Sanitas a strâns peste 50.000 de semnături pentru cea mai radicală formă de protest. În 11 mai GREVĂ GENERALĂ

Federația sindicală Sanitas anunțã cã a strâns peste 50.000 de semnãturi, fiind astfel îndeplinite condițiile legale pentru declanșarea grevei atât în sistemul de sãnãtate, cât și în cel de asistențã socialã.

”Consiliul Național al Federației Sanitas din România, reunit astãzi, 4 mai 2018, în ședințã extraordinarã, a analizat rezultatele dialogului din aceastã sãptãmânã cu reprezentanții Ministerului Sãnãtãții și a mandatat Biroul Operativ sã negocieze cu factorii de decizie soluțiile propuse pentru depãșirea crizei din sistemul de sãnãtate și asistențã socialã. În același timp, au fost analizate listele de semnãturi pentru grevã, strânse de organizațiile județene Sanitas, Consiliul Național constatând cã sunt peste 50.000 de semnãturi, ceea ce înseamnã cã sunt îndeplinite condițiile legale pentru declanșarea grevei în cele douã sectoare de activitate”, precizeazã sindicaliștii. într-un comunicat de presã, transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în consecințã, programul de greve continuã în termenii stabiliți inițial, astfel: 7 mai – grevã de avertisment (în intervalul orar 9:00 – 11:00) și 11 mai – grevã generalã în sistemul de sãnãtate și asistențã socialã.

Sanitas noteazã cã rãmâne deschisã la dialog, ”în condițiile în care partea guvernamentalã oferã – chiar și în al doisprezecelea ceas – soluții consistente și real aplicabile pentru rezolvarea problemelor generate în sãnãtate și asistențã socialã prin aplicarea noii Legi a salarizãrii”.

Vineri, Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas, a declarat pentru AGERPRES cã sindicaliștii din cadrul Federației Sanitas vor intra luni dimineațã în grevã de avertisment, între orele 9:00 și 11:00, timp în care doar o treime dintre angajați își vor continua activitatea.

Reprezentantul sindical a menționat cã timpul de așteptare în spitale va crește pentru pacienții care nu constituie urgențe.

”Vom asigura toate urgențele și nu ne dorim ca pacienții sã fie afectați, însã cei care nu sunt urgențe vor aștepta mai mult”, a susținut Pope.

Prim-vicepreședinte Sanitas a afirmat cã sindicaliștii au mari speranțe ca solicitãrile lor sã fie rezolvate în cadrul unor discuții care ar urma sã aibã loc marți, la Guvern.

”În caz contrar, începând de vineri, 11 mai, vom intra în grevã generalã pe termen nelimitat”, a adãugat liderul sindical.

Principalele revendicãri ale Federației Sanitas vizeazã modificarea Legii salarizãrii, în sensul eliminãrii plafonului de 30% pentru sporuri, creșteri salariale pentru tot personalul din sãnãtate și asistențã socialã și negocierea și semnarea contractelor colective de muncã la nivelul celor douã sectoare de activitate.

Pe de altã parte, vineri dimineațã, membrii Federației ”Solidaritatea Sanitarã” au anunțat cã vor participa la protestele legale programate în urmãtoarea perioadã în sectorul sanitar.

Potrivit unui comunicat al organizației, remis AGERPRES, luni, 7 mai, Federația ”Solidaritatea Sanitarã” va organiza, timp de douã ore, o ”grevã româneascã” de avertisment, concretizatã prin pichetarea spitalelor cu oamenii veniți de acasã, echipați în ținutele de protest, și greva japonezã din partea salariaților aflați la serviciu. Prin aceastã formã de protest reprezentanții sindicali susțin revendicãri așa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunțatã de Federația Sanitas.

Sindicaliștii din sãnãtate au organizat joi, 26 aprilie, un miting în fața Guvernului la care au participat aproximativ 10.000 de persoane.

În data de 2 mai, aceștia s-au întâlnit cu ministrul Sãnãtãții, Sorina Pintea, însã au anunțat cã mențin calendarul protestelor.

”Noi am înaintat propunerile noastre și considerãm în continuare cã fãrã modificarea legii nu merge sã stingem conflictul. Pare cã a înțeles, doamna ministru, dar decizia este la nivel de Guvern, nu poate dumneaei sã modifice singurã legea. Dânsa a fãcut propunerile cãtre premier și așteptãm semnale dacã se poate sau nu se poate”, a precizat Iulian Pope, la finalul discuțiilor cu ministrul Sãnãtãții.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

MARIA 7 mai 2018 at 9:02

GREVA GENERALA PE TIMP NELIMITAT SA SE INVETE MINTE SA NU MAI FACA DISCRIMINARI SALARIALE .

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...