Ziarul Unirea

16 mai: Ziua Internațională a Luminii

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

16 mai: Ziua Internațională a Luminii

La 19 septembrie 2016, Comitetul executiv al UNESCO a adoptat o rezoluţie pentru susţinerea Zilei internaţionale a luminii, în sesiunea cu numărul 200, care a avut loc la sediul UNESCO din Paris, potrivit www.lightday.org.

Rezoluţia a fost înaintată Comitetului de către statele Ghana, Mexic, Noua Zeelandă şi Federaţia Rusă, iar o decizie favorabilă a fost luată împreună cu încă 15 co-sponsori din: Argentina, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Iran, Liban, Malaezia, Maroc, Nicaragua, Serbia, Nigeria, Paraguay, Qatar, Vietnam şi Uganda. Rezoluţia a fost adoptată la a 39-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO, la 7 noiembrie 2017. Cu această ocazie, încă 12 state s-au mai alăturat cauzei: Columbia, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Finlanda, Coasta de Fildeş, Kenya, Madagascar, Africa de Sud, Sudan, Suedia, Togo şi Zimbabwe.

ELIT

Ziua internaţională a luminii reprezintă o iniţiativă globală ce aduce anual în prim plan aprecierea continuă pentru lumină şi rolul pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltarea durabilă, precum şi în domenii ca medicina, comunicaţiile şi energia. Fiind o temă atât de cuprinzătoare, această zi facilitează implicarea mai multor sectoare ale societăţii în activităţi care demonstrează cum ştiinţa, tehnologia, arta şi cultura pot ajuta la atingerea ţelurilor UNESCO: educaţie, egalitate şi pace, evidenţiază www.unesco.org.

În urma succesului răsunător al Anul Internaţional al Luminii – IYL 2015, o iniţiativă a ONU care a conturat o conştientizare globală a realizărilor în ştiinţa luminii şi a aplicaţiilor sale şi a cuprins 13.168 de activităţi în 147 de ţări, Comitetul Executiv al UNESCO a răspuns pozitiv propunerii de instituire a unei zile internaţionale dedicate acestui domeniu.

Activităţile desfăşurate de-a lungul anului 2015, sub auspiciile UNESCO, au avut o audienţă estimată la peste 100 de milioane de persoane. Acest eveniment global a facilitat crearea de noi legături şi colaborări între factori de decizie, lideri din industrie, oameni de ştiinţă, artişti, companii, ONG-uri şi public. Partenerii IYL 2015 s-au angajat să conlucreze şi să continue astfel de iniţiative dincolo de anul 2015.

În această direcţie, s-au evidenţiat următoarele demersuri: proiectele de promovare a tehnologiilor Photonics21 (Europa), Iniţiativa Photonics a Africii de Sud şi Iniţiativa Naţională Photonics din SUA; promovarea moştenirii ştiinţifice lăsate de matematicianul, fizicianul şi astronomul arab Ibn Al-Haytham (965-1040) prin crearea Societăţii Internaţionale Ibn Al-Haytham LHiSA; expansiunea programului UNESCO de Învăţare Activă în Optică şi Fotonică (ALOP) sau promovarea soluţiilor privind energia solară în problemele legate de sărăcie prin iniţiativa ”Power for All”.

Ziua de 16 mai a fost aleasă pentru a marca prima operaţiune de succes a laserului realizat de fizicianul şi inginerul Theodore Maiman, în 1960. Această descoperire reprezintă exemplul perfect de inovaţie ştiinţifică care a adus beneficii revoluţionare pentru societate în comunicaţii, sănătate şi alte domenii, notează sursa citată anterior.

Principalele obiective ale Zilei internaţionale a luminii sunt: îmbunătăţirea înţelegerii publice asupra modului în care lumina şi tehnologiile bazate pe lumină influenţează vieţile de zi cu zi şi sunt esenţiale pentru dezvoltarea societăţii globale; construirea capacităţii educaţionale la nivel mondial prin activităţi centrate pe ştiinţă pentru tineri, prin adresarea problemelor privind egalitatea de gen şi orientarea spre ţări în curs de dezvoltarea sau emergente; sublinierea şi explicarea legăturii strânse dintre lumină, cultură şi artă, prin consolidarea rolului tehnologiei optice pentru păstrarea patrimoniului cultural; întărirea cooperării internaţionale prin consolidarea poziţiei de resursă centrală de informaţii pentru activităţile coordonate de organizaţiile academice, ONG-uri, agenţii guvernamentale, centre educaţionale, industrie şi alţi parteneri; sublinierea importanţei cercetării de bază în ştiinţa fundamentală a luminii, nevoia de investiţii în tehnologiile bazate pe lumină pentru dezvoltarea noilor aplicaţii şi necesitatea promovării carierelor în ştiinţă şi inginerie la nivel global; promovarea importanţei tehnologiei de iluminat şi a nevoii de acces la infrastructura de energie şi iluminat în dezvoltarea durabilă şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în lumea în curs de dezvoltare; creşterea gradului de conştientizare privind modul în care tehnologia şi designul pot juca un rol important în atingerea unei eficienţe energetice crescute, în particular prin limitarea risipei de energie, şi în reducerea poluării luminoase.

La 16 mai 2018 a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a luminii. Peste 600 de evenimente s-au organizat în 87 de ţări, iar la sediul central al UNESCO au avut loc celebrări spectaculoase. Evenimentul a fost inaugurat de directorul general al UNESCO, Audrey Azouley, care a subliniat rolul important al ştiinţei în dezvoltarea durabilă şi a evidenţiat că UNESCO salută întărirea colaborării cu comunitatea ştiinţifică internaţională în acest domeniu. În cadrul evenimentelor au fost incluse şi două discursuri susţinute de laureaţi ai Premiilor Nobel, un mesaj special transmis de la Staţia Spaţială Internaţională şi o demonstraţie ştiinţifică „live” a organizaţiei Brussels Photonics, care a indicat încă o dată importanţa tehnologiei cu fibră optică. România a marcat prima aniversare printr-un eveniment organizat de Asociaţia Română pentru Iluminat.

sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

În 24 iunie, creştinii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica

În 24 iunie, creştinii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica În fiecare an, la 24 iunie, în lumea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro