Rămâi conectat

Actualitate

Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european

Salinate de Turda, un produs tradițional românesc din carne de porc, a fost înregistrat în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) al Uniunii Europene. Astfel, Salinate de Turda se alătură celorlalte 12 produse românești care beneficiază de această recunoaștere, printre care Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și Scrumbie afumată de Dunăre.

Salinate de Turda sunt preparate din carne de porc, care este sărată umedă cu saramură naturală, condimentată și afumată cu lemn de esență tare. Produsul se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă, și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.

Aria geografică delimitată pentru producția de Salinate de Turda este Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni și Ploscoș, din județul Cluj.

Inregistrarea Salinate de Turda ca IGP este o recunoaștere a calității și autenticității acestui produs tradițional românesc. Aceasta va contribui la promovarea produsului pe piețele europene și la protejarea acestuia de imitații.

Salinate de Turda se caracterizează prin următoarele caracteristici:

  • Aspect exterior: culoare roşu închis la exterior, aspect uniform şi culoare predominant roşu-închis, în cazul pulpei şi mai neuniform şi de culoare predominant roşu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat (bucăţi mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roşu închis, uniformă fără grăsime în compoziţie; suprafaţă nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine;
  • În secţiunea transversală: culoare cu nuanţe de la roşu-închis la roşu-deschis, cu consistenţă fermă, uşor elastică, care la tăiere îşi păstrează integritatea;
  • Gust şi miros – sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esenţă tare.

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA SALINATELOR DE TURDA (APST), din județul Cluj.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

17-18 iulie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

17-18 iulie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 17 iulie 2024, o atenționare cod galben de inundații pe mai multe râuri din Alba și alte județe din țară.  Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea