Rămâi conectat

Curier Județean

SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia: Publicul se poate reîntâlni cu romanii, dacii și gladiatorii din Garda Apulum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă 12 iunie 2021, începând cu ora 19.00, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează cea de a XI-a ediție a Nopții Muzeelor.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Anul acesta Noaptea Muzeelor revine după o pauză de un an, cauzată de pandemia declanșată de COVID – 19.

Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Pentru ediția din acest an, între orele 19.00 – 24.00, vizitatorii se vor bucura de accesul gratuit în expoziția de bază a muzeului (Clădirea Babilon), Sala Unirii și Museikon. De asemenea, după o pauză de peste un an, publicul larg se poate reîntâlni cu romanii, dacii și gladiatorii din Garda Apulum.

Alcătuită din trei trupe, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, Garda Apulum reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte de reconstituire istorică antică din România. Proiectul a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina s-a întors ”acasă”, în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis. Un an mai târziu, războinicii daci din Apoulon, grupați sub denumirea de Lupii Apoulonului, s-au alăturat și ei soldaților romani și gladiatorilor.

Astăzi, Garda Apulum, care numără peste 80 de voluntari, majoritatea albaiulieni, a devenit un cunoscut brand al orașului Alba Iulia și al județului Alba. Dezvoltarea și succesul proiectului s-a datorat în primul rând modului inedit în care fabuloasa istorie antică locală a fost prezentată publicului larg.
Evenimentul, care este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, se va desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea