Rămâi conectat

Actualitate

Sanda Lungu – o poveste de viaţă autentică de la Roşia Montană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Povestea Sandei Lungu din Roşia Montană poate fi povestea oricărei femei care la un moment dat, în urma unui divorţ, a rămas singură cu doi copii de crescut. Doar că Sanda Lungu locuieşte la Roşia Montană, cea mai celebră localitate din România la acest moment. Celebră datorită bogăţiilor de aur din subsol dar şi prin prisma sărăciei oamenilor despre care presa obişnuieşte să spună că „trăiesc pe un bulgăre de aur”.
Sanda Lungu a devenit oarecum vedetă după ce a apărut într-un clip publicitar care face reclamă proiectului Roşia Montană, proiect care promite locuri de muncă localnicilor şi o viaţă mai bună pentru copiii lor. Mulţi cred că femeia este doar o actriţă iar căsuţa sărăcăcioasă cu pereţii scorojiţi din fundal, doar un decor. Curioşi să aflăm dacă lucrurile stau aşa, i-am făcut Sandei Lungu o vizită neaşteptată. Am găsit-o pregătind mâncare pentru Elisa, de 18 ani, şi pentru Robert, în vârstă de 13 ani, cei doi copii ai săi cu care se mândreşte şi cărora doreşte din tot sufletul să le ofere un viitor mai bun. Copiii, foarte buni la învăţătură, aşa cum se mândreşte mama lor, fac în fiecare zi naveta la Liceul din Câmpeni. „Fata, Elisa, e foarte bună la învăţătură. E într-a XII-a şi mi-a spus de curând că vrea să dea la Medicină. Din păcate nu ne permitem pentru că veniturile noastre nu depăşesc 900 de lei pe lună, cu tot cu pensia alimentară pe care o primesc de la fostul soţ. Am rugat-o pe Elisa să se gândească să meargă la o şcoală mai ieftină şi pe urmă mai vedem pe parcurs. Poate între timp cei de la Gold vor da drumul la mină şi voi reuşi să-mi găsesc şi eu un loc de muncă mai bine plătit”, a mărturisit cu tristeţe în glas Sanda Lungu.
Femeia locuieşte împreună cu cei doi copii în casa parohială a Bisericii Romano-Catolice din Roşia Montană, prin bunăvoinţa preotului paroh de acolo, şi este angajată tot la biserică de unde câştigă 700 de lei pe lună pentru muncile de îngrijitor pe care le face. „Iubesc această biserică. Până de curând am muncit fără bani pentru biserică, dar după moartea mamei mele cei de la Arhiepiscopie mi-au făcut carte de muncă, ştiind ce greu mă descurc cu banii. Tot venitul nostru se duce pe şcoala copiilor şi pe mâncare. Încercăm să ne descurcăm cum putem. De exemplu, de Crăciunul acesta nu tăiem porc, merg eu până la Câmpeni să cumpăr nişte carne. Pom o să împodobim dar bomboanele de pom le fac eu în casă, după o reţetă moştenită de la mama şi bunica mea. Crăciunul ăsta o să fie un pic mai sărăcuţ, însă atât timp cât suntem sănătoşi ne mulţumim cu ce avem şi sperăm la vremuri mai bune”, spune Sanda Lungu.
Femeia nu regretă că a făcut reclamă proiectului Roşia Montană şi şi-a pus sufletul pe tavă în acel clip, deşi unii o condamnă. „Mă opresc femei pe stradă şi mă pupă şi mă felicită că am avut curaj să-mi spun povestea. Alţii mă hărţuiesc la telefon şi mă condamnă că am făcut acest lucru. Eu însă sunt cu sufletul împăcat, ştiu că am făcut asta pentru un viitor mai bun pentru mine şi copiii mei, nu pentru bani sau alte foloase de la Gold cum cred unii. Cel mai greu este cu vecinii care sunt contra proiectului şi cu care am copilărit. Simt unele priviri mai altfel din partea lor dar evit să discutăm despre proiect. Am copilărit împreună, am plâns şi am râs împreună, nu vreau să ne certăm de la proiect”, povesteşte Sanda Lungu.

Andreea POP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930

Unirea Ziarul

Publicat

în

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930 Descoperirea recentă despre grupele de sânge a adus la lumină un aspect fascinant al personalității umane. Aceste grupe nu numai că oferă informații despre compatibilitatea medicală, ci și despre abilitățile și comportamentele individuale. Un studiu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea