot utiliza decât pe teritoriul României. Acesta este cazul tuturor biletelor de valoare. În plus, acestea se pot folosi numai în perioada de valabilitate și doar pentru cumpărarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost eliberate.

Utilizarea tichetelor

Salariații trebuie să știe că valabilitatea tichetelor de masă este limitată. Mai exact, aceștia nu le pot folosi decât pe parcursul anului calendaristic în care au fost emise. Totuși, există o excepție. Tichetele de masă care au fost emise în perioada 1 noiembrie și 31 decembrie au o perioadă de valabilitate extinsă, până pe data de 31 decembrie a anului viitor.

Dacă acestea nu se vor folosi în perioada menționată vor expira. În acest fel beneficiarii pierd sumele, care se vor anula. Un lucru la care mai trebuie să fie atenți angajații este și valabilitatea cardului, a suportului electronic. Exact ca în cazul unor carduri bancare și acestea au o limită de valabilitate. În cazul în care se trece de aceasta, banii nu mai pot fi folosiți.

Informații la îndemână

Pentru a venit în sprijinul angajaților, firmele care emit tichetele de masă trimit e-mail-uri cu informațiile necesare. De cele mai multe ori este evidențiat faptul că după ce sumele expiră, acestea nu mai pot fi folosite.

De la data de 1 august a acestui an valoarea tichetelor de masă a fost majorată. Concret, aceasta a crescut la 35 de lei, comparativ cu suma de 30 de lei, cât era anterior. De la data de 1 ianuarie a anului viitor valoarea nominală a unui tichet nu va mai putea să fie mai mare de 40 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare