Rămâi conectat

Actualitate

Sanda Lungu – o poveste de viaţă autentică de la Roşia Montană

Publicat

în

    Povestea Sandei Lungu din Roşia Montană poate fi povestea oricărei femei care la un moment dat, în urma unui divorţ, a rămas singură cu doi copii de crescut. Doar că Sanda Lungu locuieşte la Roşia Montană, cea mai celebră localitate din România la acest moment. Celebră datorită bogăţiilor de aur din subsol dar şi prin prisma sărăciei oamenilor despre care presa obişnuieşte să spună că „trăiesc pe un bulgăre de aur”.
Sanda Lungu a devenit oarecum vedetă după ce a apărut într-un clip publicitar care face reclamă proiectului Roşia Montană, proiect care promite locuri de muncă localnicilor şi o viaţă mai bună pentru copiii lor. Mulţi cred că femeia este doar o actriţă iar căsuţa sărăcăcioasă cu pereţii scorojiţi din fundal, doar un decor. Curioşi să aflăm dacă lucrurile stau aşa, i-am făcut Sandei Lungu o vizită neaşteptată. Am găsit-o pregătind mâncare pentru Elisa, de 18 ani, şi pentru Robert, în vârstă de 13 ani, cei doi copii ai săi cu care se mândreşte şi cărora doreşte din tot sufletul să le ofere un viitor mai bun. Copiii, foarte buni la învăţătură, aşa cum se mândreşte mama lor, fac în fiecare zi naveta la Liceul din Câmpeni. „Fata, Elisa, e foarte bună la învăţătură. E într-a XII-a şi mi-a spus de curând că vrea să dea la Medicină. Din păcate nu ne permitem pentru că veniturile noastre nu depăşesc 900 de lei pe lună, cu tot cu pensia alimentară pe care o primesc de la fostul soţ. Am rugat-o pe Elisa să se gândească să meargă la o şcoală mai ieftină şi pe urmă mai vedem pe parcurs. Poate între timp cei de la Gold vor da drumul la mină şi voi reuşi să-mi găsesc şi eu un loc de muncă mai bine plătit”, a mărturisit cu tristeţe în glas Sanda Lungu.
Femeia locuieşte împreună cu cei doi copii în casa parohială a Bisericii Romano-Catolice din Roşia Montană, prin bunăvoinţa preotului paroh de acolo, şi este angajată tot la biserică de unde câştigă 700 de lei pe lună pentru muncile de îngrijitor pe care le face. „Iubesc această biserică. Până de curând am muncit fără bani pentru biserică, dar după moartea mamei mele cei de la Arhiepiscopie mi-au făcut carte de muncă, ştiind ce greu mă descurc cu banii. Tot venitul nostru se duce pe şcoala copiilor şi pe mâncare. Încercăm să ne descurcăm cum putem. De exemplu, de Crăciunul acesta nu tăiem porc, merg eu până la Câmpeni să cumpăr nişte carne. Pom o să împodobim dar bomboanele de pom le fac eu în casă, după o reţetă moştenită de la mama şi bunica mea. Crăciunul ăsta o să fie un pic mai sărăcuţ, însă atât timp cât suntem sănătoşi ne mulţumim cu ce avem şi sperăm la vremuri mai bune”, spune Sanda Lungu.
Femeia nu regretă că a făcut reclamă proiectului Roşia Montană şi şi-a pus sufletul pe tavă în acel clip, deşi unii o condamnă. „Mă opresc femei pe stradă şi mă pupă şi mă felicită că am avut curaj să-mi spun povestea. Alţii mă hărţuiesc la telefon şi mă condamnă că am făcut acest lucru. Eu însă sunt cu sufletul împăcat, ştiu că am făcut asta pentru un viitor mai bun pentru mine şi copiii mei, nu pentru bani sau alte foloase de la Gold cum cred unii. Cel mai greu este cu vecinii care sunt contra proiectului şi cu care am copilărit. Simt unele priviri mai altfel din partea lor dar evit să discutăm despre proiect. Am copilărit împreună, am plâns şi am râs împreună, nu vreau să ne certăm de la proiect”, povesteşte Sanda Lungu.

Andreea POP


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

în

Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Legea care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale a fost publicată în Monitorul Oficial al României. De acum înainte se poate ajunge la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani de zile pentru omorârea unui animal.

Dacă până acum limitele amenzii erau între 1.000 – 3.000 lei, de acum înainte, o persoană poate primi o amendă contravențională cuprinsă între 3.000-12.000 lei dacă nu oferă animalului său un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit documentului adoptat, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”.

De asemenea, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.

Deputaţii au mai stabilit că „va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia”.

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

„Nu constituie infracţiune: a) fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai prevede proiectul.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi reguli pentru persoanele care cazează turiști în apartamente sau case. Modificările aduse de către ANAF

Publicat

în

Noi reguli pentru persoanele care cazează turiști în apartamente sau case. Modificările aduse de către ANAF

Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală a fost reactualizat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ghidul fiscal actualizat al contribuabililor persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală este disponibil pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

Elit - Gustul Desăvârșit

Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități sunt obligate să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai.

Există și un call center unde contribuabilii pot obține informații detaliate, la numărul de telefon 031.403.91.60.

Totodată, pe canalul de Youtube ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitatea de completare a declarației unice pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sorin Oprescu a fost localizat în Grecia: A fost REȚINUT de autoritățile elene

Publicat

în

Sorin Oprescu a fost localizat în Grecia: A fost REȚINUT de autoritățile elene

Sorin Oprescu, fostul primar general al municipiului București a fost localizat de Interpol în Atena, capitala Greciei. Chiar în aceste momente, Poliția Română verifică dacă într-adevăr, acesta ar fi fugit acolo.

Menționăm faptul că săptămâna trecută s-a aflat că Sorin Oprescu ar fi plecat din țară cu două săptămâni înainte de a-și primi condamnarea, prin vama Giurgiu. Ulterior, el a fost dat în urmărire internațională.

În urmă cu doar câteva momente, surse susțin că acesta ar fi fost deja capturat, aflându-se în custodia autorităților dintr-o țară europeană. Se pare că Oprescu a fost capturat de o echipă Enfast (European Network of Fugitive Active Search Teams).

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe de altă parte, până acum IGPR nu a confirmat informația.

Problemele pentru Sorin Oprescu au început de săptămâna trecută. Atunci, fostul edil a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Sursa: capital.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare