// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Salarizarea bugetarilor în anul 2018: Răspunsurile Ministerului Muncii la cele mai dese întrebări privind creșterile salariale

Ministerul Muncii a făcut public la finalul anului trecut o serie de clarificări referitoare la aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, agreate cu reprezentanţii Curţii de Conturi, după ce a constatat că legea a fost aplicată greşit la mai multe instituţii publice.

“Am luat decizia de a răspunde celor mai frecvente întrebări, după ce am constatat deficienţe în aplicarea Legii 153/2017 la mai multe instituţii. În plus, toate aceste intrerpretări au fost agreate de Curtea de Conturi, astfel încât, dacă se aplică legea aşa cum este recomandat aici, nu vor fi probleme în cazul unor controale pe salarizare”, a spus Ministrul Muncii pe pagina sa oficială de socializare.

Cum se vor acorda în 2018 creşterile salariale în cazul personalului încadrat pe funcţiile de medic şi asistent medical din spitale?

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele medicale beneficiază de majorarea cu 25% a salariilor faţă de luna decembrie 2017. Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază, stabilit potrivit legii salarizării personalului plătit din fonduri publice (153 din 2017) pentru anul 2022.

Cum se stabilesc salariile personalului din cadrul administraţiei publice locale începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Pentru personalul din cadrul administraţiei publice locale, ale căror salarii se stabilesc în baza nomenclatorului, acestea vor fi determinate începând cu 1 ianuarie 2018 în funcţie de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1.900 lei începând cu 1 ianuarie 2018, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.
Pentru funcţiile care nu se regăsesc în nomenclator, începând cu 1 ianuarie 2018 se aplică art. 38 a), respectiv cuantumul salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor se majorează cu 25%.

Cum se stabilesc indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică, începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor, prevăzuţi la anexa IX din legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1900 lei începând cu 1 ianuarie 2018.

Cum va fi salarizat personalul poliţiei locale, având în vedere că a beneficiat până la intrarea în vigoare a noii legi de diferenţieri salariale de până la 7,5 clase de salarizare faţă de restul personalului?

Ministerul Muncii: Salariile de bază ale personalului din cadrul poliţiei locale se vor regăsi grila de salarizare elaborată şi aprobată de Consiliul local/judeţean şi ca atare vor fi salarizaţi potrivit acestei grile, şi a celorlalte prevederi ale articolului 11 din lege.

Cum se salarizează personalul angajat în proiecte în afara organigramei?

Ministerul Muncii: Începând cu luna iulie 2017, salarizarea personalului angajat pe posturi în afara organigramei se făcea la nivel de salarizare aplicabil pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică, iar începând cu data aplicării OUG 91/2017, personalului prevăzut la alin. (10) i se aplică tarifele orare prevăzute de cererile de finanţare şi ghidul solicitantului – condiţii generale şi specifice aplicabile, cu aprobarea ordonatorului de credite în cadrul căruia este organizată echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului.

Care este nivelul de salarizare în situaţia în care nu există funcţie similară în plată pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale?

Ministerul Muncii: În situaţia în care nu există funcţie similară în plată, nivelul salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut în anexe cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, la care se aplică, după caz, prevederile articolului 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă. Prevederile de mai sus, referitoare la situaţia în care nu există funcţie similară în plată, se aplică şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale.

Cum se majorează salariile angajaţilor care desfăşoară control financiar preventiv ca activitate nouă?

Ministerul Muncii: Începând cu data de 1 iulie 2017, personalul care desfăşoară activitate de control financiar preventiv ca activitate nouă va beneficia de majorarea salariului de bază al funcţiei respective cu 10% pe perioada de exercitare a activităţii de control financiar preventiv, potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.

Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene şi primarii/viceprimarii care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile trebuie să fie nominalizaţi în echipele de proiect pentru a beneficia de majorarea indemnizaţiei lunare de 25%?

Ministerul Muncii: Potrivit articolului 16 alineatul (3), conducătorul instituţiei/autorităţii publice nominalizează prin act administrativ persoanele care fac parte din echipele de proiect, iar activitățile prestate de către persoanele nominalizate trebuie să fie reflectate în cuprinsul fişei postului.
Primarul şi viceprimarul nu sunt nominalizaţi în echipele de proiect, atribuţiile acestora fiind de a coordonare şi controla activitatea desfăşurată pe fiecare proiect în parte.
Prin O.U.G. nr. 91/2017 s-a stabilit că indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor şi viceprimarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%.

Se pot utiliza în cadrul administraţiei publice locale şi alte funcţii decât cele din nomenclator?

Ministerul Muncii: Potrivit articolului 28, autorităţile, instituţiile publice şi celelalte unităţi bugetare pot include în statele de funcţii şi unele funcţii specifice altor domenii de activitate bugetară, prevăzute în anexele la prezenta lege, care se dovedesc necesare desfăşurării activităţii. Pentru astfel de funcţii, care nu se regăsesc în cadrul familiei ocupaţionale “Administraţie”, salariile se stabilesc potrivit art. 38 alin. (2) lit. a) și 39 alin. (1) – (4), după caz.

Un şef de serviciu încadrat gradul I poate fi reîncadrat pe gradul II dacă directorul instituţiei consideră că aceasta este încadrarea corectă, în raport cu responsabilitatea, complexitatea şi impactul deciziilor? Dacă da, salariul de bază va fi cel aferent funcţiei corespunzătoare (grad II) în plată în luna iunie 2017?

Ministerul Muncii: La reîncadrarea personalului, potrivit art. 36 alin. (1), conducătorul instituţiei publice poate modifica gradul în raport cu responsabilitatea, complexitatea şi impactul deciziilor impuse de atribuţiile corespunzătoare activităţii desfăşurate, cu menținerea drepturilor salariale potrivit art. 38 alin. (2) lit. a).

Sursa Economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

15 Răspunsuri la Salarizarea bugetarilor în anul 2018: Răspunsurile Ministerului Muncii la cele mai dese întrebări privind creșterile salariale

 1. andrada 12.01.2018 la 10:02

  Ce mai vorbim aici de incadrari si mariri cand se taie din salarii incepand din acest an ?

  • Faraon Nicu Alin 13.01.2018 la 7:11

   EGZAKT, nu la toti se acorda 25%, sunt primarii unde se reduce netul cu 20% de la 1 ianuarie. Toti o apa si-un pamant, basisti imputiti.

 2. Turcuman Florentina 12.01.2018 la 12:06

  Cum vor fi plătiți asistentii medicali și medicii din spitalele militare?

 3. Vio 12.01.2018 la 15:58

  De ce se majorează de la 1martie 2018 doar salariile de baza ale medicilor și asistentelor medicale si nu ale întregului personal medical,ce cuprinde și biologi,chimiști,farmaciști,infirmiere?Numai medici și asistente exista într-un spital? Veți incalca de asemenea o prevedere din legea salarizării,care spune că un cadru cu studii medii nu poate avea un salariu mai mare fata de unul cu studii superioare.Va mulțumesc și aștept răspuns.

 4. Angela 12.01.2018 la 18:40

  Sunt farmacist.După noua lege a salarizării voi avea un salariu mult mai mic actualul.Unde este mărirea? De ce sa-u mărit la colegii medici și la restul nu?

  • Andrada Mocanu 12.01.2018 la 21:58

   Unde ai fost cand ,,colegii,, asa cum ii numesti acum au iesit in strada si au avertizat ceea ce se intampla acum? Ai stat la caldurica atunci… acum ai intebari. Esti liber sa le pui sa vedem cine iti raspunde.

 5. Nicolina. Voica 12.01.2018 la 19:21

  Funcționari publici din administrația.locala daca au avut viza cfp din anul 2008 ce procent li se acorda la salariu daca în lege este specificat procentul de 10% pentru cei cu cfp că activitate noua?

 6. Vasile 12.01.2018 la 19:43

  Cum se stabilesc indemnizaţiile pentru funcţiile de CONSILIER LOCAL si daca trebuie sa se retina CAS , CASS , SOMAJ si IMPOZIT. Va multumesc anticipat .

  • Andrada Mocanu 12.01.2018 la 22:07

   Functiile de consilier primesc 10% din indemnizatia ptimarului daca participa la toate sedintele din luna respectiva. In noua lege somajul nu il mai plateste ,,angajatul,,.Ca si consilier pune mana si citeste legea. Esti jenant

 7. Ionica daniel 12.01.2018 la 20:37

  Nesimțirea acestui guvern PSD care caută să mărească la cei mulți care le aduc voturi,că sa poată rămâne la guvernare sa fure fara rușine,iar după vor urma tăieri întrucât bugetul nu va mai putea suporta.De ce sa nu mărească la toți bugetari?nu sunt îndeajuns de multe voturi?Armata și poliția au salarii de mizerie,o asistenta câștigă cât un comandant de unitate ,e normal?Sa le fie rușine ,in spitale dam șpăgi incontinuu,cumpărăm medicamente,unde sunt banii opriți din sănătate ?la ciuma rosie?rușine,cumpărăm medicamente,iar și simplul brancardier Sta cu buzunarul deschis nu mai vorbim de restul?băgații la pușcărie ,sa și facă treabă pentru care sunt plătiți,amenință medici cu plecarea? Introduceți act prin care îi obligați să plătească școlarizarea,plătim milioane de euro ,și ei iau șpăgi,își iau concediu fara plata , blocheaza posturi și pleacă în afara,rușine să le fie.

  • Andrada Mocanu 12.01.2018 la 22:03

   Nu te agita prea tare…ca cei din politie se ocupa mai nou sa fie pedofili … iar cei din armata la ce varsta ies la pensie?

   • dino 13.01.2018 la 5:36

    Vad ca raspunzi acid cam peste tot. Esti postac de profesie? Cat de proasta esti sa generalizezi in halul asta? Toti politistii sunt pedofili? Militarii care ies la 50 de ani la pensie trebuie platiti mai prost? Farmacistii care nu au iesit in strada lucreaza la privat probabil, pentru ca cei din spitale sunt pe acelasi palier cu medicii… Inteligento, astept x replici taioase, dar nu-mi pasa ca te agiti

 8. Stefan 12.01.2018 la 22:06

  Indemnizatia de hrana conf. Legii 153/2017,modificata si completata prin O.U.G. nr.91/2017 prevede acordarea in mod obligatoriu a normei de hrana incepand cu luna decembrie 2018,intrebare :In situatia existentei resursei bugetare poate fi acordata si anterior datei prevazute de lege, textul de lege fiind “acorda in mod obligatoriu incepand cu luna decembrie anul 2018 norma de hrana”? Functionarii la carevma refer sunt cei din familia ” Administratie”.

 9. STAN 12.01.2018 la 22:34

  Nu mi se pare deloc normal ca dupa marire o asistenta sa aiba un salariu mai mare ca a biologilor si chimistilor. Trebuie sa faceti ceva! Avem studii superioare, mastere specializari, cursuri. Nu se poate asa ceva !Efectuam aceasi munca ca un medic ! De ce suntem asa discreditati ? Suntem personal medical, nu specialisti !!!!!!

 10. Lulu 13.01.2018 la 5:27

  De la 1 martie un medic va avea un salariu de 2 ori mai mare decât managerul spitalului. O asistenta medicala cam cât managerul. Se încarcă astfel unul dintre principiile Legii 153 : subordonatul nu are voie sa aibă salariu mai mare decât șeful. ..